– Vi visste om problemet

Ingen løsninger var gode nok

Microsoft var klar over at Xbox 360 kunne ødelegge spill, før konsollen ble lansert.

Det tok ikke lang tid fra Xbox 360-lanseringen før vi fikk de første rapportene om oppskrapte DVD-plater etter spilling. Dette skjedde fordi platene kom løs og beveget seg inne i DVD-spilleren, slik at de kolliderte med lesermaskinvaren.

Nå har det, i følge Seattle Tech Report, kommet frem at Microsoft visste at konsollen kunne ødelegge DVD-plater hvis den ble flyttet under bruk. I forbindelse med en amerikansk rettssak om problemet sa Hiroo Umeno fra Microsoft følgende:

– Dette er informasjon vi som team visste om. Da vi først fikk rapporter om diskbevegelser i september eller oktober 2005, visste vi at dette var grunnen til problemet.

I følge saksdokumentene hadde Microsoft tre muligheter for å fikse problemet. De kunne øke magnetismen i diskholderen, senke lesehastigheten eller installere "støtfangere" for å hindre bevegelse.

Den første løsningen ville ha skapt problemer med åpne- og lukkemekanismen til DVD-stasjonen, mens den andre ville sørget for økte lastetider. Støtfangerløsningen ble valgt bort av kostnadshensyn.

I stedet valgte Microsoft å advare mot problemet i manualer, samtidig som de lovet å erstatte plater som ble ødelagt (men kun for deres egne spill, og ikke gratis).

En talsmann fra Microsoft har gitt denne kommentaren til Seattle Tech Report:

– Xbox 360 er designet slik at den ikke vil ødelegge plater så lenge den ikke flyttes mens platene spinner. For mye bevegelse kan føre til skrapte plater i alle spillkonsoller, ikke bare Xbox 360. Derfor putter vi en advarsel foran på diskstasjonen, som brukeren må fysisk fjerne første gangen han bruker den. Vi har også advarsler i online og i manualene.

I følge rettsdokumentene skal over 55 000 kunder ha klaget over ødelagte plater før 30. april. Microsoft kommenterer disse tallene slik:

– Vi har hatt brukere som har kontaktet oss angående ødelagte plater, men dette er mindre enn 0,5% av den totale brukerbasen for Xbox 360.

Engstelige Xbox 360-eiere kan forøvrig selv installere billige (men uoffisielle) støtfangere for å hindre maskinen sin i å ødelegge DVD-plater.

Siste fra forsiden