Anmeldelse

Viewtiful Joe

Utrustet med filmatiske spesialtriks fra Sinsenkrysset til Dakar, møter vi endelig Joe på en annen konsoll enn GameCube. Gjem unna knusbart materiale, og ta en tur inn i en verden hvor ikke alt følger de vanlige spillereglene.

Side 1
Side 2

Som mange andre ungdommelige herrer på litt over tyve, er også vår helt Joe lidenskapelig interessert i superheltfilmer. Historien drar oss med på en kinoforestilling hvor både Joe og kjæresten er på plass, og på lerretet snurrer en gammel helteklassiker. Kjæresten klarer ikke helt å forstå interessen til Joe, og det hele utarter seg til en liten krangel. På et svisj er derimot filmen over, og Joe uttrykker skuffet at han gikk glipp av den beste delen. Plutselig skjer det imidlertid noe som helt sikkert ikke kunne ha skjedd i DVD-utgaven av filmen, da den skumle fyren fra filmen bryter ut fra lerretet og tar allerede kjæresten til fange. Det blir Joe sin oppgave å følge etter skumlingen inn i en filmatisert verden og gjenopprette balansegangen mellom det gode og det onde. En ny superhelt er født!

Ravende gale roboter
Øyeblikkelig kastes du ut i vilter kamp mot et utall roboter med halvt utviklet kunstig intelligens. Spillformen defineres av at vi er fanget i en film, og det er filmeffektene som skal utnyttes til sitt fulle før Joe kan levere inn tippekupongen for helga. Superhelten som gikk på en smell i kinofilmen dukker opp fra det store sorte intet, og kan heldigvis bidra med grunnopplæringen for en noe forvirret trikotbekledd medarbeider.

Det første punktet på dagens meny er at du må følge med på enkelte ikon som dukker opp i det en fiende skal klaske til deg av hjertens lyst. Disse ikonene forteller deg om den ondsinnede har planer om å angripe i høyden eller gå for dalstrøka innafor, og gjør at du kan parere med ytterste nøyaktighet. Etter en vellykket parering går det tydligvis ganske rundt i hodet, selv hos roboter med kunstig intelligens, og du kan utnytte en av de filmatiske spesialegenskapene dine. Joe kjører det hele i sakte film, og dermed får du en gedigen gjennomslagskraft for alle dine hardtslående håndsrekninger overfor metalliske motstandere.

Utrustet med etter hvert tre ulike spesialegenskaper nært knyttet til filmens verden, kan vår nyintroduserte superhelt imponere på flere nivå. Med muligheten til å kjøre det hele ned i sakte film, sette opp hastigheten tilsvarende, og dersom det skulle knipe litt ekstra, zoome inn på handlingen og utføre et par egne spesialtriks. Den noe tynne og usammenhengende historien tar deg med fra enkle bylandskap til undersjøiske sjefsbaser, og variasjonen mellom de forskjellige delene i spillet er helt kurant.

Glemte minner
Viewtiful Joe er noe så sjelden og unikt som en reinkarnasjon av den klassiske sideskrollersjangeren som herjet spill på 80-tallet. Den tredje dimensjonen er borte i bevegelsesrommet, men den er beholdt i den visuelle framføringen. Dette skaper et veldig stilig utseende, som koblet med såkalt "Cel-Shading" gjør sitt til å skape et velkomment avbrekk fra strømmen av tradisjonelle 3D-spill. Du kan selvfølgelig fortsatt bevege deg opp og ned mellom ulike plattformer og nivå i spillet, men de vanskelige avgjørelsene er stort sett begrenset til å velge hvilket tidspunkt du skal bevege deg lenger til høyre på. Utover i spillet blir det riktignok litt verre, og du må nok pent ta hensyn til både opp- og nedrettningen i større grad. Huff. Livet er tungt for en superhelt.

Vandrende rundt i dette stiliserte landskapet snubler du over et utvalg av enkle gåter og oppgaver som må løses, som oftest ved å bruke en av superkreftene dine til å vise verden hvor skapet skal stå. Selv om de er enkle i formen, kan et par av oppgavene være riktig så frustrende. Og det er ikke bare her frustrasjonen kommer tytende ut av alskens kroppslige åpninger, for spillet er enkelt og greit vanskelig. Skikkelig vanskelig første gang du spiller det, men atskillig lettere etter hvert som du kommer deg inn i Viewtiful Joe-tankegangen og spesialtriksa sitter låst i fingrene.

Vær imidlertid advart, du bør seriøst vurdere å flytte lett knuselige ting ut fra stuen og over til naboens hus de første dagene du spiller dette spillet. Skulle du være så uheldig å miste alle energipoengene dine, må du nok innfinne deg med å spille deler av (eller om du også skulle gå tapt for alle dine søte, små liv, hele) en episode på nytt. Spillet er nemlig delt inn i episoder, akkurat som en god TV-serie. Historien i spillet får dessverre lide under dette, og kan bli en smule usammenhengende. Hver episode avsluttes med en sjefskamp med livet som innsats, og det er best du går seirende ut av utfordringen om du har planer om å ta deg videre.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden