Ville Cobain ha snudd seg i graven?

Kolleger av den avdøde grunge-legenden uttrykker sin misnøye for Activisions bruk av gitarhelten.

Det har etterhvert blitt vanlig å lage digitale versjoner av rockestjerner i musikkspill. Avanserte grafiske muligheter og såkalt motion capture-teknologi gjør det forholdsvis enkelt å få stjerner som James Hetfield inn i de populære spillene, og det har vist seg å fungere svært godt. Sceneopptreden og andre karakteristika kan på denne måten kopieres ned til hver minste detalj. Per dags dato har helter gjort opptredener i egne titler som Rock Band: The Beatles og Guitar Hero: Aerosmith, i tillegg til at gitarister som Slash og Tom Morello har gjort gjesteopptrender.

Men er det like kult å gjenopplive de falne stjernene? Nirvanas Kurt Cobain dukker opp som spillbar karakter i det ferske Guitar Hero 5. Denne opptredenen har lite overraskende vært kilde for en god del kontrovers. Det har i lengre tid vært klart at to av Nirvanas mer kjente sanger, Lithium og Smells Like Teen Spirit skulle være med i spillet, og at man skulle få rocke som en reinkarnert Cobain. Det som har skapt misnøye er at den avdøde sjangerinnovatøren i tillegg til å spille sine egne sanger også kan låses opp og brukes i alle av spillets sanger.

Ville denne karen ha snudd seg i graven?

Blant de som har uttrykt seg sterkere i denne saken er tidligere Nirvana-bandmedlemmer Krist Novoselic og Dave Grohl, sistnevnte er kanskje mer kjent som frontfigur i rockebandet Foo Fighters. De to uttaler at de er svært skuffet og misfornøyde med bruken av Cobains figur i spillet. De hevder at det var kjent at Cobain skulle opptre i spillet, men ikke at han skulle kunne brukes fritt på andre sanger i spillet.

Å sette en virtuell Cobain på scenen sammen med tegneserieaktige figurer og få han til fremføre sanger av Bush og Blink 182 kan ikke akkurat sies å være veldig respektfullt mot grunge-rockeren. Det er forøvrig ikke bare Nirvanas frontfigur som har fått denne noe tvilsomme æren; også avdøde Johnny Cash blir brukt på denne måten – til frustrasjon for hans tilhengere. Cobain uttrykte i sin fartstid sterke antipopulistiske-tendenser, og ville i følge fans og tidligere bandmedlemmer aldri ha gått god for spillet, og i alle fall ikke spilt cover-versjoner av diverse andre sanger.

Legendens enke, Courtney Love, har uttrykt sin misnøye for denne bruken av Kurts figur, og lover å saksøke utgiveren av spillet, Activision. Hvor sterkt hun stiller som fornærmet i denne saken er riktignok uvisst, da det har blitt klart at hun personlig har skrevet under på kontrakten. Men USA er jo tross alt mulighetenes land, så hvem vet.

Siste fra forsiden