Xbox 360-prototyper på avveie

Krise for Microsoft: Tyver har stukket av med ti Xbox 360-prototyper fra et lagerhus i Tyskland.

Sent i august forsvant ti topphemmelige Xbox 360-systemer fra et lagerhus i den tyske byen Düren. Systemene var på vei til utviklere som skulle jobbe med spill for Xbox 360, og var pakket i umerkede kasser. Politi fra både Tyskland og Østerrike jobber med å lokalisere de stjålne systemene, og så langt har de funnet tre av de ti Xbox 360-prototypene. Det betyr at syv prototyper fortsatt mangler.

En av de største fryktene for Microsoft er nå at disse prototypene havner hos hackere og organisasjoner som driver piratvirksomhet i stor skala. Det vil i så fall gi dem et rimelig stort forsprang til å gjøre seg kjent med maskinvaren og programvaren i en Xbox 360, noe som vil gjøre det lettere å hacke systemet når konsollen slippes på markedet 2. desember i år.

Det tyske nettstedet SmartXX, som selger modchips til Xbox 360, har allerede postet bilder av tre Xbox 360-systemer (med overskriften "SmartXX meets Xbox 360"), men om disse systemene stammer fra det aktuelle tyveriet eller om de har fått tilgang til dem via kontakter i industrien vet vi ikke.

Chipping av konsoller er fortsatt et problematisk tema for konsollprodusentene. I enkelte land er det forbudt å modifisere konsollene (slik at de kan kjøre uoffisiell programvare og/eller kopierte spill), mens i andre land er det fullstendig lovlig. I Norge er slik modifisering ("chipping") lovlig, og for bare få dager siden slo en australsk rett fast at det heller ikke er ulovlig i henhold til australsk lov.

Siste fra forsiden