– Videospill er det sterkeste argumentet for at vi er i en simulert virkelighet

Tesla-grunnleggeren tror det er sannsynlig at vi er i en simulert virkelighet.

Under årets Recodes Code-konferanse diskuterte Tesla-grunnlegger Elon Musk alt mellom himmel og jord på scenen i et langt intervju. I løpet av samtalen var han innom alt fra romfart og sine håp om å kunne sende bemannede ekspedisjoner til Mars i løpet av ti år, til Tesla-biler og kunstig intelligens.

Vår verden

Det snedigste var likevel da Musk – på spørsmål fra salen – fortalte at han tror det er stor sannsynlighet for at vi lever i en simulert virkelighet. Ja, og at videospill grunnen til at han tror dette. Du kan se hele argumentet til Musk i videoen øverst i artikkelen.

Walt Mossberg (t.v), Kara Swisher og Elon Musk under intervjuet.
Recode/YouTube

– Det sterkeste argumentet for at vi befinner oss i en simulasjon er antageligvis følgende. For førti år siden hadde vi Pong. Liksom, to rektangler og en prikk. Det var det spill var på den tiden, sier Musk.

Musk peker på hvordan spill har utviklet seg siden spillmediets spede begynnelse. På 40 år har mye skjedd. Vi har gått fra Pong til fotorealistiske 3D-simuleringer, alt blir stadig bedre.

– Dersom du antar at ting blir mer avansert med tid, vil spillene bli umulig å skjelne fra virkeligheten, selv om forbedringstidsforløpet sakker tusen ganger sammenlignet med nå. Da kan vi si, ok, la oss se for oss at det er 10 000 år i fremtiden, noe som ikke er betydelig når vi ser på evolusjonsskalaen.

– Gitt at vi helt klart er på vei mot å ha spill som er umulige å skjelne fra virkeligheten, og at disse spillene kan spilles på en konsoll eller PC eller hva som helst, og at det mest sannsynlig ville ha vært milliarder av slike enheter, vil det være naturlig å anta at oddsen for at vi er i «grunnvirkeligheten» er en til flere milliarder.

Musk forklarer videre hvorfor han mener at muligheten for at vi lever i en simulering er en bra ting. Det betyr at den menneskelige sivilisasjonen har overlevd og blitt mer avansert enn vi kan forstå selv, og at vi derfor kan tenke at mange av oss er simulerte historiske gjenskapninger av oss selv. I bunn og grunn er det en positiv tanke.

Kjent tankeeksperiment

Store deler av Musks argumentet er hentet fra artikkelen «Are You Living In A Computer Simulation?» fra 2003, signert Nick Bostrom.

En video om Bostroms argument. (Video: Adam Ford, YouTube)

I artikkelen argumenterer Bostrom for at det eksisterer tre mulige svar på om vi lever i en simulert virkelighet, og at minst ett av svarene må være riktig.

1) Den menneskelige rasen dør mest sannsynlig ut før vi når et «post-menneskelig» stadie (altså, en fremtid der vi er i stand til å skape troverdige simuleringer av virkelighet)

2) Det er svært usannsynlig at post-menneskelig sivilisasjoner kommer til å kjøre et betydelig nummer av simuleringer som tar for seg deres evolusjonshistorie (eller varianter av den)

3) Vi lever sannsynligvis i en simulert virkelighet

The Matrix er antageligvis den mest kjente moderne fiksjonsfortellingen om dette.
Warner Bros.

Selv er ikke Bostrom overbevist om at vår virkelighet er simulert, og han argumenterer for at det ikke er et åpenbart valg mellom de tre svaralternativene. Du kan lese mer om dette på en nettside han har dedikert til simuleringsargumentet.

En del av det Musk og Bostrom tar opp her er typisk tankeeksperiment som har eksistert lenge, og som de fleste av oss sikkert kjenner fra science fiction-fortellinger i spill, film og litteratur fra de siste 50 årene. I moderne tid er antageligvis The Matrix-sagaen den mest kjente fiksjonsfortellingen som bygger på tankegodset.

Nå om dagen lanseres flere VR-briller på markedet.
Les Tek.nos test av Oculus Rift »

Siste fra forsiden