– Spillegalskap et sosialt problem

Noe annet enn avhengighet

Foreldre og lærere må gripe inn overfor barn som spiller for mye.

De siste årene har det blitt stadig vanligere å høre om spillere som blir fullstendig opplslukt i mediet. MMO-sjangeren pekes ut som hovedsynderen, da særlig populære World of Warcraft.

Keith Bakker, sjef for Europas eneste instutisjon som spesialiserer seg på denne typen spillegalskap, tror ikke dette har noe med avhengighet å gjøre.

– Disse barna kommer inn med de samme symptomene som man ser ved andre typer avhengighet. Men jo mer vi jobber med dem, jo mer forstår vi at dette ikke kan kalles en avhengighet. Det mange av disse trenger er deres foreldre og lærere - dette er et sosialt problem, sier Bakker til BBC.

The Smith & Jones Center i Amsterdam åpnet i 2006, og sammenligner spillegalskap i interaktive titler med den vi finner hos avhengige gamblere. Man mener slike spillere aldri kan få selvkontroll uten behandling, og at man får de samme symptomene ved å slutte som alkoholikere og narkomane får.

– 80 prosent av de unge som kommer hit har blitt mobbet på skolen og føler seg isolerte. Mye kan løses ved å komme seg tilbake til skolen og bedrive god, gammel kommunikasjon, sier Bakker.

Før han understreker:

– Hvis jeg fortsetter å kalle dette avhengighet vil det ta vekk de valgmulighetene disse unge menneskene faktisk har. Det er en endring i min tankegang og det er også en endring i hvordan vi behandler mennesker på vår klinikk.

Siste fra forsiden