93% piratkopierte dette spillet om å drive spillstudio

Så ble piratene lurt trill rundt av spillutviklerens geniale påfunn.

Game Dev Tycoon er et nylansert strategispill der målet er å drive et suksessrikt spillselskap fra åttitallet og frem til i dag. Du starter i praksis som en garasjeutvikler, men om du oppnår suksess med produktene dine kan du utvide selskapet, lage stadig mer intrikate og dyre spill, og til og med utvikle andre prosjekter slik som en egen distribusjonsportal.

Spillet er tilgjengelig DRM-fritt for Windows, OSX og Linux, og koster under femtilappen. Men det er selvsagt alltid noen som ønsker å laste ned spillet gratis, så utviklerne fant ut at de ville komme piratene i forkjøpet. Samtidig med den kommersielle lanseringen la de ut en versjon på et populært fildelingsnettsted, og presenterte denne som en typisk «cracket» piratversjon.

Trøbbel med virtuelle pirater

Det var bare én forskjell: I versjonen piratene fikk tilgang på må spillerne håndtere stadig større grad av – ja, nettopp – piratvirksomhet. Til slutt blir det så alvorlig at det omtrent er umulig å drive videre. Følgende beskjed dukker opp på skjermen for å forklare det som skjer:

«Sjef, selv om det nye spillet vårt har mange spillere, velger de å stjele det ved å laste ned en «cracket» versjon i stedet for å kjøpe det på lovlig vis. Hvis spillerne ikke kjøper spillene de liker, vil vi før eller siden gå konkurs.»

Game Dev Tycoon.

Det virker imidlertid ikke som virkelighetens nedlastere tok hintet. Kort etter lansering dukket det nemlig opp massevis av forespørsler om hjelp. Her er en av dem:

«Hvorfor er det så mange som piratkopierer spillene mine? Det ruinerer meg! Jeg hadde noe slikt som fem millioner [dollar], men så begynte folk plutselig å piratkopiere alt jeg laget, selv om det fikk skikkelig gode karakterer. Urettferdig.»

Statistikken dagen etter spillets lansering viste at 93,6 prosent av spillerne brukte piratversjonen, og at kun 6,4 prosent hadde kjøpt spillet lovlig. Disse tallene stammer fra anonyme data spillet selv sender tilbake til utviklerne. Siden spillet er DRM-fritt er det nok bare et spørsmål om tid før piratene får tak i den ekte versjonen av spillet, noe som sannsynligvis vil forstyrre statistikken i fremtiden.

Sukk.

Oppfordre piratene til å betale for seg

Utvikleren bedyrer at han ikke er sint på piratene, og at han forstår det finnes folk som enten ikke har mulighet til å kjøpe spillet via dagens løsninger eller genuint ikke har råd. Men han har en beskjed til de som faktisk har råd til å kjøpe spillet, men piratkopierer det likevel.

«Ønsker du å se en større eller bedre versjon av Game Dev Tycoon? Kjøp spillet! Selv om spillet er lite var det dyrt å lage, og hvis du vil ha en bedre versjon trenger vi din støtte. Liker du ikke at spillindustrien fokuserer stadig mer på sosiale spill og «free to play»-spill? Kjøp spill fra uavhengige utviklere (og start med oss). Hater du noen av de nye trendene i industrien? Kjøp DRM-frie spill.»

Han konkluderer:

Les også
Sniktitt:

«Vi er ikke rike, og det er usannsynlig at vi blir det i den nærmeste fremtiden, så slutt å late som vi ikke trenger de femti kronene dine! Vi er kun to folk som jobber ræva av oss for å starte vårt eget spillstudio og lage gode spill.»

Han legger til at hvis du kjøper spillet direkte fra utviklerne vil du få tilsendt Steam-nøkkel om spillet kommer seg gjennom Greenlight-systemet.

Dette er ikke de eneste utviklerne som bruker utradisjonelle grep for å skaffe seg oppmerksomhet. Utviklerne av populære Hotline Miami hjalp pirater med tekniske problemer.

Siste fra forsiden