Apple vs. Epic Games

Apple tvinges til å la spillutviklere lenke til andre betalingsløsninger i App Store

Dommer kommer med dramatisk pålegg i rettssaken mellom Epic Games og Apple.

Epic Games/studio photos C sabinpaul. Thanks for + 2.184.280, montasje Gamer.no

Fredag kom det en dramatisk følge ut av rettssaken mellom Apple og Epic Games, som fant sted i retten i mai. Dommer Yvonne Gonzalez-Rogers har nå – som en del av den avsluttende dommen – ilagt Apple et varig påbud om å la spill- og app-utviklere lenke kunder til alternative betalingsmetoder i mobilapplikasjoner til iOS.

Påbudet skal tre i kraft fra og med 9. desember, men det er forventet at Apple vil klage inn avgjørelsen.

For Apple er dette et stort tilbakeslag, og vil kunne ha store økonomiske følger for dem. Ifølge analytikere som Bloomberg har snakket med drar App Store-plattformen inn mer enn 173 milliarder kroner i året, med en profittmargin på over 75 prosent.

Sier Apple ikke er et monopol

Samtidig har ikke rettssaken egentlig gått i favør Epic Games. Gonzalez-Rogers konkluderer nemlig også med at retten ikke ser på Apple som et selskap med monopol, verken ved føderal eller statlig lovgivning. Det var dette Epic hevdet i sitt søksmål mot Apple i fjor høst.

Mer dramatisk er det at Epic Games dømmes til å gi fra seg 30 prosent av alle inntektene de har tjent inn ved å sno seg unna Apples betalinsløsning i det alternative betalingssystemet de implementerte. Retten sier nemlig at Epic Games begikk kontraktbrudd da de snodde seg unna betalingsløsningen i App Store i fjor. Summen skal være på over 30 millioner kroner.

Apple forteller i en uttalelse til The Verge at de ser på avgjørelsen som en seier.

– I dag har retten bekreftet det vi har visst hele tiden: App Store bryter ikke med antitrustlovgivningen. Apple møter hard konkurranse i alle de segmentene vi jobber innenfor, og vi tror at kunder og utviklere velger oss fordi våre produkter og våre tjenester er de beste i verden. Vi vil fortsette å sikre at App Store er en trygg og troverdig markedsplass, sier selskapet i uttalelsen.

Forholdet mellom Apple og Epic Games har vært en betent sak i over et år nå. Det hele begynte da Epic i fjor gjorde alt i sin makt for å omgå Apples rettningslinjer for hvordan man skal ta betalt i apper som er på App Store, blant annet for å slippe å gi Apple 30 prosent av inntektene. Apple mener på sin side at Epic prøver å lure seg unna å betale en rettferdig sum for å ta del i Apple-økosystemet. Krangelen resulterte i søksmålet fra Epic Games, som ble fulgt opp av et motsøksmål fra Apple.

LES OGSÅ: Utviklere må betale Sony for kryssplattform­spilling med PlayStation »

Siste fra forsiden