Arbeidere på Xbox-fabrikk truet med masseselvmord

Lønnsforhandlingene gikk ikke som forventet hos Foxconn i Kina.

En av verdens største elektronikkprodusenter, Foxconn, er nok en gang i hardt vær. Produsenten lager elektronikk for selskaper som Apple, Dell, HP, Nintendo, Sony og Microsoft – og det er tilsynelatende arbeidere som setter sammen Xbox 360-er som nå sørger for at det blåser rundt produsenten igjen, skriver Gamespot.

Misnøye med lønna

Konflikten mellom arbeiderne og fabrikken i Wuhan i Kina skal ha oppstått da Foxconn avviste arbeidernes krav om en lønnsøkning. Isteden fikk arbeiderne valget mellom å fortsette å jobbe til samme lønn som før, eller si opp og få en form for sluttpakke.

Da samtlige arbeidere takket ja til sluttpakke, skal Foxconn derimot ha trukket tilbudet. Dermed tok arbeiderne turen opp på taket av fabrikken og truet med å kaste seg utfor. Arbeiderne skal ha blitt overtalt til å gå ned igjen av borgermesteren i Wuhan.

Xbox 360

Microsoft har i etterkant av medieoppstandelsen rundt hendelsen uttalt følgende:

– Microsoft tar arbeidsforholdene i fabrikkene som lager våre produkter veldig seriøst og vi har nå satt i gang en etterforskning av hendelsen. Vi har strenge retningslinjer som forklarer hvilke forventninger vi har til produsentene.[…] Microsoft forplikter seg til å gi arbeiderne rettferdig behandling og trygge arbeidforhold.

iPhone-trøbbel

Det er ikke første gang Foxconn pådrar seg negativ oppmerksomhet i media grunnet arbeidsforholdene i fabrikkene. I fjor kom rapporter om at iPhone-arbeidere måtte skrive under på at de ikke kom til å begå selvmord.

Rapporten kom i etterkant av meldinger om at 14 medarbeidere skulle ha tatt livet av seg i løpet av halvannet år, tilsynelatende i protest mot arbeidsforholdene. Foxconn har i etterkant benektet at en slik anti-selvmordskontrakt eksisterer.

Les også: Foxconn saksøker journalister for 24 millioner

Siste fra forsiden