Feature

DoubleJump, episode 67

Bli med på en magisk reise

DoubleJump gir deg den storslåtte historien i Arcanum: Of Steamworks and Magic Obscura.

Sierra

OBS: Denne artikkelen inneholder store avsløringer om historien i Arcanum: Of Steamworks and Magic Obscura.

Se for deg en klassisk fantasiverden med alver og dverger, magi og onde krefter, som nettopp har gått inn i den industrielle revolusjonen. Der har du du settinga til Arcanum: Of Steamworks and Magic Obscura.

Din egen fortelling

Du står ganske fritt til å lage din egen karakter og kan velge blant ulike raser, forskjellige ferdigheter og ulike magiske eller teknologiske disipliner. Til slutt velger du også en bakgrunn som eksempelvis brannstifter, en som har flyktet fra et galehus, en som har overlevd en mirakeloperasjon, eller en profesjonell knivkaster. Uansett hva du velger så er det en ting som er satt i stein - karakteren din havner av en eller annen grunn om bord på luftskipet IFS Zephyr på vei til storbyen Tarant.

Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura.
Sierra

I spillets åpningssekvens får vi et innblikk i den luksuriøse tilværelsen om bord på zeppelineren før plutselig noen andre flyvemaskiner dukker opp og åpner ild mot Zephyr. I et flammehav går luftskipet ned og krasjlander i fjellene. På mirakuløst vis kommer din karakter helt uskadd fra det og blant alle vrakrestene og de døde kroppene hører du noen som hoster og harker fælt. Du løper bort og finner en gnom (som du senere får vite heter Stennar) som med sine siste åndedrag oppfordrer deg til å finne gutten. «Du må finne gutten», sier han, og forteller at han har rømt fra et stort onde som vil ødelegge alt. Deretter trykker han en ring i hånden din, tar sitt siste pust og etterlater deg som eneste overlevende fra krasjet.

Men en sånn stor ulykke tiltrekker seg folk, og det tar ikke lang tid før din første potensielle reisepartner, monken Virgil, som er en nykonvertitt til religionen sin, kommer løpende til ulykkesstedet. Med stor iver kan han fortelle at du må være The Living One. Hans entusiasme er åpenbart større enn hans kunnskap om de gamle skriftene, men han sier at det ikke kan være noen tvil – siden du falt fra himmelen i et flammeregn og mirakuløst overlevde uten en skramme, så du være reinkarnasjonen av den gamle alveguden Nasrudin. Han sverger så at han vil følge deg på veien sånn at du kan få prate med religionens leder som sikkert kan forklare alt mye bedre.

Fra her starter en lang reise gjennom Arcanums magiske og vidunderlige verden. Du får oppleve Cumbria, et stolt, gammelt kongerike som ikke lenger er den stormakten det en gang var da de har vært for opptatt med å beskytte gamle tradisjoner til å henge med i tiden. Du får besøke en magisk alveby, gjemt bort inni de dype skogene, en gammel ruinby begravd under en ørken som oppstod da en vanvittig kamp ble avgjort for mange år siden, og ikke minst storbyen Tarant som har blitt det ledende industrielle senteret i Arcanum.

Gode venner på ferden

Det er også her du etter veldig mye om og men finner ut hvem denne gutten er. Det er ingen ringere enn Gilbert Bates, oppfinneren av dampmaskinen, byens mest suksessfulle forretningsmann, og han som sparket i gang hele den industrielle revolusjonen, som for øvrig er noe de magiske alvene ikke satte spesielt pris på. Magi og teknologi fremstår nemlig som motsetninger i Arcanum. For mye teknologi demper det magiske potensialet, mens for mye magi rett ut ødelegger teknologien. Derfor må du blant annet, dersom du spesialiserer deg i magi, sitte i en egen magiker-vogn om du velger å ta tog mellom byene. Hvis blir du en for kraftig magiker, får du ikke lov til å være med på toget i det hele tatt.

Gilbert Bates kan videre avsløre at mannen som gav deg ringen sin slettes ikke var noen gnom, men dvergen Stennar, som tydeligvis har trosset alle sosiale konvensjoner og barbert av seg alt skjegget for å skjule sin identitet. Forskrekket over hva som har skjedd med sin gamle venn, ber Gilbert deg om hjelp for å finne ut av det, og du blir sendt av gårde på en ny ferd som tar deg ut til en fengselsøy hvor de kriminelle selv har opprettet et strengt makthierarki.

På dine reiser så møter du mange spennende personer, og mange som tilbyr seg å være med på ferden om du spiller kortene dine riktig. Blant dem er Magnus, den klanløse dvergen, som er overbevist om at han egentlig kommer fra en gammel og stolt klan, og som trenger din hjelp til å oppdage sannheten om sine forfedre. Han er for øvrig en litt overfladisk fyr, så dersom din karakter har veldig lav intelligens, eller du er skikkelig stygg, vil han ikke bli med deg.

Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura.
Sierra

På et slags museum á la Ripleys Believe It or Not, hvor det for det meste er falske gjenstander ment for å sjokkere, møter du Gar. Han står på en pidestall på museet og averteres som «The world's smartest Orc». Dersom din karakter engasjerer ham i en inngående samtale om te klarer han ikke å holde tilbake sitt engasjement for temaet, og du oppdager at han slettes ikke er noen ork, bare en skikkelig stygg halvork som later som han er dummere enn han egentlig er. Dersom du tilbyr ham spennende eventyr, blir han gjerne med deg på oppdraget ditt.

Det er en hel rekke karakterer som kan bli med deg på ferden, fra dverger som har lyst til å bli magikere, folk med tvilsomme motiver som lusker utenfor kirkegårder, mørke alver som ønsker død og fordervelse over de andre alvene, udøde, drager, og forskjellige monstre, som alle kan overbevises om å stille seg inn i rekken bak den reinkarnerte Nasrudin.

Men det er også nok av dem som ønsker å stoppe deg. En gammel snikmorderorganisasjon som kaller seg The Molochian Hand prøver stadig å stikke kjepper i hjulene dine. Og etter en stund viser det seg at det kan være Arronax, Nasrudins gamle nemesis som står bak, og du blir ofte angrepet og flere ganger er du heldig som slipper unna med livet i behold.

Plottet tykner

Idet du graver dypere, begynner mysteriene å oppklare seg. Det viser seg etter hvert at Gilbert Bates aldri fant opp noen dampmaskin. Han stjal en fra dvergeklanen til Stennar, og etter å ha studert den nøye klarte han å reprodusere den i stor skala. På grunn av at dvergene var så uforsiktige, og lot menneskene få fatt i denne teknologien, ble den skyldige klanen bannlyst, men når du leter etter dem er er de ikke der de burde være. Det viser seg at de ble aldri sent til fengselsøya, men ble i stedet sendt til The Void, et slags limbo, eller helvete, i en annen dimensjon som det er umulig å returnere fra. Eller det trodde man i hvert fall, helt til den skjeggløse dvergen på luftskipet dukket opp og advarte om død og fordervelse.

Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura.
Sierra

Etter å ha fulgt opp flere ledespor og kommet deg gjennom mørke skoger og kalde fjell, kommer du over en eremitt som bor alene i en hytte langt fra allfarvei. Etter en en liten dialog over en kopp te viser deg seg at denne eremitten er ingen ringere en Nasrudin selv – altså den gamle alveguden. Han døde aldri. Han bare trakk seg unna etter å ha bekjempet den onde Arronax og sendt ham til The Void. Her er det to ting som avsløres: Det må være Arronax som står bak alt det fæle som holder på å skje – og du kan på ingen måte være reinkarnasjonen av Nasrudin, siden han sitter rett foran deg med en tekopp i hånda. Med andre ord, du er bare en tilfeldig kis som på mirakuløst vis overlevde en fæl ulykke og så har tatt verdens skjebne på dine skuldre.

Overbevist om at Arronax er i ferd med å planlegge sin retur til Arcanum får du overtalt de høyere alvemaktene til å sende deg til The Void slik at du kan stoppe ham. The Void er ikke et hyggelig sted. De eneste som bor her er de verste av de verste, de fæleste monstre og massemordere som ikke fortjente å leve ut sine dager bak lås og slå, og som utgjorde en så stor trussel mot Arcanum at de ble bannlyst til en annen dimensjon. Gjennom kløkt og rå styrke klarer du å manøvrere deg gjennom The Void og kommer deg frem til Arronax sitt fengsel. Men det viser seg at han ikke har hatt noe med det som har skjedd i Arcanum. Han har vært bundet fast i over 2000 år uten noen mulighet til å påvirke noe som helst, men han peker deg i retning av den egentlig skurken som nå sjefer over alle skurkene i the Void, Kerghan.

Oppgjørets time

Kerghan var det eneste mennesket som noen gang satt i alvenes høyråd. Han var en kraftig magiker, og det var han som oppdaget den mørke dødsmagien, og gjennom hans misbruk av sine magiske krefter med eksperimenter på sjelene til de døde ble han forvist til The Void. Han har planlagt sin hevn i tusener av år og er nå klar til å returnere til Arcanum for å ødelegge alt og alle slik at han kan være kongen over de døde sjelene. Han mener at liv er en forstyrrelse i den kosmiske orden som må utryddes. Ved å utrydde alt liv vil det bli slutt på smerte og kaos. Med hjelp av dvergeklanen som han orkestrerte at ble sendt til The Void har han fått laget en maskin som kombinerer teknologi og kraftig magi slik at han får lage en portal til å unnslippe The Void, men dvergene som er hans slaver har motarbeidet ham, og det var gjennom den maskinen at Stennar klarte å komme seg ut av The Void for å advare Arcanum, før dvergene saboterte fremdriften sin.

Arcanum: Of Steamworks & Magick Obscura.
Sierra

Du når frem til The Void før han rekker å fullføre planene sine, men det er nå eller aldri: Nedkjemp Kerghan, eller fordøm Arcanum til å bli en livløs ødemark. Bare husk at Kerghan er ingen småkriminell fra slummen i Tarant, han er trolig den mektigste skapningen som eksisterer og du kommer til å trenge hjelpen til vennene dine for å ta ham ut, men hvor lojale er egentlig følgerne dine? Kerghan tester lojalitetsbåndet, og dersom du ikke har behandlet dem bra og bygget opp tilliten deres, så vil de kanskje finne ut at de ikke ønsker å ofre livet for deg, og i verste fall til og med bli overtalt av Kerghan til å kjempe for ham, mot deg.

Og der, i den mørkeste avkroken i universet står den siste episke kampen som avgjør Arcanums skjebne, dypt nede i The Void, en kamp som kanskje ingen i Arcanum noen gang får vite at faktisk fant sted. Skulle du klare å nedkjempe Kerghan så er det ikke fordi du var «The Chosen One», eller reinkarnasjonen av en gammel guddom. Det er fordi du er en vanlig person som bestemte deg for at det er noen ting i denne verdenen som det er verdt å kjempe for. Og det er moralen i denne historien, og slutten på en reise som på tross av satte føringer, føles helt og holdent som din reise.

Så skulle du en dag føle eventyrlysten skylde over deg så står fortsatt Arcanum der, klar for å bli oppdaget av nye, håpefulle eventyrere.

Denne gjenfortellingen av historien i Arcanum er første innslag i den nye «Open Mic Knight»-spalten til DoubleJump. Det er en forkortet gjenfortelling av historien i spillet stort sett tatt etter hukommelsen.

Hele episoden som også inneholder guttas tanker om blant annet Nintendo Switch, Gravity Rush 2 og saftige hamburgere kan du høre nedenfor.

DoubleJump er en podkast av Gamer.no-skribentene Gøran Solbakken, Marius Kjørmo, Jonas Magerøy og Håvard Hofstad Ruud. Hver uke diskuteres spill så fjøra fyker, og du får et innblikk inn i den glamorøse tilværelsen som norsk spillskribent.

Gutta ønsker svært gjerne å høre hva du synes om podkasten. Har du ris eller ros, gode tips, eller ønsker om hva vi skal prate om eller hvem som børe være med som gjest så gi oss en lyd i kommentarfeltet, på e-post til post@doublejump.no, på Twitter eller Facebook.

Ønsker du å abonnere på podkasten eller lytte til noen av de eldre episodene finner du dem både på Soundcloud og iTunes.

Siste fra forsiden