Blizzard - Hongkong

Blizzard-ansatte demonstrerte etter utestengelsen av hongkong-spilleren

Hearthstone-spilleren «Blitzchung» viste støtte for frigjøringen av Hongkong.

Noen av de Blizzard-ansatte som protesterer.
«Standingwhk», reddit

Det har haglet rundt Blizzard de siste dagene etter at spillselskapet bannlyste Heartstone-spilleren Chung «Blitzchung» Ng Wai for å ha vist støtte til frigjøringsprotestene som skjer i Hongkong, sitt hjemland. Flere politikere, organisasjoner og konkurrenter er svært krasse med Blizzard på grunn av det mange ser på som et forsøk på å stagge ytringsfriheten.

Selv Blizzard-ansatte har vist sin misnøye med hele situasjonen. Utenfor selskapets kontorer i Irvine, California troppet de opp tirsdag morgen for å demonstrere.

Ved inngangen til bygget står det en stor statue av en Orc fra Warcraft-universet, med selskapsverdier hugget inn i sten i en sirkel på bakken rundt statuen. Verdier som «Every Voices Matter» og «Think Globally» – som begge har blitt dekket til av de protesterende arbeiderene. Det skal ha vært mellom 12 og 30 oppmøtte til protesten til enhver tid.

Nettstedet The Daily Beast har snakket med noen av de ansatte, som velger å være anonyme i frykt av konsekvensene.

– Handlingen Blizzard gjorde mot spilleren var ganske forferdelig, men ikke overaskende. Blizzard tjener mye penger i Kina, men nå er selskapet i en vanskelig posisjon der vi ikke kan stå ved våre verdier, skal en anonym Blizzard-veteran ha sagt.

Regimekritikk

Støtten til frigjøringsprotestene skjedde på en turnering som ble streamet direkte, der 21-åringen hadde vunnet en viktig kamp. Det var i intervjuet etter kampen at Wai sa, på mandarin, «Friggjør Hongkong, vår tids revolusjon».

Blizzard responderte med å utestenge spilleren i ett år, og trekke tilbake alt av premiepenger han hadde tjent – om lag 100 000 kroner.

Den harde dommen virker for mange som et grep Blizzard gjør for å stoppe omtale og diskusjon rundt Hongkong-protestene for å blidgjøre det kinesiske regimet, som selv har forsøkt å slå ned på all støtte til opptøyene. Kina er et massivt marked for Blizzard, og dersom Kina legger føringer for markedet kan det påvirke bunnlinjen. Det kinesiske megaselskapet Tencent eier for øvrig bare 4,9 prosent av aksjene til Activision Blizzard.

Blizzard selv har ikke uttalt seg om situasjonen ennå, annet enn å peke til regelsettet i Hearthstone-turneringene som gir dem lov til å bannlyse spillere som «støter en del eller en gruppe av offentligeten, eller på andre måter skader Blizzards rykte.»

Siste fra forsiden