Feature

De 5 beste skytespillene i tredjeperson

Vi hjelper deg å velge riktig spill.

Vi er nå kommet frem til tredje del av artikkelserien hvor vi trekker frem fem anbefalinger innen en bestemt sjanger.

Joachim har allerede vist oss de grommeste titlene innen strategi og skytespill i førsteperson. Nå er turen kommet til skytespill i tredjepersons synsvinkel.

Spill av denne typen har de siste årene økt voldsomt i popularitet, noe som har ført til et bredt, men noe uoversiktlig utvalg. Forhåpentligvis vil denne artikkelen kunne fungere som et referansepunkt når klint skal skilles fra hvete og de riktige spillene innlemmes i samlingen. Artikkelen tar ikke for seg klassikere. Her fokuser vi på utgivelser som preger markedet akkurat nå.

Dead Space 2

Dead Space 2.

Visceral Games er flinke på mange områder. Blant annet står de bak noen av de hesligste spillene som noen gang har funnet veien til butikkhyllene. Denne fabelaktige oppfølgeren serverer en fryktinngytende blanding av god historiefortelling, uventede psykologiske puss og ultravoldelige situasjoner du neppe har sett maken til. Men det som virkelig vil holde deg våken om natta, er den gysende stemningen som preger det morbide romeventyret, og den skitne følelsen som sitter igjen etter at man har slaktet seg gjennom en barnehage full av muterte menneskebabyer. Ikke gå glipp av dette – men hold for all del mamma på god avstand.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Dead Space var neppe et lett spill å lage en oppfølger til. Visceral Games har gjort en strålende jobb med å skape et spill som både står på egne ben og viderefører den gode stemningen, selv om det er inngått kompromisser her og der. Mye av det som gjorde forgjengeren så bra var at alt føltes så nytt, mystisk og uutforsket, og det er nok naivt å anta at man opplever dette atter en gang. I stedet spillet Dead Space 2 på andre styrker. Dette er større, mer åpent og mer aggressivt.

Les mer om Dead Space 2
Se også: Video fra Dead Space 2

Vanquish

Vanquish.

Shinji Mikami er best kjent som mannen bak Resident Evil, en serie som nå er i helt andre hender. Men hvorfor dvele ved fortiden? Mikamis forrykende comeback heter Vanquish, og er et håndfast bevis på at mannen gjør det like godt hos uavhengige Platinum Games som hos spillbautaen Capcom. Vanquish er et brennhett skytespill med usedvanlig krass vanskelighetsgrad, hvor du ikke overlever uten raske reflekser og evne til å tenke utenfor boksen. Om inngangsterskelen ikke tar knekken på deg, vil et vanedannende system for våpenoppgraderinger, medrivende angrepsteknikker samt oppslukende poengjakt holde deg opptatt i lang tid.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Tenk deg en dekningsbasert tredjepersonsskyter som forkaster systematikken som kjennetegner den mest suksessfulle av disse, Gears of War, med en uhyre abstrakt form for premiering. Det handler ikke lenger om å finne dekning, skyting og fremrykk, men om bevegelighet. Dekningene dine blåses bort. Fiender opptrer som selvmordskåte lemen.

Les også
Anmeldelse:

Les mer om Vanquish
Se også: Trailer for Vanquish

Alan Wake

Alan Wake.
Remedy

Den fengslende historien om forfatteren Alan Wake beskrives best som en heftig psykologisk thriller. Ordsmeden Sam Lake skal sammen med inspirasjonskilder som TV-serien Twin Peaks og Stephen Kings bøker ha mye av æren for det som kanskje er det mest spenningsfylte historiedrevne spillet denne konsollgenerasjonen. Spillet varer ikke i all evighet, vil heller ikke slå deg som særlig variert, men byr til gjengjeld på en av de friskeste spillmekanikkene i sin sjanger. Med begrensede mengder lys må du hamle opp med et altoppslukende mørke som forvrir og ødelegger både mennesker og landskap. Samtidig prøver du febrilsk å komme til bunns i hva det egentlig er som foregår i den lille byen Bright Falls. Storslagent av finnene.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Vi har ventet lenge på Alan Wake, og resultatet er imponerende. Remedy viser nok en gang hvor flinke de er til å fortelle historier og skape stemning, og kombinere dette med bunnsolid spillmekanikk. Alan Wake inneholder noen av de heftigste sekvensene jeg har opplevd i noe spill til nå, og det må rett og slett oppleves.

Les mer om Alan Wake
Se også: Trailer for Alan Wake
Les også: Alan Wake 2 på vei?

Splinter Cell: Conviction

Splinter Cell: Conviction.

Det er en vred, på kanten av utbrent utgave av Sam Fisher vi møter i Splinter Cell: Conviction. Som hovedpersonen selv, har mye av innholdet fra forgjengerne blitt byttet ut til fordel for en mer strømlinjeformet, actionrettet opplevelse. Selv om snikdrap og operasjoner i det skjulte fortsatt er en viktig del av oppskriften, er konfrontasjoner i form av basketak og brutale henrettelser blitt hverdagskost for den avdankede superagenten. Mikroskopiske feilgrep resulterer ikke lengre i total fiasko, noe som gjør Conviction langt mer tilgjengelig enn Fishers tidligere eskapader.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Sam Fisher gjør et mer enn godkjent comeback i Splinter Cell: Conviction. Nå viser han for alvor hvilken spionhelt han er, både ved å kunne snike i kriker og kroker og at han ikke skyr kaotiske kamper i utfordrende miljøer. Ja, Splinter Cell beveger seg mer mot skytespillsjangeren, men det har ikke mistet sjelen sin riktig ennå. Spillet gir deg fortsatt illusjonen av at du er verdens beste på det du driver med, og driven i historien serverer deg et altoppslukende nervedrama.

Les mer om Splinter Cell: Conviction
Se også: Trailere for Splinter Cell: Conviction

Mafia II

Mafia II.

Er du glad i umoralske mafiafilmer? Ville du passet som en av de hensynsløse storspillerne i Goodfellas? Svarer du ja på et av disse spørsmålene, har du mye god underholdning i vente i denne hardkokte krimoppfølgeren. Mafia II gir deg fritt spillerom i en travel nordamerikansk førtitallsby, hvor organisert kriminalitet har blitt en naturlig del av hverdagen. Som banditten du er, får du blant annet rane forretninger og kvarte fete doninger, men det er allikevel den lineære handlingen som er viktigste del av opplevelsen. Et autentisk kriminalepos preget av svik, vold og heseblesende action.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Mafia II er et solid og underholdende actioneventyr som kanskje ikke kan skilte med de mest interessante spillelementene, men som løftes kraftig av den fantastiske presentasjonen og de mange minneverdige situasjonene det disker opp med i løpet av de cirka ti timene du vil bruke på å fullføre historien. Stemningen og «mafiafølelsen» sitter som støpt, takket være glitrende regi og skuespillerprestasjoner, men som helhet føles handlingen litt ufokusert og oppstykket.

Les mer om Mafia II
Les også: Prøv Mafia II gratis
Se også: Trailer til Mafia II

Siste fra forsiden