Guide

Total War: Attila

De beste modifikasjonene til Total War: Attila

Forandring fryder – også i forfallets tidsperiode.

Med mindre du enten er totalt uinteressert i strategispill eller hater alt som har med historie og krig å gjøre, har du sannsynligvis fått med deg at Creative Assembly gav ut Total War: Attila i februar. Siden den gang har de kommet med flere nedlastbare innholdspakker, en utvidelsespakke og heldigvis også støtte for modifikasjoner på Steam Workshop og andre steder.

Man kan si hva man vil om valg av tidsperiode, men for min del hever Attila seg over Total War: Rome II på så godt som alle områder. Likevel er det aspekter ved spillet som enten mangler eller kunne blitt gjort bedre. Derfor er det fint at vi kan sette vår lit til de mange engasjerte modderne der ute, som jobber hardt for at livene våre skal bli enda litt bedre – og det helt uten ekstra kostnad.

Dessverre er ikke modding av Total War-spillene like enkelt som det det var tidligere. Det er mye vanskeligere å skape såkalte «total conversion mods» a la Third Age til Total War: Medieval II, på grunn av spillmotoren, i alle fall om vi skal tro på det Creative Assembly sier. Likevel er det mange modifikasjoner der ute som kan gjøre spillopplevelsen mye bedre, enten det er på kampanjekartet eller slagmarken. Den beste delen? Brorparten av disse kan lastes ned og installeres med ett klikk.

Graphics Enhancement Mod og Radious i aksjon. (Video: Andreas Bjørnbekk/Gamer.no)

Her er de fem beste moddene til Total War: Attila akkurat nå. Utenom Graphic Enhancement Mod er alle disse å finne på Steam Workshop:

Radious Total War Mod + Radious Total Units Mod

Radious er navnet på modderen bak Radious Mod, og han har også laget samme type mod til Total War: Rome II. Radious Total War tilbyr spilleren en dypere spillopplevelse der så godt som alle faktorer er blitt justert på. Pengeinntjeningen er endret for å gjøre det så historisk korrekt som mulig, slik at Eastern Roman Empires landområder i begynnelsen er rikere enn de i Western Roman Empire. Den kunstige intelligensen både i kamp og kampanje er forandret, noe som gir lengre og mer troverdige kamper i tillegg til mer virkelighetstro diplomati på kampanjekartet. I det hele tatt er dette en mod som for det meste fungerer bak kulissene, men som merkes godt.

Samtidig som Radious har fokusert på kampanjekartet har han også en separat modifikasjon kalt Radious Total Units Mod. Ikke overraskende forandrer og legger den til hundrevis av nye enheter, og de er svært vakre. Alle kommer med spesialtilpasset statistikk og det gir slagene den variasjonen mange har etterlyst. Selv om målet er å holde seg så nære historien som mulig, skal ikke det alltid komme i veien for spillegleden, og han har derfor av og til tatt seg visse friheter på dette området.

Last ned Radious Total War Mod her »
Last ned Radious Total Units Mod »

Total War har aldri vært så vakkert som når man bruker GEM.

Graphic Enhancement Mod (GEM)

Grafikken i de senere Total War-spillene er unektelig fin, og hever seg ganske så betydelig over de andre konkurrentene i sjangeren. Men til tross for god grafikk er det ikke alt som er så pent som kanskje de mest kresne av oss skulle ønske. Til tider ser Attila blast ut, fargene er ikke alltid like vakre, og både kantutjevningen og grafikken på avstand er ting Creative Assembly kunne brukt mer tid på. Selvfølgelig varierer spesielt kantutjevningen på hvor sterk maskinen din er.

Det er likevel ingen grunn til å frykte. Graphic Enhancement Mod forsøker å tilby bedre grafikk med så lite fotavtrykk på bilderaten som mulig, og i stor grad fungerer dette svært godt.

GEM er en såkalt post-processing mod, som vil si at modifikasjonen legger på et ekstra lag med visuelle endringer på det originale bildet. Med andre ord det mange faktorer som kan endre på hvordan det endelige bildet vil se ut. Igjen fører dette til at det er mange forskjellige versjoner av GEM der ute, og forhåpentligvis er det en der ute som passer perfekt til deg. I tillegg kan du med GEM endre på skarpheten på bildet, som sett i bildet over og under. Dette gjør grafikken til tider utrolig vakker å følge med på. Å endre på skarpheten er dog ikke alltid like praktisk in-game, da det blir en smule vanskeligere å for eksempel følge med på hektiske slag.

Nedlasting og installasjonsinstrukser for Graphic Enhancement Mod »

Terminus Total War – Ageless Empires. Tør du prøve deg på det nær fortapte "Eastern Empire"?

Terminus Total War – Ageless Empires

Terminus er for deg som ikke synes noe om status quo i år 395 e.kr. Om du er lei av to store romerske riker, er rikene nå delt i seks, og en av dem består av så lite som én eneste legion der den klinger seg til live i Persias ørken. Eventuelt kan du prøve deg på et enormt Persisk rike, eller et romersk Britannia i nord. Det er haugevis av nye fraksjoner i øst og vest, nord og sør, og er perfekt for deg som foretrekker en miks av små og store stater - noen fra romertiden, andre fra middelalderen, og noen midt imellom – akkurat som Gullhår og bjørnene.

Last ned Terminus Total War – Ageless Empires »

Clovis – Origio Europae. Hvem vil vel ikke erobre verden som et etablert Italia? Jeg. På tide å samle de romerske legionene i øst nok en gang.

Clovis – Origio Europae

Hvis du kjøpte The Last Roman-utvidelsen og skulle ønske du kunne spille som et østgotisk kongerike i Italia, blir du glad for å høre at denne modifikasjonen flytter startåret nesten hundre år frem i tid. Dette innebærer at de barbarene som tidlig på 400-tallet brant ned landsbyene dine og skylte innover det gode gamle Vest-Romerriket nå har plantet beina i jorda og grunnlagt sine egne kongeriker. Er ikke det koselig, så vet ikke jeg.

Det vil selvfølgelig ikke være helt det samme som i The Last Roman da det ikke er noen Roman Expedition-fraksjon. Men likte du det så, og vil ha en mer tradisjonell Total War-opplevelse med relativt store riker istedenfor de mange statsløse hordene, er Clovis – Origio Europae uslåelig.

Last ned Clovis – Origio Europae »

Chi-Rho emblemene. Minnene er til å ta og føle på.

WRE & ERE Chi-Rho Emblems

For mange er det de små tingene som skiller en god spillopplevelse fra en fantastisk spillopplevelse. Hvis du tar deg selv i å lengte tilbake til Barbarian invasion, utvidelsespakken til Rome: Total War, der kristogrammet Chi Rho prydet de romerske bannerne, er denne modden for deg. Den gjør akkurat det du ber den om, og ikke noe annet.

Liker du imidlertid hva Creative Assembly har gjort i Attila, men ønsker en aldri så liten endring, kan du sjekke ut «Faction Emblem Overhaul». Denne gir fraksjonsemblemene en anelse mer moderne look, samtidig som den er tro mot det opprinnelige utseendet.

Last ned WRE & ERE Chi-Rho Emblems her »
Last ned Faction Emblem Overhaul her »

Noen mods vi har glemt? Husk at du finner flere både på Steam Workshop og Total War-nettsiden www.twcenter.net.

PS: Ikke alle modifikasjonene der ute er kompatible med hverandre. Dette gjelder spesielt de som endrer på fraksjoner og startposisjoner.

Siste fra forsiden