Feature

Vi oppsummerer E3 2010

De viktigste nyhetene

Her er høydepunktene fra årets gigantmesse i Los Angeles.

E3 2010 er vel overstått, og selv om våre utsendte journalister vil fortsette å levere sniktitler og intervjuer fra messen i lang tid fremover, er det nå på sin plass med en nyhetsoppsummering av messen.

Kinectimals for Xbox 360.

Kinect og ny Xbox 360

Som vanlig braket det hele løs litt i forkant av selve E3-messens åpning, ved at de tre plattformholderne arrangerte sine pressekonferanser (eller skrytearrangementer). Microsoft var først ute, og som ventet var deres fokus på kamerakontrolleren Kinect (tidligere kjent som Project Natal).

Microsoft har for lengst gått i detalj om selve Kinect-systemet, men nå kunne de for første gang gi oss en omfattende presentasjon av spillene som bruker systemet, når det lanseres til høsten. Høydepunktene inkluderte Kinectimals og Dance Central, to vidt forskjellige spill som demonstrerte ulike måter å bruke Kinect på.

Men Microsoft hadde også en annen stor nyhet på lager, nemlig at de vil lansere en ny Xbox 360-modell. Denne slankere modellen kommer med 256 GB harddisk som standard, trådløst nettverk og visstnok også betydelig støyreduksjon. Og lanseringen finner sted allerede i juli.

Sony vil ha deg opp av sofaen.

Move til PS3

Mens Microsoft fokuserte på Kinect, fokuserte Sony på Move. Disse nye, bevegelsessensitive kontrollerne har også blitt presentert tidligere, og alt i alt kom det ikke frem særlig mye nytt om dem. Vi fikk imidlertid en lanseringsdato for Europa å se frem til, nemlig 15. september. Move vil få følge av 15-20 spillutgivelser til høsten. Sony viste også frem et par Move-spill som kommer til neste år, nemlig actionrollespillet Sorcery og plattformspillet Heroes on the Move.

Ellers snakket Sony om sin 3D-teknologi. Mange nye spill vil komme med støtte for 3D-grafikk, og flere eksisterende utgivelser vil oppdateres med 3D-støtte. Totalt vil 30 forskjellige spill kunne spilles i 3D innen mars neste år. En ny abonnementstjeneste for PlayStation Network ble også introdusert, med eksklusive funksjoner og "gratis" spill hver måned.

Sony fikk også æren av å presentere Valves mye omtalte overraskelse, som viste seg å være en PS3-versjon av Portal 2. Gode nyheter for PS3-eierne, og en stor nedtur for resten av nettet. Et nytt Twisted Metal-spill ble også annonsert, til glede for amerikanere i alle aldre og fjortenåringer i resten av verden. Og til slutt: Gran Turismo 5 fikk amerikansk utgivelsesdato, 2. november.

Her er 3DS.

Nintendo med ny konsoll

Nintendo har allerede bevegelsessensitive kontroller, så mens konkurrentene forsøkte å selge sine forsøk på å stjele markedsandeler fra Wii kunne Nintendo bruke sin pressekonferanse på å presentere en helt ny håndholdt konsoll, nemlig 3DS.

3DS er en videreutvikling av DS, men med langt kraftigere maskinvare, en ny analogstikke, innebygd bevegelsessensor og, kanskje viktigst av alt, en stor skjerm som viser 3D-grafikk uten at du behøver spesialbriller. Dermed kan du spille 3D-spill på bussen, uten å se ut som et fjols. Nintendo kunne også presentere en svært imponerende liste over kommende spill til systemet, men noen utgivelsesdato ville de ikke ut med. Spennende.

Ellers hadde Nintendo en haug av større og mindre spillkunngjøringer, inkludert et nytt GoldenEye-spill, et nytt Donkey Kong og (min personlige favoritt) Kirby's Epic Yarn. Alle for Wii.

Småstore nyheter

Når støvet har lagt seg over messehallene i Los Angeles, og vi ser tilbake på årets E3-messe er det vanskelig å ikke legge merke til at, utenom de plattformholdernes påkostede show, kom det ikke veldig mange virkelig store spillkunngjøringer denne gangen. Visst var det en god del etterlengtede spill som fikk utgivelsesdatoer, men det er ikke slikt man husker fra E3 (og halvparten av dem kommer nok uansett til å endres senere).

Child of Eden.

I stedet fikk mindre prosjekter litt tid i rampelyset, og det gjør egentlig ingen ting, for flere av dem var langt mer spennende enn den gjennomsnittlige storproduksjonen.

Det kanskje mest interessante av disse er Project Dust, fra skaperen av klassiske Another World. Dette spillet ser ut til å bli en slags åndelig oppfølger til Populous-serien, og lar deg manipulere mektige landskaper for å redde en mystisk stamme.

Klassiske Rez får også en slags åndelig oppfølger, i Child of Eden. Her får vi skyte oss gjennom fargerike og psykedeliske miljøer. Journey er kanskje Child of Edens strake motsetning, nemlig et utforskningsspill som foregår i enorme, forlatte ørkenomgivelser.

Hva ren galskap angår, later det til at Zeno Clash-skapernes Rock of Ages tar kaken. Her styrer du en stein som må rulle gjennom landskaper inspirert av ulike historiske stilarter, og det er vanskelig å ikke la seg imponere. Vi fikk også glede oss over noen oppfølgere; de Blob 2 og Trine 2 kommer utvilsomt til å få mer oppmerksomhet i tiden som kommer.

Need for Speed: Hot Pursuit.

Noen storspill

Vi fikk heldigvis noen større nyheter også. Electronic Arts kunne for eksempel annonsere Criterions nye bilspill, som viste seg å være en oppfølger til klassiske Need for Speed: Hot Pursuit. Dette spillet sladder inn i butikkene 18. november.

Ubisoft viste frem sitt nye Driver-spill for første gang, og det ser i alle fall mer imponerende ut enn seriens to forrige utgivelser. I tillegg bød de opp til dans, med et offisielt Michael Jackson-spill.

Og selv om THQ ikke fikk særlig mye oppmerksomhet rundt sin kunngjøring av Warhammer 40.000: Dark Millennium Online tør vi garantere at dette massive flerspillerrollespillet kommer til å bli mye omtalt i fremtiden (som med mange andre PC-sentrerte spill er det nok Gamescom-messen i August vi må glede oss til).

Vi fikk også en rekke nye spillvideoer under E3. I morgen samler vi de beste i en egen artikkel.

Siste fra forsiden