Denne sjeldne Atari-prototypen dukket plutselig opp i en bruktsjappe

Atari 2700-prototypen er et snedig kapittel i Atari-historien.

Slik ser den ut.
eBay, L064N

Det dukker til stadighet opp rapporter om personer som har greid å sikre seg sjeldne prototyper av spill og konsoller, for eksempel ved å snuble over dem i garasjen til en familievenn eller ved å komme over dem på loppemarked.

Nyeste medlem på lista over de heldige er reddit-bruker «L064N» som snublet over godbiten du ser i toppbildet over da han var innom en bruktbutikk i Oceanside i California forrige uke. Det du ser der er en Atari 2700 – en prototyp av en konsoll som egentlig aldri kom ut.

Trådløse planer som gikk i vasken

Konsollen ble til og med markedsført. her er en av reklameplakatene.
The Atari Museum

Atari 2700 skulle være en revisjon av Atari 2600. Planen var å slippe en konsoll som kunne spille akkurat de samme spillene og bruke det samme tilbehøret som den populære forgjengeren, men med én ekstra funksjon: trådløse kontrollere som slo sammen en styrespak og en skruknott.

Kotaku tok kontakt med John Hardie ved National Video Game Museum for å finne ut av hvorfor konsollen aldri kom på markedet.

– Kontrollerne var hovedgrunnen til at systemet aldri ble sluppet. De brukte radiosignal, og rekkevidden var på like over 300 meter, noe som betydde at man enkelt kunne slå inn på naboen sitt spillsystem.

Kjipt nok for «L064N» fulgte ikke de trådløse kontrollerene med prototypen, men det annerledese designet og den relative sjeldenheten gjorde likevel at han kunne kjøpe den fra den uvitende brukthandleren for 240 kroner og selge den videre for 24 000 kroner. Ikke verst likevel, det.

Det skal etter sigende finnes en håndfull av prototypen der ute, men ingen vet akkurat hvor mange.

Nintendo Play Station

Dessverre fulgte det ikke med kontrollere på Atari 2700-maskinen.
eBay, L064N

Den kanskje mest kjente prototypen som har blitt funnet i nyere tid er en prototyp fra tiden da Sony og Nintendo hadde planer om å lansere en Super Nintendo med et diskdrev. Kun 200 av disse ble noen gang produsert, og de ble beordret destruert da samarbeidet falt sammen. En av disse ble funnet i god behold i 2015.

Nintendo og Sony hadde planer om egen konsoll i samarbeid med Nintendo på begynnelsen av nittitallet. Navnet ble «Play Station», en konsoll for stua som skulle kunne spille Super Nintendo-spill på både kassetter og CD-ROM.

Samarbeidet gikk i vasken da Nintendo gikk bak ryggen på Sony og innledet et samarbeid med konkurrenten Phillips i stedet. Sony bestemte seg da famøst for å kjøre på med PlayStation-prosjektet på egen hånd, og dermed fikk Nintendo en sterk konkurrent resten av tiåret.

Les hele historien om PlayStation »

Siste fra forsiden