Den sjeldne Nintendo PlayStation-prototypen har blitt testet – og den virker!

Et stykke spillhistorie har blitt verifisert.

analogueboy, reddit

I sommer dukket det plutselig opp noen bilder av en merkverdig maskin på Reddit. Det ble hevdet at det var en prototyp fra tiden da Sony og Nintendo hadde planer om å lansere en Super Nintendo med et diskdrev. Kun 200 av disse ble noen gang produsert, og de ble beordret destruert da samarbeidet falt sammen.

Nå har eierene endelig fått bekreftet at maskinen er en av de 200 prototypene som ble trykket opp den gangen.

Den fungerer!

Nettstedet Engadget sporte opp eierene av maskinen, Terry og Dan Diebold, som har greid å få liv i den gamle prototypen. Det viser seg at maskinen greier å spille Super Nintendo-spill uten problemer, men at CD-drevet ikke fungerer.

En litt annen variant, men fremdeles en tidlig PlayStation.

Etter å ha tatt røntgenbilder av maskinen virker det som om drevet får strøm og at det ikke er noe teknisk trøbbel på innsiden av maskinen. Derfor tror man at problemet ligger i programvaren.

Det var Terry Diebold som fikk tak i maskinen i 2009, da firmaet han jobbet for, Advanta Corporation, gikk konkurs. Bygningen ble rensket, og alt de hadde ble solgt på en nettauksjon, i større kvanta. Han kjøpte da konsollen sammen med mye annet for 75 dollar.

Som mange har spekulert på, stammer konsollen mest sannsynlig fra Olaf Olafsson som jobbet for Sony Interactive Entertainment i perioden da Nintendo og Sony samarbeidet. Han var en av styremedlemmene i Advanta.

Da Nintendo forrådte Sony

Nintendo og Sony hadde planer om egen konsoll i samarbeid med Nintendo på begynnelsen av nittitallet. Navnet ble «Play Station», en konsoll for stua som skulle kunne spille Super Nintendo-spill på både kassetter og CD-ROM.

Samarbeidet gikk i vasken da Nintendo gikk bak ryggen på Sony og innledet et samarbeid med konkurrenten Phillips i stedet. Sony bestemte seg da famøst for å kjøre på med PlayStation-prosjektet på egen hånd, og dermed fikk Nintendo en sterk konkurrent resten av tiåret.

Les hele historien om PlayStation »

Siste fra forsiden