Derfor krever de 6 milliarder kroner fra Activision

Rettsaken mellom Modern Warfare 2-utviklerne og Activision starter straks.

For to år siden gikk startskuddet for det som hittil har vært en svært offentlig og skitten konflikt mellom utgiver Activision og en gjeng Call of Duty: Modern Warfare 2-utviklere fra Infinity Ward, ledet av Jason West og Vince Zampella.

Nå har tiden kommet for et endelig oppgjør partene i mellom – og som det seg hør og bør finner dette oppgjøret sted i rettssalen.

Starten

Den 1. mars i 2010 fikk Infinity Ward-toppene Zampella og West fyken av Activision. Etter sigende skal duoen regelrett ha blitt kastet ut av sikkerhetsvakter.

Noen dager senere leverte de to eks-Infinity Ward-ansatte et søksmål mot Activision, hvor de hevdet at de var blitt sagt opp på usaklig grunnlag, og at Activision skyldte dem 36 millioner dollar i ubetalte royalties.

Activision på sin side klasket et motsøksmål i bordet, hvor de i detalj gikk inn på grunnene til at West og Zampella fikk fyken. Hovedankepunktet deres var at duoen hadde holdt hemmelige møter med «de øverste sjefene hos Activisions nærmeste konkurrenter», i et forsøk på å få innpass andre steder.

Konkurrenten de viste til, var EA, og i desember 2010 fikk denne utgiveren servert et saftig søksmål, hvor Activision krevde 400 millioner dollar for tort og svie. EA og Activision kom nylig til en enighet i dette søksmålet, men detaljer om hva de ble enige om er ikke kjent.

I etterkant, når West og Zampella dannet det nye studioet Respawn Entertainment, viste det seg også at det var nettopp EA de inngikk en kontrakt med.

En milliard dollar

Nylig avslørte rettsdokumenter at det opprinnelige kravet til West og Zampella på 36 millioner dollar nå har blåst seg opp til en hel milliard.

Til Eurogamer forteller duoens advokat, Robert Schwartz, om bakgrunnen for dette.

Ifølge Schwartz var de 36 millionene den estimerte verdien av bonusene duoen skulle få for Modern Warfare 2-salget på det tidspunktet de ble sagt opp.

Les også
Anmeldelse: Modern Warfare 2: Stimulus Package

En stor andel av den resterende summen skal stamme fra det West og Zampella hevder de ville ha tjent på Modern Warfare 2 og andre spill i Call of Duty-serien dersom de hadde blitt værende til kontrakten deres gikk ut i november 2011.

Dette inkluderer inntekter fra både Modern Warfare 3 og Treyarch sine Call of Duty-titler.

Schwartz hevder at duoens kontrakt gav dem bonuser fra alle Call of Duty-titlene, noe han fremhever at Activision heller ikke benekter. Activision skal allerede ha betalt Zampella og West en bonus fra det første årets salg av 2008-spillet Call of Duty: World at War.

Ifølge Schwartz benytter nemlig også de andre Call of Duty-spillene seg av teknologi Infinity Ward, under Zampella og West, har utviklet.

Totalt mener Schwartz at disse bonusene ville ha utgjort drøye 250 millioner dollar.

Bedre Modern Warfare 3

En annen slump av erstatningssummen, rundt 150 millionar dollar, kommer fra det en ekspert fra Activision selv hevder at Modern Warfare 3 «tapte» i salg fordi det ikke var Zampella og West som sto bak.

I vitnemålet sitt hevder denne eksperten rett og slett at Modern Warfare 3 ville ha vært et bedre produkt dersom duoen fremdeles hadde hatt kreativ kontroll.

Den siste delen av erstatningssummen kommer nettopp fra det advokat Schwartz hevder er tapte inntekter på grunn av tapt kreativ styring.

Ifølge Schwartz hadde duoen nemlig en klausul i kontrakten om at de skulle få full kreativ kontroll over alle Call of Duty-spill satt i scenarioer etter Vietnam-krigen, noe Schwartz har regnet seg frem til at ville vært verdt 200 millioner i «verste fall» og hele 700 millioner i beste fall, salgsmessig.

– Jeg sier ikke at juryen vil tilkjenne oss den summen, men det er bakgrunnen for kravet om én milliard dollar, sier Schwartz til Eurogamer.

Bevisbyrde

Det er nå opp til West og Zampella, i selskap med advokatkobbelet sitt, å bevise at Activisions oppsigelse av duoen kom urettmessig.

I 2008 signerte de to en kontrakt med Activision, hvor de gikk med på å redusere royalties-utbetalingene sine fra 35 til 20 prosent, mot at de i bytte fikk full kreativ kontroll over spillserien.

I tillegg inneholdt denne kontrakten en klausul om at alle bonusavtaler, inkludert den ovenfornevnte , ville bli nullet ut dersom duoen ikke lenger var ansatt hos Infinity Ward.

I søksmålet hevder West og Zampella at de i mars 2010, før de fikk fyken, gikk til Activision-sjef Bobby Kotick med bekymringer om at deres fremtid hos spillutvikleren så usikker ut. Kotick skal da, ifølge de to, ha beroliget dem med at det var «umulig» for dem å få sparken, fordi de var «blant de store gutta nå».

Dette hevder duoen at var en regelrett løgn fra Activision-sjefens side, og de akter å vise frem epostutvekslinger i rettsaken som etter sigende skal dokumentere nettopp dette.

I tillegg kommer påstandene om at Activisions tidligere IT-sjef ble instruert i å snoke seg inn på datamaskinene til West og Zampella for å «finne dritt» i epostene til duoen, som vi skrev om tidligere denne måneden.

Avtalebrudd

I rettssaken vil det også vises til en samtale som fant sted mellom den nye Infinity Ward-sjefen Steve Pearce og to andre veteraner fra spillstudioet.

Pearce skal nemlig, på spørsmål fra de to veteranene, ha avslørt at den egentlige grunnen til at Activision kvittet seg med West og Zampella var nettopp den svært så lukrative avtalen de signerte i 2008, som fratok Activision den kreative kontrollen over spillserien.

Intensjonen er nå, ifølge advokat Schwartz, å bevise nettopp at Activision hadde en plan for å bli kvitt West og Zampella, slik at de kunne ta tilbake kontrollen over spillserien.

Han hevder at vitnemålene og dokumentene de skal fremlegge i rettssalen vil vise dette.

Den andre siden

I tillegg til å hevde at West og Zampella fikk fyken fordi de holdt hemmelige møter med konkurrenten, hevder Activision, ifølge sakspapirer fra 2010, at duoen gikk aktivt inn for å stjele ansatte fra Infinity Ward.

Ifølge utgiveren skal de to ha holdt tilbake bonusutbetalinger til de ansatte, for å få Activision til å se ut som den «slemme» parten, og dermed gjøre det mer fristende for de ansatte å hoppe over til duoens nystartede Respawn Entertainment.

Verdt å merke er det at 40 andre ansatte faktisk ble med over til det nye studioet.

Activision hevder også at West og Zampella terroriserte høyerestående sjefer i selskapet og andre ansatte, samt at de påsto at selskapets markedsfolk var «løgnere». I tillegg anklages duoen for å ha forsøkt å assosiere Modern Warfare-serien ene og alene med Infinity Ward, blant annet ved å fjerne Activisions logo fra oppstartsskjermen i spillene.

Rettsaken mellom de to partene sparkes igang i slutten av måneden.

Leter du etter noen å spille Call of Duty: Modern Warfare 3 med? Prøv vår nye spillpartnertjeneste.

Les også: Punger ut til Modern Warfare-utviklere Les også: Anmeldelsen av Call of Duty: Modern Warfare 3

Siste fra forsiden