Drømmefall-oppfølgeren får rekordstøtte fra staten

Over 7 millioner kroner ble delt ut til 10 norske spill i dag.

Drømmefall Kapitler.
Red Thread Games

Fredag offentliggjorde Norsk Filminstitutt nye støttemidler til lokale spillprosjekter.

Red Thread Games får støtte til sitt Drømmefall Kapitler for tredje gang, og fikk denne gangen hele to millioner kroner. Det fører den totale støtten fra NFI til prosjektet opp på 4,5 millioner. Aldri før har et prosjekt fått så mye støtte fra filminstituttet.

Drømmefall Kapitler. (Bilde: Red Thread Games)

– Kan lage spillet slik vi ønsker

Regissør for Drømmefall Kapitler, Ragnar Tørnquist, uttrykker dyp takknemlighet overfor filminstituttet for at de godkjente nok en søknad.

– Disse pengene gjør at vi kan lage den kvaliteten på spillet som vi ønsker. Vi lager et stort og ambisiøst spill, og da er man avhengig av støtte. Det er dyrt å utvikle spill, sier Tørnquist til Gamer.no.

Han er beskjeden om hvorvidt akkurat Drømmefall: Kapitler fortjener alle pengene de har fått i støtte.

– Det er mange norske spill som fortjener støtte, men vi har vist at vi kan få mye for pengene. Det er vanskelig å si om vi fortjener det mer enn andre, sier Tørnquist.

Med de 4,5 millionene fra filminstituttet, i tillegg til å ha fått inn i overkant av 9 millioner via Kickstarter, har Red Thread Games dekket hele sitt anslåtte budsjett på rett over 14 millioner.

– Budsjettet har ikke økt siden vi anslo det ved oppstarten av prosjektet. Det er fort gjort at ting blir utsatt og kostnadene øker, men vi har vært realistiske med tanke på budsjettet, forteller regissøren.

Tørnquist sier også at Red Thread ikke kommer til å søke mer midler til Drømmefall Kapitler, som de satser på å få lansert i november i år.

World to the West (Bilde: Rain Games).

Teslagrad får oppfølger

I tillegg til kjempen Drømmefall Kapitler er det også noen helt nye prosjekter som har fått penger. Blant annet kan filminstituttets oversikt vise at bergenske Rain Games er i gang med oppfølgeren til det suksessfulle Teslagrad. Rain Games får nemlig 400 000 kroner i utviklingstilskudd for å starte utviklingen av et prosjekt som har fått arbeidstittelen World to the West.

Les også
Anmeldelse: Teslagrad

Et annet Bergen-basert selskap, Turbo Tape Games, får 2,1 millioner kroner til å utvikle et turbasert strategispill de kaller Torn. Spillet er basert på norsk og nord-europeisk mytologi, historie og geografi, og er tiltenkt en lansering på iOS.

Lenger nord, nærmere bestemt i Tromsø, finner vi Plus Point AS, som får 800 000 kroner til et prosjekt kalt Super Scrap Squad. Dette mobilspillet er inspirert av 90-tallets tegneserier og tar sikte på å lære barn om de store miljøproblemene verden står overfor. I tillegg til spillet jobber også gjengen med en papirbasert tegneserie.

Konseptkunst fra Torn. (Bilde Turbo Tape Games).

Vinneren av NM i gameplay 2012, Kristoffer Jetmundsen, har satt i gang med et nytt prosjekt. Det heter Pirate Rush og får 225 000 kroner til utviklingen. Pirate Rush beskrives som et forferdelig urettferdig nettbasert flerspillerspill. Femten pirater er på jakt etter skattekammeret til en annen. Skattene er imidlertid beskyttet med feller og blindveier i ekte Hjemme alene-stil.

Racing, action og rytme

Årets vinner av NM i gameplay, Moondrop, får 250 000 kroner av potten. På sine kontorer i Hamar jobber de med samarbeidsspillet Degrees of Separation. Som vinner av NM i gameplay vant de 100 000 kroner. I tillegg utvikler de prosjektet Amphora, også det med støtte fra NFI.

Artic Hazard Game Studio jobber for tiden med et 3D bilsimulatorspill hvor du er sjef for et helt lag med racersjåfører. Prosjektet heter Trackday Manager og får 500 000 kroner for å fullføre betaversjonen av spillet.

Moondrop

Henchman & Goon får 300 000 til sitt action-plattformspill Mega Sword. Spillet har fått 200 000 kroner tidligere og er med det oppe i en halv million kroner i utviklingstilskudd. Mega Sword er inspirert av 80- og 90-tallets estetikk, og spillet går ut på at man må redde hele planeten Endlessia fra mystiske og mørke krefter fra en annen dimensjon ved å bruke megasverdet.

Mange mobilspill fikk støtte ved forrige utdeling, og denne gangen får Agens AS 300 000 kroner for å utvikle sitt mobilspill, Ninjatvillingene. Produksjonsrådgiver for spill i NFI, Kaja Hench Dyrlie, beskriver på NFIs nettsider spillet som: «et lite, men likevel utrolig underholdende og krevende spill, med en mekanikk vi ikke har sett tidligere».

Til slutt får Tinimations Freelance 225 000 kroner for å utvikle Klang. På NFIs nettsider kan man lese at «Klang er en evolusjon av tradisjonelle rytmespill. Formelen videreutvikles med å introdusere kamp, utforskning og plattforming til en sjanger som for det meste bare har fokusert på å trykke på riktig knapp til riktig tid».

Til denne tildelingsrunden hadde Norsk Filminstitutt fått inn 43 søknader som til sammen søkte om 32,7 millioner kroner.

Vi har snakket med ett av Norges mest erfarne studioer om den statlige spillstøtten: – Uten spillstøtten hadde vi aldri kommet i mål »

Siste fra forsiden