Ukens nettutgivelser (uke 42)

Drømmer og mareritt

Denne uken får vi alt fra voldsomme mareritt til en kunstners søte drømmer.

Høstrushet er for alvor i gang, og det er ikke bare i spillbutikkene at utgivelsene strømmer på. Enten du bruker PC eller konsoll som spillmaskin har du fått massevis av nye utgivelser å kose deg med denne uken.

Xbox 360

Axel & Pixel (Xbox 360).

Vi starter uken med Axel & Pixel for Xbox 360. Dette er et pek-og-klikk-eventyr med surrealistisk og vakker grafikk, som omhandler en maler som er fanget i et drømmelandskap sammen med hunden sin. Her får du oppleve 24 unike kapitler fordelt på fire sesonger, og utviklerne lover mengder av utfordrende nøtter, og tre kjøretøybaserte minispill.

Sam & Max: Season Two (Xbox 360).

Som om ikke dette var nok eventyrmoro, har Telltale Games lansert hele Sam & Max Season Two, som for anledningen har fått navnet Sam & Max: Beyond Time and Space. Her må politihunden Sam og den voldelige kanintingen Max løse forbrytelser på sitt sedvanlige vis, og det tar selvsagt ikke lange tiden før de vikles inn i en konspirasjon som inneholder både romvesener og djevelen selv. Her får vi tonnevis av humoristiske situasjoner og merkelige nøtter å bryne de små grå på.

PSN

.detuned (PS3).

På PS3 begynner vi med det spennende .detuned-prosjektet. Dette er en slags interaktiv musikkspiller fra folkene bak en haug fabelaktige scene-demoer for PC (samt skytespillet .kkrieger, som er mest kjent for alt innholdet det har klart å skvise inn i 0,1 MB). Her får du bruke kontrolleren til å manipulere en serie merkelige scener, som påvirkes av musikken du spiller.

Mushroom Wars (PS3).

Litt mer tradisjonell moro får vi i Mushroom Wars, et raskt og tilgjengelig sanntidsstrategispill der du sender søte små hærer i kamp mot hverandre, oppgraderer baser og generelt gjør det som forventes av en spiller av et sanntidsstrategispill. Spillet har en søt visuell stil, mulighet til å spille kampanjemodus, mot opp til fire venner (lokalt) eller mot datamaskinen i "skirmish"-modus.

WipeOut HD Fury (PS3).

Deretter har vi Uno, som det er litt vrient å finne informasjon om. Det viktigste sier seg vel egentlig selv - dette er en PS3-utgave av kortspillet Uno. En rask titt på den offisielle traileren røper fargerik grafikk, en rekke spillbare figurer og et tradisjonelt Uno-spill. Sist ut på PS3 er ikke et nytt spill, men en utvidet versjon av en PSN-klassiker. WipeOut HD Fury inneholder WipeOut HD og utvidelsen Fury i én og samme pakke, og leverer mengder av moro for fartsgale gamere.

Cover Girl (PSP).

PSP-eiere har fått to nye spill å kose seg med denne uken. Først ut er Cover Girl, som jeg ærlig talt ikke skjønner et kvekk av. Spillet skal være designet for unge kvinner, og beskrives som en digital venn som tilfører hverdagen din et lite glimt av glamour. Her får vi visstnok et Sex-o-meter, et oversettelsesspråk som forklarer jentene hva guttene egentlig mener, minispill og målingsverktøy for sko og kjoler. Her er en trailer. Ukens andre PSP-utgivelse er heldigvis ganske mye enklere for stakkars oldinger som meg å forstå. I Yeti Sports Pengu Throw må du kaste pingviner så langt som mulig. Her er en Flash-utgave.

Wii og DSi

Little Tournament Over Yonder (Wii).

Nintendo har lansert fem nye spill denne uken. Vi begynner med Little Tournament Over Yonder, som tydeligvis har hentet inspirasjon fra klassiske Archon. Dette er nemlig et turbasert strategispill hvor du flytter søte animekrigere rundt på spillbrettet som i Sjakk, og så kontrollerer dem direkte på slagmarken når de møter fiendene. Du kan spille mot datamaskinen eller en venn.

Heron: Steam Machine (Wii).

Heron: Steam Machine ser også ut til å ha hentet inspirasjon fra en klassiker, nemlig PipeMania. I dette hjernetrimspillet må du snu og vende på rørbiter på spillområdet, for å lage sammenhengende rørledninger og hindre dampen i å lekke ut. Du kan enten spille alene eller sammen med opp til tre venner. Spillet finnes også for iPhone. Sist ut på Wii er Virtual Console-utgivelsen Super Return of the Jedi. Hva som gjør akkurat denne gjenkomsten så super vet jeg ikke, men spillet fikk god kritikk da det ble lansert på SNES.

Viking Invasion (DSi).

På DSi har vi fått to spill. Først ut er Wakugumi: Monochrome Puzzle, et hjernetrimspill som minner litt om Actionloop og Polarium. Her må du flytte blokker rundt på skjermen for å fjerne dem. I stedet for å bruke hundre ord på en dårlig forklaring, lenker jeg heller til en gameplay-video. Det neste spillet er Viking Invasion, hvor galninger fra Norge plager resten av verden. Men uheldigvis får dem må de seile gjennom trange kanaler med skipene deres, noe som gir europeerne gode muligheter til å bygge forsvarsverker langs breddene. Klassisk "tower defense", altså.

PC

Dreamkiller (PC).

Sover du godt om nettene? Det gjør ikke de stakkars pasientene til Alice Drake, en psykolog som har den ekstraordinære egenskapen at hun kan hoppe inn i folks bevisstheter. Der har hun det moro med å drepe de marerittaktige figurene som plager pasientene hennes. Dreamkiller er et førstepersons skytespill med eksotiske våpen og enda mer eksotiske fiender. Her loves vi massevis av action, og hvert mareritt har sine egne unike fiender og utfordringer. Dreamkiller finner du på Steam.

Machinarium (PC).

Deretter tar vi et kenguruhopp til Machinarium, et sjarmerende pek-og-klikk-eventyr fra skaperen av Samorost-spillene. Her spiller du en liten robot som kastes ut fra hjembyen sin, og målet ditt er å komme deg inn igjen, gjenforenes med robotkjæresten din og stoppe en bande med bøller som terroriserer byen. Du kan se frem til en mengde intrikate nøtter, kunstnerisk grafikk og herlig stemning.

Zombie Bowl-o-Rama (PC).

Hva gjør du hvis du plutselig oppdager en gjeng zombier i byen din? Jo, du finner frem bowlingkulen og bowler dem ned. Selvfølgelig. Slik er det i alle fall i Zombie Bowl-o-Rama, et fargerikt bowlingspill med massevis av unike funksjoner. Men pass på: Hvis du bommer på zombiene kommer de nærmere, og er du helt amatør ender de opp med å spise hjernen din. Zombie Bowl-o-Rama kan kjøpes fra Steam, Direct2Drive og MumboJumbo.

Crazy Machines 2: Liquid Force (PC).

Har du barn i huset, er de kanskje interessert i ItzaBitza, et spill der du løser oppgaver ved å tegne ting. Spillet er spesifikt designet for barn i tidlig lesealder, og de loves mye fargerik (og lærerik) moro.

Lærerikt kan kanskje også utvidelsespakken Liquid Force for Crazy Machines 2 være. Her må du lage avanserte Rube Goldberg-aktige maskinerier for å oppnå selv de enkleste ting, og fokuset denne gangen er på væsker.

Superior Save (PC).

Deretter har vi Campfire Legends: The Hookman, et spill der du må finne skjulte objekter og løse et skummelt mysterium. Flere skjulte objekter får vi i Superior Save, hvor du må redde sjefen din fra kidnappere. Vi tar også med Tinseltown Dreams, et Bejewelled-aktig hjernetrimspill der du også får lage dine egne filmer.

Realms of Arkania 3 (PC).

Er du i det nostalgiske hjørnet, og klar til å gi deg i kast med et kritikerrost (men svært utfordrende) rollespill, kan du stikke innom Good Old Games for å laste ned Realms of Arkania 3. Spillet foregår i samme fantasiunivers som det ferske Drakensang. Du kan forresten også laste ned Mobile Forces, et flerspillerfokusert skytespill i Battlefield-stil.

For flere PC-utgivelser kan du blant annet stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Gratisspill

Equilibrio (PC).

Equilibrio er et hjernetrimspill som ble lansert for Wiiware for en tid tilbake. Nå har utviklerne gitt ut en PC-versjon, og siden spillet egentlig ikke var ment for musekontroll i utgangspunktet, gir de den like godt bort gratis. Her er målet er å navigere en ball gjennom utfordrende 2D-labyrinter. Dette gjør du ved å snu og vende på omgivelsene, slik at ballen ruller dit du vil (og da helst ikke på dødelige pigger og andre feller).

Miner 2049er Again (PC).

Det er alltid artig med et gjensyn med en gammel spillklassiker. Denne gangen er det Miner 2049er som har fått seg en gratis nyversjon, med det fantasifulle navnet Miner 2049er Again. Her får vi lekker pixel-grafikk og 20 utfordrende nivåer, og utviklerne har også forsøkt å oppdatere gameplayet litt.

Det var det. Ha en fin helg, og hold deg innendørs slik at du ikke blir spist av ulv, bjørn eller en ravende gal fanboy. Og sjekk forrige ukes oppsummering, hvis du ikke har fått gjort det før.

Siste fra forsiden