EA trapper ned betraktelig

Storutgiveren gir bare ut færre og færre spill.

De aller største utgiverne har noen langtrekkende armer og involverer seg i de fleste sjangere, noe som ofte kan gi illusjonen av at de gir ut omtrent alle spillene der ute. EA og Activision er to av disse mastodontutgiverne, og minst en av dem har planer om å trappe ned betraktelig.

Dead Space er en serie EA nok satser tungt på fremover.

Ifølge teknologinettstedet Wired skal EA nemlig kutte antallet spillutgivelser noe brutalt i løpet av de neste årene. Dette er en prosess som allerede har begynt, og skal vi tro nevnte internettside vil de gi ut omtrent 50 prosent færre spill dette finansåret.

Mer å tape

Årsaken skal være en blanding av et ønske om å ta færre risikoer, større kvalitetssikring av de individuelle spillene og en satsning på digitale spillutgivelser. Ifølge EA-sjef John Riccitiello betyr dette i praksis at de går fra å gi ut 50 fysiske spill i året, som var nivået de lå på i fjor, til å stanse på 35 i løpet av neste år. Etter det ønsker de å gå ned til drøyt 25 spill årlig.

En sentral del av denne strategien er å utgi stadig flere mindre, digitale spill som ikke er forbundet med den samme risikoen eller de tunge salgskravene butikktitlene typisk stiller. Dette har de gjort suksess på tidligere, blant annet med sjarmerende DeathSpank.

Ikke alle er like overbeviste om at dette er en fornuftig strategi. Wired refererer blant annet til et blogginnlegg fra mars i år, skrevet av en viss Bill Harris. Det interessante innspillet hevder at en innskrenking av porteføljen i praksis betyr at de spillene som gis ut er vinn eller forsvinn, og at man ikke lenger kan tjene inn tapsprosjekter med andre spill.

Dette spekulerer han igjen i at vil føre til enda større melking av de aller største spillseriene, helt til de er helt oppbrukte og uattraktive, og at dette vil få svært stor innvirkning på levedyktigheten til de største utgiverne.

EA har en rekke store spill på vei til neste år, og ikke overraskende er det fleste av dem oppfølgere. Her kan vi blant annet nevne Dead Space 2, Dragon Age 2, Crysis 2 og Need for Speed: Shift 2 Unleashed. I tillegg får vi også noen originalkonsepter, slik som Bulletstorm og Darkspore.

Siste fra forsiden