Anmeldelse

Wallace & Gromit in The Bogey Man

En historie tar slutt

Golf er det eneste som kan redde vårt radarpar fra en grusom fremtid.

Serien Wallace & Gromit’s Grand Adventures har nå fått sin slutt med dette siste kapittelet, og det har vært meg en sann fornøyelse å anmelde alle fire episodene. Serien har bydd på mye moro og godt utenkte gåter, til tross for episodenes begrensede lengde.

Det har overrasket meg at handlingen fra episode til episode har hatt svært lite med hverandre å gjøre, selv om alt utspiller seg i den samme lille engelske landsbyen med dens vante innbyggere. Jeg likte derfor svært godt at handlingen denne gangen tok av der forrige episode sluttet, med en skurk i fengsel og et misforstått frieri.

Fremtiden i fare

Den håpløse Wallace stod nemlig på kne i slutten av episode tre og viste stolt frem en mutter han hadde funnet. Den like håpløse nabokvinnen trodde selvfølgelig at dette var et frieri, og har nå bestemt seg for å akseptere forespørselen.

Wallace sliter med gjøre selv de enkleste setninger forstått for sine medinnbyggere, til tross for mange geniale oppfinnelser. Det blir åpenbart opp til hans trofaste hund Gromit å redde ham fra et giftemål med ei dame som har planer om å forby oppfinnelser og få ham interessert i hagestell.

Den gifteklare dama har heldigvis ei svært bestemt tante som er overhodet for familien, og hun vil bare gi sitt samtykke til giftemålet hvis Wallace ikke spiller golf og ikke er medlem av en spesiell golfklubb. Planen er dermed klinkende klar: Gromit må få sin herre, som aldri har satt sine ben i en golfkølle, med i denne klubben for å sikre deres felles fremtid.

Men som vanlig går det meste galt og Wallace og Gromit må etter hvert ikke bare forsøke å redde deres unkarsstatus, men også golfklubben, deres eget hus og deres liv.

Mer åpent og mystisk

Det første som slår meg ved denne siste episoden er hvor mye vanskeligere det nå er å vite hvordan jeg skal løse Wallace & Gromits fjell av problemer. De store linjene er greie, men når du skal komme deg fra A til B er det verre. Spillverdenen er likevel ikke spesielt stor, så med en blanding av flaks og klartenkthet bør ikke Wallace & Gromit in The Bogey Man by på de aller største problemene for erfarne gåteløsere.

Du finner for eksempel mange gjenstander som ikke avslører sin hjelpsomhet før langt ute i spillet, og når du plukker dem opp er det vanskelig å fatte hvordan de i det hele tatt kan brukes. I tillegg til denne uklarheten rundt hva du til en hver tid bør gjøre, har spillets klassiske gåter blitt noe vanskeligere.

Det er ikke like lett å feie gjennom dem som i tidligere episoder, denne gangen må du ha med deg hjernen flere ganger. Dette er eksempelvis den første episoden i serien hvor jeg satt meg fast i mer enn 30 sekunder. Sånn skal det være.

Spillet benytter på en smart måte gåter som er avhengige av ulike handlinger på vidt forskjellige steder i landsbyen for å kunne løses, noe som gjør dem både kompliserte og underholdende. I tillegg får vi gåter som benytter seg av morsomme ting som speilbilder, ordspill, rim og misforståelser, som gjør hele eventyrspillopplevelsen virkelig god.

Det har så langt ikke vært mye å utsette på Wallace & Gromit’s Grand Adventures sine tekniske kvaliteter eller grafikk, men i denne episoden er det lett å legge merke til de klare linjene i flere av karakterenes ansikter som vitner om en noe upolert utgivelse.

Konklusjon

Wallace & Gromit in The Bogey Man er absolutt en fullverdig avslutning på denne eventyrspillserien, og jeg føler det er seriens nest beste episode etter den første. Den byr på gode og ganske utfordrende gåter, masse humor og en interessant historie. Episoden er kort som de andre, men er i hvert fall noe vanskeligere å fullføre på bare et par timer på grunn av dens noe mer krevende gåter.

Når jeg ser på serien under ett kan jeg ikke gjøre annet enn å anbefale den på det sterkeste for både fans av eventyrspill og Wallace & Gromit. Sammenlagt får serien en grei lengde og kan gi mye underholdning for svært mange. Selv om Wallace & Gromit’s Grand Adventures ikke er av de dypeste, smarteste eller mest varierte eventyrspillene jeg har sett, er spillserien likevel så sjarmerende at det er umulig å ikke bli betatt.

Wallace & Gromit-serien er i salg på nettbutikken til Telltale Games.

Siste fra forsiden