Feature

The Legend of Vox Machina

En kort introduksjon til The Legend of Vox Machina

Critical Role og Vox Machina er tilbake med andre sesong.

Critical Role/Amazon

Den animerte Amazon-serien The Legend of Vox Machina er tilbake med andre sesong.

Den usensurerte traileren for The Legend of Vox Machina. Advarsel: ...wow...

Første sesong startet i januar i fjor, til stor applaus fra både kritikere og publikum – men for dem som ikke kjenner til serien, eller opphavet i Twitch-kanalen Critical Role, kan vi gi en kort oppsummering av bakgrunnen for serien.

Critical Role er en såkalt «Actual Play»-sending – en sjanger hvor en gruppe spiller bord-rollespill for publikumet. Medlemmene er alle sammen etablerte stemme-skuespillere, og leverer spillet med en sjelden kvalitet og innlevelse som har trukket et enormt publikum til kanalen.

Hvem er Vox Machina

Vis mer
 • Matthew Mercer — Skaperen, div. stemmer, Silas Briarwood
 • Ashley Johnson — Pike Trickfoot
 • Travis Willingham — Grog Strongjaw
 • Laura Bailey — «Vex» Vex'ahlia Vessar
 • Liam O'Brien — «Vax» Vax'ildan Vessar
 • Taliesin Jaffe — «Percy» Percival Fredrickstein Von Musel Klossowski de Rolo III
 • Marisha Ray — Keyleth of the Air Ashari
 • Sam Riegel — Scanlan Shorthalt

Gjester (sesong 1)

 • David Tennant — General Krieg
 • Dominic Monaghan — Archie
 • Grey Griffin — Delilah Briarwood
 • Darin De Paul — Kerrion Stonefell
 • Stephen Root — Professor Anders
 • Rory McCann — Duke Vedmire
 • Gina Torres — Keeper Yennen
 • Kelly Hu — Dr. Anna Ripley

Rammen i fortellingen er utformet av spill-lederen Matt Mercer, men det faktiske uttrykket er improvisert foran kamera når resten av gruppen møter situasjonen for første gang.

Fortellingen i The Legend of Vox Machina er tilpasset fra Twich-sendingene, med Critical Role-medlemmene som stemmen til sine respektive rollefigurer, og mange høyprofilerte stemmer som støttefigurer.

Serien har fått skryt både for sin glimrende animasjon – levert av det kjente studioet Titmouse – og sin overaskende voksne tone, med brutal vold fra første scene, og god humor blandet med modent drama.

Tidenes Kickstarter

Serien skulle i utgangspunktet bare ta for seg hendelsene fra den tidligste begynnelsen av fortellingen – hendelser fant sted før spillet ble sendt på Twitch, og som det ikke finnes video av.

Critical Role/Critter Hunter Bonyun (@deerlordhunter)

Det ble lansert i form av et Kickstarter-prosjekt, som en gave til fanskaren. Målet var å samle 750 000 amerikanske dollar (ca. 7,5 millioner kroner), og prosjektet skulle resultere i en 20-minutters gjenfortelling av den tapte begynnelsen. Folkene bak hadde snakket med studioet Titmouse om animasjonsjobben, og håpet på å få så mange som mulig av kanalens tidligere gjester involvert.

Kickstarter-måle ble nådd på en time.

Innen de fikk stengt innsamlingen hadde Kickstarteren fått inn over 11,4 milliioner dollar (drøyt 112 millioner kroner). Gjengens neste sending var preget av hvor lamslått og rørt alle var over generøsiteten – og hvor mye de måtte jobbe for å fortjene det de allerede hadde fått.

Resultatet var The Legend of Vox Machina – tolv episoder, ordentlig produksjon, mange kjente skuespillere, og distribuert gjennom Amazons streaming-tjeneste.

Og før serien startet hadde Amazon tilbudt å finansiere sesong 2.

Historien i første sesong

Critical Role/Amazon

Første sesong tar for seg akkurat det kickstarteren lovet, med alle stretch-goals. De første tre episodene introduserer gruppen som kaller seg Vox Machina – en liten samling leiesoldater og eventyrere som sliter med å finne suksess i byen Emon.

De blir gitt oppgaven å håndtere en mystisk trussel som plager kongeriket Tal'Dorei, og finner seg raskt ansikt til ansikt med en enorm drage.

Mot alle odds kommer de seirende ut – til slutt – og det etablerer dem som helter av kongeriket og Beskyttere av byen Emon.

Hvis du skaper en hel verden, men kan bare gi stemme til én person i den... Jo, Mercer valgte rett.
Critical Role/Amazon

Deretter hopper serien rett til Briarwood-plottet, en av de store publikumsfavorittene i Critical Role, og følger denne historien nesten punkt for punkt til slutten av sesongen.

Serien hopper over de første historiene som ble sendt på kanalen, Kraghammer- og Vasselheim-fortellingene. Det inkluderer heller ikke Tiberius Stormwind, spillerfiguren spillt av Orion Acaba, som deltok i de historiene som omtales i serien, men forlot Critical Role tidlig i forløpet.

LES OGSÅ: Stort drama i Dungeons & Dragons-miljøet »

Siste fra forsiden