Feature Frykten for atomkrig skapte mange spillkonsepter

(Bilde: Konami)

Den kalde krigen satte dype spor i datidens spill

Vi tar et dypdykk ned i perler skapt av frykt og redsel.

Gamer.no hadde en artikkel om spill om den kalde krigen i oktober. Vår skribent Jon Cato Lorentzen ønsket å følge opp saken med sine egne personlige analyser av spill laget under den kalde krigen. Dette kan derfor regnes som del to i en artikkelserie om spill fra den kalde krigen.

Jeg er gammel nok til å ha opplevd den kalde krigen. Jeg husker kjølige vinterdager i Harstad, på vei hjem fra skolen. En klar himmel og frykten for at en atomrakett skulle komme susende inn over fjellene. Frykten for å bli utryddet.

Det var en spesiell følelse å vokse opp med trusselen om atomkrig konstant hengende over oss. Vi hadde bomberom på skolen som skulle brukes i tilfelle atombombene kom. Vi leste historier om stråling og død. Vi hadde mareritt om at en sint president skulle trykke på en rød knapp og sende avgårde tusenvis av raketter og utslette verden.

Frykten for atomkrig har blitt erstattet av frykt for innvandring, frykt for naturkatastrofer, frykt for ebola og frykt for hva enn som måtte dominere nyhetsbildet akkurat nå, men ingen av disse katastrofene er så massive, voldsomme og destruktive som atomkrigen. Ingen av disse fikk oss til å føle oss så små og skjøre som da vi gikk hjem fra skolen på starten av 80-tallet og skottet bort mot fjellene og håpet at det aldri skulle komme en rakett susende mot oss.

Det ble selvsagt produsert en rekke krigsspill i skyggen av den kalde krigen. Krigsspill er, kanskje mer enn noen annen sjanger, speilbilder på samtiden vi lever i. Fra 80-tallets kalde kriger via 90-tallets forsiktige optimisme og blanding av fantasikrigsspill og historisk korrekte spill fra andre verdenskrig til 2000-tallets forsøk på å gjenskape krigen mot terror i spillform. Krigsspill speiler samtidens konflikter og står dermed igjen som interessante og relevante kulturuttrykk fra spesifikke epoker og situasjoner.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no, Digi.no og Tek.no hver uke.

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Forsiden akkurat nå

Til toppen