Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill på mobil og nettbrett

La oss se om 2018 kan gi oss like mange gode spill som fjoråret.

1: Side 1
2: Side 2

2017 er ferdig, og et nytt år kan begynne. Det var et utrolig sterkt spillår, både på mobil og til andre plattformer.

Hvis vi skal se litt på det som har kommet i januar, så er det lite som tyder på at 2018 skal bli stort dårligere. Vi har fått et nytt spill i The Room-serien, samt en hel del andre originale spill, samt noen som har funnet veien fra PC eller konsoll.

Brettspill, kortspill, tyveri og plattform er blant de utvalgte denne måneden.

Meteorfall: Journey

Et innmari kult kortspill.

Sjanger: Strategi, kortspill
System: iOS, Android
Utvikler: Slothwerks

Last ned Meteorfall: iOS, Android. Pris: 29 - 33 kroner.

Meteorfall er enda et godt eksempel på hvorfor digitale kortspill er så populære. De aller fleste i denne sjangeren er riktig nok flerspiller, i hvert fall de mest populære som for eksempel Hearthstone. Det er imidlertid ikke Meteorfall, som er et kortspill du spiller alene, og det blander sammen flere ulike sjangerelementer for å lykkes.

Du starter med å velge en av fire ulike helter, som alle har sine kortstokker tilpasset de. Du har kriger, magiker, rogue og prest som alle har sin egen stil. Så tar du med kortene dine, og hele eventyrer baserer seg på at du møter andre kort. Dette kan være hindringer eller fiender, og du velger hva du skal spille for å møte utfordringen.

Du har helse og utholdenhet som må balanseres, og du må velge om du vil slåss, slik at du blir sterkere, eller hoppe over fiender for å spare helsepoeng.

Når du dør beholder du veldig lite annet enn muligheten til å kjøpe nye kort, som kan gjøre samlingen din bedre, slik at du når litt lenger neste runde.

Veldig morsom blanding av sjangre, med en fin visuell stil, og som passer til korte og lange spilløkter.

Jydge

Du står fritt til å velge fremgangsmåte.
Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Sjanger: Action
System: iPad
Utvikler: 10Tons

Last ned Jydge: iOS. Pris: 55 kroner.

2018 fortsetter der 2017 slapp,. og spill vi tidligere har hatt på andre plattformer finner veien over til mobilformatet. Jydge kommer fra PC-verdenen, og mobilversjonen gjør på ingen måte skamme på originalen.

I et skytespill så er det naturlig nok styringen og siktingen som er viktigst, og det er også ofte her man får kjenne at berøringsskjerm ikke alltid passer perfekt til nettopp dette. Men utviklerne i 10Tons har virkelig greid å finne en god balanse i Jydge, fordi skytefølelsen og kontrollene er presise og veldig bra.

Friheten til å velge hvilke veier du vil gå, og hvordan du vil angripe de ulike oppdragene er underholdende, og det at man har veldig strenge krav for å fullføre et oppdrag gjør det mer intenst og spennende.

Jydge ser bra ut, kontrollen fungerer meget bra, og det er både utfordrende og variert.

Hero Academy 2

Noen ganger blir blandinger vellykket,.

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Robot Entertainment

Last ned Hero Academy 2: iOS, Android. Pris: Gratis.

Enda et kortspill som blander sammen ideer fra andre sjangre og spill. Den letteste måten å forklare hva dette spillet går ut på er å si at det er Hearthstone, blandet med sjakk, blandet med Clash Royale.

Du har et rutebrett der du møter en motstander. Du får kort som koster mana, som gir deg enten enheter eller angrep å bruke. Målet med det hele er å utmanøvrere fienden og knuse krystallene deres.

En tilsynelatende enkel og grei introduksjon presenterer spillet, men det er uendelig mye mer dybde enn dette, og det liker jeg veldig godt. De turbaserte kampene er gode, og selv om spillet er gøy i enspiller, så er det uten tvil mot andre spillere på nettet de mest intense kampene skjer.

En herlig miks av sjangre jeg kommer til å spille mye fremover.

Shurado

Episke sverdkamper mot fæle fiender.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Ganbarion

Last ned Shurado: iOS, Android. Pris: Gratis.

I Shurado spiller du en vandød samurai som av en eller annen grunn må nedkjempe den ene fienden etter den andre, som stadig blir større og vanskeligere å slå. Figuren din beveger seg automatisk fra den ene kampen til den andre, men det er et lite minispill underveis som gjør det litt mindre kjedelig.

Det som imidlertid er morsomt i Shurado er når man endelig når frem til en kamp. Her styrer man ikke figurens bevegelser direkte, men man styrer angrep og forsvar ved å trykke på respektive side på skjermen. En kjapt trykk er et lettere angrep, men holder du inne lader du opp til et kraftigere slag.

Det å lese fienden, forutse angrep og parere og slå tilbake er morsomt, om enn litt litt variert utover i spillet. Du straffes hardt for feil, og det er ikke mye som skiller seier eller tap.

Enkle kontroller, men det løses på en veldig god måte, og sammen med en heftig grafikk er dette gratisspillet verdt å sjekke ut.

Cytus II

Uten rytmesans sliter du nok litt her.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Rayark

Last ned Cytus II: iOS. Pris: 22 kroner.

Cytus II er et av de aller første rytmespillene jeg virkelig har digget på mobil. Det er noe med stilen og presentasjonen i spillet som fungerer meget godt, samtidig som både musikk og måten det spilles på er uhyre gjennomført.

Det er også et utrolig vanskelig spill, og jeg er på langt nær kjapp eller presis nok i fingerarbeidet mitt til å få til de høyeste vanskelighetsnivåene i dette spillet. Men det er også litt av det som gjør det så bra, at jeg hele tiden har noe å strekke meg etter.

Måten Cytus II utfordrer deg med skifter i rytme, om man skal holde eller trykke, gjør at prosessen med å få sangene inn i muskelminne meget tilfredsstillende når det først sitter. På toppen av det hele presenteres det med en science fiction-tema, med en kul historie og setting jeg gjerne skulle sett mer av.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden