Førsteinntrykk

Førsteinntrykk: Runes of Magic

Gjennomført massivt onlinespill

Time etter time med god og gratis underholdning.

1: Side 1
2: Side 2

Fokus på utstyr

Ikke overraskende, og som vanlig for mange massive onlinespill, står skatter og utstyr også i fokus for Runes of Magic. Spesielt klasser som enten slåss mye i nærkamp eller med konvensjonelle våpen er avhengige av å ha bra utstyr.

Som spillets tittel avslører er en av mulighetene for spillere å tilpasse sitt utstyr gjennom bruk av runer. Her finnes det runer av alle slag som kan gi deg akkurat de bonuser du er ute etter. I tillegg kan utstyr forbedres gjennom andre prosesser, som kan gi for eksempel våpen eller rustninger lengre levelengde eller kraftigere evner.

Disse prosessene for å forbedre utstyr er både kompliserte og fulle av dybde. De berører også ved den måten Runes of Magic skaffer inntekter til sine utviklere på – nemlig gjennom mikrotransaksjoner. Svært mange av de tingene som er gode å bruke for å forbedre utstyr fåes nemlig lettest gjennom å kjøpe dem for ekte penger.

Mye av spillets økonomi dreier seg rundt bruken av diamanter. Det er mulig å handle til seg slike diamanter ved enten å kjøpe dem for gull du tjener på vanlig måte i spillet, eller å bytte dem til seg for spesielt verdifulle gjenstander du finner ved en tilfeldighet, men den utvilsomt letteste måten å skaffe seg diamanter på er likevel gjennom bruk av ekte kroner.

For disse diamantene er det enkelt å kjøpe seg ting som gjør din fremgang i Runes of Magic vesentlig lettere. Dette er ting som ridedyr, mer plass i ryggsekken eller banken, utstyr til huset ditt som gir det permanente bonuser eller trylledrikker som gir deg en bonus på hvor mange erfaringspoeng du tjener også videre.

Du kan med andre ord kjøpe deg store fordeler i dette spillet ved hjelp av ekte penger. Det er kanskje ikke annet å vente seg av et spill som i utgangspunktet er helt gratis siden det ikke har noen månedsavgift, men likevel et element som mange er skeptiske til.

Runes of Magic har enda en type handelsvare, og det er en type merker du kan tjene ved å gjøre visse daglige oppdrag. Du kan kun gjøre ti slike oppdrag hver dag, og selv om hvert område har sine egne versjoner av dem, går de alltid ut på å samle inn et bestemt antall gjenstander du får ved å drepe monstre. Merkene du samler inn via disse oppdragene kan du bruke til å kjøpe andre typer hjelpsomme ting.

Innhold uten overraskelser

Disse daglige oppdragene er som oftest av typen «Finn ti ulvehaler», og det er kryr av denne typen oppgaver blant de vanlige oppdragene også. De fleste av dem går ut på å drepe et bestemt antall fiender, sanke inn et bestemt antall ting eller oppsøke en eller annen figur i verdenen.

Oppdragene er med andre ord ikke spesielt spennende eller interessante, men det er i hvert fall stort sett mange av dem, så du slipper som oftest å kun drepe monstre om igjen og om igjen for å øke i nivå.

Det er likevel svært mye av det som kalles «grinding» i Runes of Magic. Oppdragene er søvndyssende like, monstrene er mange og gir individuelt små belønninger og prosessene for å samle inn ressurser er monotone og fulle av endeløse gjentagelser.

Selv om mye av innholdet kan være repeterende er det i hvert fall mye av det. Svært mye når du tar i betraktning at Runes of Magic er et massivt onlinespill uten månedsavgift. Spillet har også mange vanskelige «dungeons» å by på, som gir spillere muligheten til å bryne seg på sterke bosser og krevende oppdrag.

Denne typen innhold kjenner vi også godt fra spill som World of Warcraft, men dette innholdet er svært interessant og krever at spillerne er gode til å mestre sine roller i gruppen. Mange av disse «hulene» gir gode belønninger i form av skatter og mektig utstyr, så de er vel verdt å ta seg tid til selv om de er utfordrende.

Runes of Magics verden er relativt stor i massiv onlinespillsammenheng, og grafikken er ganske god, selv om den ikke er spesielt detaljert. Spillets musikk er fin, men innimellom faller den helt ut og blir borte. Det virker som spillets bakgrunnsmusikk blir avgjort av hvilke område du befinner deg i, og noen områder mangler tilhørende musikk.

Spillets brukergrensesnitt er helt standard, hvor du legger spesialangrep inn på din «action bar» og aktiverer dem ved å trykke på talltastene eller med musa. Etter du har angrepet en fiende fortsetter du automatisk å angripe den til den er død, men du bruker kun ditt konvensjonelle angrep automatisk.

Kartene du får se og merkene på dem følger standardoppskriften for rollespill. Du kan se dine oppdragsgivere på dem og hvilke dyr eller gjenstander du har oppdrag for å drepe eller finne. Din journal registrerer også alt, og kan alltid hjelpe deg å finne ut hvordan du skal løse dine oppdrag.

Alle spillere i Runes of Magic får et eget hus, og dette kan du innrede etter eget ønske enten med ting som kun er til pynt eller dyre gjenstander som kan være svært så nyttige. Spillet gir deg også en jevnlig strøm av gratis utstyr og ting gjennom sekker du kan åpne når du har nådd nye nivåer. Disse tingene kan være veldig hjelpsomme, spesielt i starten av spillet.

Runes of Magic gjør en god jobb i å presentere sitt spill for nybegynnere. Det viser deg gjennom oppdrag hvordan du bruker spillets bank, hvordan du får deg et hus, hvordan du får deg en ny klasse, hvordan du samler inn ressurser og alle mulige tenkelige ting spillet inneholder.

En slik god innføring er viktig i et spill som har et så relativt komplisert spillsystem som Runes of Magic, men du behøver likevel hjelp av både forum og medspillere for å skaffe deg en bedre forståelse av spillets fulle muligheter.

Konklusjon

Du kan jo spørre deg selv hvorfor du i all verden skal spille det massive onlinespillet Runes of Magic når du har så mange andre gode å velge mellom? Det første åpenbare svaret er at spillet i utgangspunktet er helt gratis. På grunn av dette er Runes of Magic et spill du lett kan ta pauser fra uten å tenke på at månedsavgiften spiser av bankkontoen din.

Det neste svaret er at Runes of Magic er et godt gjennomført spill. Det er fullstendig profesjonelt, det er polert, det er dypt, det er lett å sette seg inn i, det er vanskelig å mestre, det har mye innhold, det byr på en rik verden og det har underholdende spillsystemer.

Runes of Magic har ikke World of Warcrafts størrelse, det har ikke Age of Conans nydelige grafikk og det har ikke Warhammer Onlines nyskapende spiller-mot-spiller-system. Det er likevel et spill som kan stå helt på egne ben, og utviklerne har gjennom sin store dyktighet klart å gjøre det til et svært populært spill. Runes of Magic er et klassisk massivt onlinespill uten overraskelser, men som et spill uten månedsavgift har jeg enda ikke sett dets like.

Diskutér artikkelen i forumet

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden