Tollerne stopper kopikniver fra Counter-Strike

Import av kniver skyter til værs - mange er kopier fra CS:GO

– Vær så snill å sett deg inn i gjeldende regelverk før du importerer ting via posten, eller tar dem med deg hjem fra ferie, oppfordrer Øst Politidistrikt.

En karambitkniv fra Counter-Strike: GO.
leftfoot- (https://steamcommunity.com/id/leftfoot-)

Kjøp av kniver fra spillet Counter-Strike: GO er høyere enn noen gang. På én dag har tollere ved Gardermoen beslaglagt opptil 180 kniver, og kjøperne er anmeldt til Øst Politidistrikt. Ikke alle disse knivene er kopier fra sine Counter-Strike-motparter, men i en sak som NRK har skrevet er det avbildet flere som har design og utseende tatt direkte fra skytespillet.

Knivene som blir beslaglagt har til hensikt å skade, hevder tollerne. Knivene fra skytespillet CS:GO er både karambitkniver, bajonettkniver og balisonger, og alle disse blir klassifisert som våpen. Politiet opplyser til NTB om at de fleste knivene er bestilt på nett, ofte fra asiatiske land. 40 prosent av bestillerne er gutter og menn i alderen 13 - 28 år.

– Ingen av dem som er anmeldt er kjent for politiet fra før, opplyser Elin Lien som er seksjonsleder ved Øst Politidistrikt når Gamer.no spør henne om knivene.

Hun forklarer at det kan nok fort skje at kjøpere tror det er suvenirer.

– Sjekk at det ikke er et våpen, og vær så snill å sett deg inn i gjeldende regelverk før du importerer ting via posten eller tar dem med deg hjem fra ferie, oppfordrer hun.

Kan være en sammenheng

En M9 bajonett fra Counter-Strike: GO.
Mathias Hynne/Valve

– Vi kan ikke utelukke at det kan være en sammenheng mellom import av kniver og aktuelle dataspill, skriver Bente Grønli ved Grensekontrollseksjonen, Gardermoen til Gamer.no.

Ved Gardermoen er tollerne nervøse.

– Dette er bekymringsfullt. Det kommer altfor mange ulovlige voldsprodukter inn til Norge i dag. Innsatsen til tollvesenet vil trolig spare liv og helt sikkert hindre masse skader, og det er viktig for oss, sa Tor Fredriksen, seksjonssjef ved Grensekontrollseksjonen i Tolletaten på Gardermoen til NRK.

Seksjonsleder Lien er likevel uenig i at importen av kniver vil føre til økt voldsbruk.

– På grunn av ferieavvikling har vi ikke mulighet til å se på saken med en gang, men vi har ikke noen indikasjoner som tilsier økt voldsbruk. Vi har et samarbeid med tollvesenet, og når vi har tid vi vil se på saken og gå ut med informasjon, sier hun.

Hun forklarer at vi har ikke fått inn rapporter om økt vold i vårt distrikt, altså området rundt og inkludert Gardermoen. Men det er vanskelig for oss å uttale oss om knivstikking og gatevold som eventuelt skjer utenfor vårt distrikt som følge av disse knivene.

Lien understreker at de ønsker veldig gjerne at folk unngår å sette seg i en vanskelig situasjon. Derfor vil de vurdere å gå ut med mer informasjon.

Les også
Vil det endelig bli et troneskifte i norsk Counter-Strike?

Blir anmeldt

Grønli kan opplyse om at de som har innført kniver til Norge vil bli anmeldt om knivene blir oppdaget av tollerne.

– Tolletaten har som oppgave å forhindre innførsel av voldsprodukter. Vi beslaglegger det vi avdekker av voldsprodukter i tollkontrollen, skriver hun.

Lien bekrefter at de har fått inn anmeldelser fra tollerne.

– Men jeg vil ikke spekulere i hvorfor disse knivene har dukket opp akkurat nå. Det kan være både trender og moter, sier hun.

Hun avslutter med å poengtere at det er den som innfører våpen sitt ansvar å sette seg inn i det norske lovverket rundt dette.

Fakta

Våpenloven paragraf 1-1 fastslår at «Det er forbudt å kjøpe eller på annen måte erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, springkniver, batangkniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler etc. og spretterter.»

Denne bestemmelsen gjelder ikke for våpen som er bestemt for eller tilhører politiet eller Forsvaret, eller for våpen som er bestemt for eller tilhører samling.

Siste fra forsiden