Kommentar

Sportsvasking i e-sport

Når grasrota blir til ugress

Saudi-Arabia har intatt e-sport.

ESL One Katowice i 2015.
Helena Kristiansson

I alle år har gamere og fans av e-sport ventet på det store gjennombruddet inn i "mainstream" media. E-sport har selv klart å gjøre seg for store til å ignoreres, men i alle år har nyhetsredaksjoner og lignende sett ned på den stadig voksende kulturen.

Mye av det med god grunn. Det er ikke å komme unna at barn og unge voksne sin oppførsel på nett til tider kan være så langt unna som mulig det en TV-kanal ønsker å sende i beste sendetid.

Et stort skifte for e-sport var da ELEAGUE startet sitt første satsingsprosjekt. Turner Media, som er mest kjent for sine sendinger av NBA, skulle sende en turnering i Counter-Strike:Global Offensive. En turnering som på alvor skulle sette e-sport på kartet.

I en av de første markedsføringskampanjene satt plutselig veteranene Duncan «Thorin» Shields og Richard Lewis på samme desk som Shaquile O'Neil og Charles Barkley. Turner mente alvor og gikk "all in".

Det ble en suksess. Litt senere fikk også ELEAGUE en Major-turnering. En turnering som så Cloud9 løfte troféet på hjemmebane i Boston. I en kamp som for alltid vil bli husket. Cloud9 gikk fra 0-2 i kamper i "legends stage", for så å slå ut G2 og SK Gaming i henholdsvis kvartfinalen og semifinalen. I finalen fikk vi se det som kanskje må omtales som tidenes comeback, da de lå under både 14-9 og 15-11, for så og snu det hele etter dobbel overtid.

Nytt eierskap, nye problemer

Spol fremover og ting er ikke like lyst. En pandemi har satt en stopper for det meste. En bransje som var på vei opp har ikke kunne ta inn publikum, og arrangørene av turneringer sliter enda mer enn tidligere.

24. januar 2022 kom nyheten. ESL og FACEIT har slått seg sammen under nye eiere. Hvem er disse eierne spør du? Savvy Gaming Group kaller de seg. En styrtrik gruppe eid av Saudi-Arabia. Sportsvasking har nå kommet til e-sport.

LES OGSÅ: Fra NaVi til krigen i Ukraina

I kulturen der grasrot og community står sterkest har nå styrtrike eiere fra Saudi-Arabia slått rot. De har sett tallene og potensialet for å sette seg i et godt lys her også. Reaksjonene har heller ikke latt seg vente på. Her er for eksempel Duncan «Thorin» Shields med et syrlig stikk retning ESL:

Vi har akkurat vært gjennom en lang prosess hvor det har vært snakk om boikotting av VM i Qutar for fotball, OL i Kina blir kritisert og nye eiere i fotballklubben Newcastle blir svartmalt.

Newcastle ble i oktober 2021 kjøpt opp av PIF, som er investeringsfondet til Saudi-Arabia. Etter en prosess som tok lang tid til å bli godtkjent av det engelske fotballforbundet fikk vi nå se voksne britiske menn kle seg ut som oljesjeiker i newcastles gater.

Grunnen til at oppkjøpet av Newcastle tok så lang tid var åpenbart eierne. Prosessen startet i april 2020, og tok 17 måneder å få godkjent. Til slutt fikk de hjelp av Amanda Staveley og brødrene David og Simon Reuben.

Les også
Nordmann flytter til Mexico for å spille Counter-Strike

Derfor er det helt sykt for meg at en veteran som Janko "YNk" Paunovic går på HLTV Confirmed og sier "hvem bryr seg, så lenge vi får kulere ting?". Enda verre blir det når ingen i panelet spiller den andre siden, ikke engang for diskusjonens skyld.

Hvor går veien videre?

I Qatar regnes det med at mer enn 6500 mennesker har mistet livet under kritikkverdige forhold ved utbyggingen av VM-stadioner. Lise Klaveness fikk mye oppmerksomhet både i innland og utland da hun 31. mars gikk på talerstolen til kongressen i FIFA. I talen tar hun for seg mange av problemene som har ankommet idretten etter at sportsvasking har intatt nivåer vi aldri har sett før. Bildet av VM i Qatar kommer til å vise en folkefest rundt nye, flotte stadioner.

I skyggen av disse stadionene står det mange gravstøtter. Gravstøtter av utenlandsarbeidere som har bokstavelig talt blitt jobbet ihjel. Rasisme, sexisme og homofobi er fremdeles store problemer i oljelandene i midtøsten. For oljesjeikene i disse landene er det derimot ikke noe problem, fordi alt kan løses med penger. Hva vil skje når ESL i fremtiden arrangerer ESL One: Riyadh? Det vil kun tiden vise.

LES OGSÅ: Counter-Strike-liga bannlyser russiske lag på grunn av krigen i Ukraina

Jeg synes også det er spesielt at ESL går ut og nekter Gambit og Virtus.pro å bruke navnene deres i deres turneringer. Dette på grunn av at de er russiske organisasjoner. Jeg forstår at krigen i Ukraina er grusom og at russerne bryter med menneskerettighetene, men hvordan ESL kan gjøre dette med rak rygg når de eies av Saudi-Arabia som selv bryter med menneskerettighetene skjønner jeg fint lite av.

Så gjenstår det å se hvor lang tid det tar før vi får et skandalemesterskap i e-sport også.

Dette er en kommentar. Du kan sende inn kommentarer og debattinnlegg til Gamer.no her.

Siste fra forsiden