Du lærer best med spill

Javisst javisst

Forskning viser at spill kan være den mest effektive jobbopplæringen.

Det forskes støtt og stadig på de mange nytteverdiene spill kan ha, og vi omtalte nylig et studie som viste at aktive spillere kan oppnå den samme håndpresisjonen som en kirurg.

Nå har gjeng ved The University of Colorado Denver Business School foretatt ytterligere undersøkelser på de konstruktive aspektene ved spilling, og resultatet lover svært godt for oss spillere. Deres konklusjon er nemlig at arbeidere som får opplæring ved hjelp av spill gjør en bedre jobb, har høyere kompetanse og husker informasjon lengre.

America's Army ble utviklet av den amerikanske hæren som et rekrutteringsverktøy.

Det er forskningstidsskriftet Science Daily som melder dette. Noen av bedriftene og organisasjonene som har benyttet spillopplæring med hell er blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet, i tillegg til mer ordinære firma som en iskremfabrikk og et øltapperi.

For ordenhets skyld kan det presisere at det ikke er snakk om at du blir en sabla bra bartender og mikser en djevelsk mojito av å spille Dead Space, eller trasker rett inn i sentralledelsen hos Statoil fordi du er knusende god i Viva Piñata.

Her er det snakk om egne spill utviklet for arbeidsgiver, som er ment å simulere de faktiske arbeidsoppgavene ens.

Solide tall

Forskningsprosjektet, som ble ledet av Dr Tracy Sitzman, kunne vise til klare tall. Etter å ha saumfart data fra i underkant av 6500 ansatte under opplæring kunne de nemlig konkludere med at de som fikk opplæring med TV-spill hadde 11% høyere faktakunnskap, 14% høyere ferdighetsnivå og holdt 9% lengre på informasjonen.

Nå bør det riktignok nevnes at spillingen alene hadde liten hensikt. Det var også viktig med teoretisk trening før og etter spilløkten, og for at det hele skulle være mest mulig effektivt så måtte spillene være aktive og kunne benyttes når lærlingen selv ønsket det.

– Selskaper har utviklet TV-spill i treningsøyemed i mange år, men det har alltid blitt gjort på intuisjon. De har mistenkt at de har gagnet seg, men det har aldri blitt bevist. Nå kan vi endelig si at TV-spill hjelper, og hvorfor de gjør det, sier Sitzman til forskningsnettstedet.

Her i Gamer.no har vi lenge brukt TV-spill som et verktøy for å gjøre en bedre jobb, og det har fungert glimrende, så vi synes dette er gammelt nytt.

Har noen av dere benyttet TV-spill i jobbopplæringen? Fungerte det? Del gjerne din erfaring i diskusjonsforumet vårt!

Toppbildet er tatt av brukeren billaday på Flickr, og benyttes i henhold til bildets Creative Commons-lisens.

Siste fra forsiden