Anmeldelse

Kameo: Elements of Power

Jenter har mange lunefulle og ukjente sider ved seg. Lille Kameo understreker dette i sin jakt på troll og skrømt.

Side 1
Side 2

Microsoft betalte i sin tid en liten formue for spillutvikleren Rare. Nå har tiden kommet for dem å levere varene på en rykende fersk konsoll. Kameo: Elements of Power (Kameo: EoP) er sammen med Perfect Dark Zero Rares bidrag til fredagens slipp av Microsoft nye muskelbunt. Kameo skiller seg litt ut fra resten av gjengen i Xbox 360s spillsortiment. Det er et eventyrfylt plattformspill i 3D som fokuserer på gåteløsning og praktiske oppgaver. Tja, ser man det; omtalte Rare har til og med fått plass til noen små rollespillelementer også.

Maktkamp
Som spilltittelen antyder styrer du en søt liten alv ved navnet Kameo. Hun er av kongelig avstamning i Elfin-riket, og har fått en tung bør på sine små skuldre. Hennes søster (Kalus) har kommet på onde tanker om å ta over makten som egentlig er ment for Kameo. Det hjelper heller ikke at trollrasen gjerne assisterer med å spolere den fredfulle tilværelsen i vakre Elfin. Du får ansvaret med å rydde opp, og Kameo får raskt mange interessante strenger å spille på i kampen mot ondskapen.

Etter en obligatorisk og småslapp opplæringsdel, kommer endelig eventyret i gang. Med god hjelp av et par mentorer blir du satt inn i hvordan situasjonen er for Elfin-riket, pluss at du merkelig nok får litt repetisjon av opplæringen du nettopp var igjennom. Jeg avslører ikke for mye hvis jeg sier at tingenes tilstand er prekær for Elfin. Trollene er i ferd med å bryte overta riket, og du må stanse deres fryktinngytende åsyn raskest mulig. Alene er vår kjære Kameo ikke mye å skryte av i kamp, hun må derfor skaffe tilveie sterkere lut for å hamle opp med slemminger og rakkere. Her ligger selve kjernen til spillopplevelsen.

Vår helt kan nemlig forandre seg til ulike vesener av de fire elementene. Dette gjelder kun med vesener hun har fanget og absorbert. Spillet går derfor i all hovedsak ut på å redde slike vesener og egne familiemedlemmer fra skyggedemoner og troll. De ”elementære” skapningene har en langt større slagraft enn Kameo kan skilte med, og de blir svært viktige rent strategisk i ulike deler av spillet. I Kameo: EoP er det ti slike skapninger du kan fange, dermed er du sikret en viss grad av variasjon. Alle skapningene baserer seg altså på elementene jord, vann, luft og ild, og ulike verdener er skreddersydd for karakterene. I en verden dominert av vann er det eksempelvis smart (og ofte nødvendig) å ta i bruk vannskapninger. En annen verden kan være fylt av ramper og tunneler, og da bør du forandre deg til et passende kuleformet jordvesen.

Elsk din fiende
Fiender er det bra med i Kameo: EoP, selv om det stort sett dreier seg om troll. I starten er det morsomt å eksperimentere med de ulike skapningene dine i kamp, men etter hvert blir dette mindre underholdende. Repetisjonens latskap sørger nemlig for at du kun bruker de enkleste og mest effektive angrepene hver gang. Dermed blir et par skapninger langt mer sentrale enn de andre. Når du slåss mot fiender får du bonuspoeng for å være ekstra brutal og når du klokker opp saftige drapskombinasjoner (gjerne i sakte film hvis du er flink). Vi snakker med andre ord ikke om et barnespill her. Din totale poengsum rangerer deg i forhold til venner og ukjente via Xbox Live. Den kunstige intelligensen varierer. Enkelte ganger møter du sylskarpe motstandere, mens andre bare løper hvileløst rundt i ring. Pluss i boka for at ulike fiender starter slåsskamper seg i mellom, det gir en ekstra piff til striden.

Kameo: EoP er ikke uhyre utfordrende, og det blir ikke bedre av at du til stadighet får tips og hint fra en overivrig bok. Du har nemlig med deg din magiske følgesvenn Wotnot, en snakkende bok. Han vil stadig mase på deg for å gi deg en pekepinn på hva du bør gjøre. Selv om boken noen ganger gir nyttige føringer, tar den vekk spissen av totalopplevelsen. Følelsen er sterk av at man er på en guidet tur her, dermed forsvinner litt av sjarmen. Boken kan også brukes til å ta en kikk på de ulike skapningene dine, og aktivere de tre du vil ha på hurtigknappene. Du kan også oppgradere skapningene dine med nye evner, men da kreves det at du har en spesiell frukt i dine fyldige alvelommer.

Du kan finne denne frukten spredt rundt i riket, og du kan kjøpe den hos diverse landhandlere. 1-3 frukter holder til å gi skapningen din nye evner, men siden det er svært få frukter tilgjengelig må du prioritere i forhold til hvilke skapninger du bruker mest fra starten av. Runer er myntenheten i Elfin, også disse er spredt rundt i kasser og kar i riket. Vareutvalget i butikkene er så lite at det nesten ikke er bryet verdt å samle inn runer, men et par av salgsobjektene er likevel greie å kjøpe med seg. Du kan blant annet kjøpe et fruktkart – ikke dårlig.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden