Kinesiske fanger tvinges til å spille

– Blir mishandlet dersom de spiller dårlig.

De som spiller World of Warcraft eller andre MMO-spill på nett, har mest sannsynlig sett tilbud om å kjøpe virtuelt gull. De som spiller eller har spilt kjenner kanskje noen som har benyttet seg av tilbudet.

Å kjøpe spillvaluta med ekte penger er forbudt fra spillprodusentenes side, men det er likevel populært blant spillere fordi man unngår timesvis med repetisjon. Men hva om det virtuelle gullet var hentet inn av slaver?

Mer verdifullt enn fysisk arbeid

Ifølge The Guardian tvinger kinesiske fengsler fanger til å jobbe med såkalt gullfarming. Dette innebærer uendelig gjentagelse av grunnleggende og forholdsvis lette oppgaver, som å slakte ned enkle fiender og samle ressurser som mineraler og planter.

– Det var 300 fanger som ble tvunget til å spille dataspill, sier «Liu Dali», en eksfange fra Jixi-fengselet. Han satt inne i tre år fra 2004 etter å ha kritisert lokale myndigheter for korrupsjon.

– Vi jobbet i skift på 12 timer hver dag i fengselet. Jeg hørte at sjefene kunne tjene 5000-6000 renminbi (4300-5100 kroner) på dette hver dag. Vi så ingenting til pengene.

Gullfarming på massive nettspill har vist seg å være mer innbringende enn fysisk arbeid i de kinesiske fengslene. Fangene jobbet med steinknusing og grøftegraving om dagen, og gullfarming på natten. Hvis fangene ikke klarte å oppfylle dagens kvote, ble de slått og mishandlet av vaktene, ifølge Liu.

Nytteløse reguleringer

Det er anslått at 80 prosent av alle gullfarmere stammer fra Kina, og rundt 100 000 kinesere har det som en heltidsjobb. I følge tall fra China Internet Centre var den virtuelle handelen av gull verdt 10,8 milliarder kroner i 2008, og markedet har vært i kontinuerlig vekst siden.

I 2009 utstedte den kinesiske regjeringen reguleringer for virtuell valuta, hvor det blant annet ble gjort ulovlig for forretninger å drive slik virksomhet uten lisens. Liu Dali, som slapp ut av fengsel i 2009, tror likevel at gullfarming fremdeles er utbredt i det kinesiske fengselssystemet.

– Straffarbeid er fremdeles veldig utbredt, og noe av problemet er at varer blir transportert på en mer kompleks måte til USA nå for tiden. I tillegg er det heller ikke ulovlig å eksportere fengselsprodukter til Europa, sier Nicole Kempton fra Laogai Foundation, en gruppe som er imot bruken av tvangsarbeid i det kinesiske fengselssystemet.

Siste fra forsiden