Konami anklages for å overvåke og straffe sine spillutviklere

Blir satt til å vaske treningssentre om de underleverer.

Konami

Ifølge den japanske finansavisen Nikkei skal situasjonen for ansatte hos Konami være særdeles problematisk. Artikkelen ligger bak en betalingsmur, og er opprinnelig på japansk, men har blitt oversatt av blant andre Kotaku.

Etter at mobilspillet Dragon Collection tok av i 2010, skal den interne kulturen i selskapets spilldivisjon ha endret seg. Kort tid etter suksessen tok toppsjefene en beslutning om å slutte å fokusere på de mer tradisjonelle spillene til fordel for billigere spill med mer potensiale for inntekt.

Det er likevel situasjonen for de ansatte i etterkant av dette som er mest oppsiktsvekkende.

Orwelliansk

Ifølge artikkelen heter Kojima Productions nå Number 8 Production Department, etter å ha mistet navnet sitt. Datamaskinene som utviklerne i dette departementet jobber med har ingen tilknytning til internett, og kan kun sende interne meldinger.

Faktisk har de fleste Konami-ansatte regulert kontakt med omverdenen. De har ingen faste e-postadresser, men har heller et system der adressene endres etter noen måneder. Skal de ta lunsj utenfor kontoret må de innfinne seg i å rapportere tidsbruken med tidskort, og blir de ute for lenge leses navnet opp for hele selskapet.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain-utviklerne skal ha harde kår.

De orwellianske assosiasjonene blir ikke mindre av at det også skal være plassert ut kamera i korridorene – ikke for de ansattes egen sikkerhet, men for å kunne vite hva de ansatte gjør til enhver tid.

Mørkest av alt er nok påstanden om at Konami-ansatte blir satt til andre jobber dersom de ikke leverer til forventningene. Spilutviklerne må finne seg i å ta jobber hos sikkerhetsvaktdivisjonen, i å vaske hos treningsstudioene eller å innfinne seg foran samlebåndet på fabrikkene som setter sammen pachi-spillmaskinene. Dette skal være noe som rammer ansatte over alle lag av organisasjonen, fra produsenter på kjente spill til nyere ansatte.

Konami har så langt ikke svart på påstandene til avisen.

Metal Gear-situasjonen

Artikkelen tar også opp situasjonen rundt Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, som vi har fått en god del informasjon om allerede. Avisen melder at om lag 650 millioner kroner skal ha blitt brukt på utviklingen av spillet til nå. Det skal dog være utsettelsene av spillet som sørget for at Metal Gear-skaper Hideo Kojima røk uklar med selskapet.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain skal komme i år.

Alt tyder på at Metal Gear Solid V: The Phantom Pain blir det siste spillet Hideo Kojima og Kojima Productions produserer for Konami. Etter at Konami begynte å fjerne alle spor av spillutvikleren og studioet, har alt egentlig bare pekt den veien.

Les også
Anmeldelse: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Også Silent Hills havnet i skuddsonen, og ble kansellert kort tid etterpå. I tillegg fjernet Konami skrekkspillet P.T. fra PlayStation Store.

Nylig fortalte også Akio Otsuka, som har hatt stemmen til hovedperson Solid Snake gjennom flere innslag i Metal Gear Solid-serien, at Kojima Productions hadde blitt oppløst.

Metal Gear Solid regnes ofte som en av snikesjangrens ypperste.
Vi tok nylig et tilbakeblikk på PlayStation-spillet »

Siste fra forsiden