FIFA Ultimate Team - lootbokser

Lootbokser i FIFA er gambling, konstaterer østerriksk domstol

EA

Tilbake i 2020 valgte flere østerrikske FIFA-spillere å saksøke Sony for det de mente var ulovlig gambling i FIFA. Nå har de fått medhold i saken, melder nettstedet Games Wirtschaft.

Søksmålet dreide seg om pakkene man kjøper for FIFA Ultimate Team, også kjent som FUT. Disse inneholder spillere og annet innhold som man bruker til å bygge opp laget sitt. Innholdet er riktignok tilfeldig, med ulik verdi på det man får.

Saksøkerne, med advokat Ulrich Salburg i spissen, hevdet at dette kvalifiserer som gambling og et brudd på lotterilovgivningen i Østerrike. Det sa domstolen i distriktet Hermagor seg enig i.

Ettersom Sony ikke har lisens til å drive gambling ble PlayStation-makeren idømt å refundere kjøp av FUT-pakker. Sony må refundere 338,26 euro til spillerne som er inkludert i søksmålet. Samtidig bes EA om å merke FUT-pakkene som «gamblingspill som krever lisens».

Det påpekes at dommen ikke er endelig, og at Sony og EA kan anke. Dersom den blir stående kan dommen få konsekvenser for videre salg av FUT-pakker i Østerrike.

Kampen mot lootbokser i spill har tilspisset seg de siste årene. I 2018 la Belgia ned forbud mot praksisen, mens Nederland har strenge restriksjoner mot enkelte typer.

Her i Norge er det enda lov med lootbokser, men flere aktører har bedt om bedre regulering. Forbrukerrådet gikk i fjor ut med en knusende rapport, med krav om at norske myndigheter tar tak i problemet.

LES OGSÅ: EA mener spillere elsker lootboksene i FIFA »

Siste fra forsiden