Nå er «loot»-kister forbudt i Belgia

Tre populære spill risikerer store bøter.

Colourbox, montasje Gamer.no

De såkalte «loot»-kistene har vært kritisert av myndighetene, men mange har likevel ikke klart å ende på en endelig konklusjon. Nå har i alle fall ett europeisk land omsider gitt en entydig dom i saken, nemlig Belgia.

Som blant andre Eurogamer melder kunngjorde nylig den belgiske justisministeren Koen Geens i en pressemelding at kistene i tre spill bryter med gambling-lovgivningen i landet og er dermed forbudt.

De tre spillene er Overwatch, FIFA 18 og Counter Strike: Global Offensive. Det mye omtalte Star Wars Battlefront II ble også undersøkt, men etter endringene som EA gjennomførte i etterkant av klagene kom justisdepartementet frem til at dette spillet ikke lenger byr på «sjanse»-elementet som må til for å anses som gambling.

Overwatch er blant spillene som rammes av gambling-lovgivningen i Belgia.
Blizzard

Risikerer heftig bot

Ifølge Geens må «loot»-kistene i de tre spillene fjernes fra spillene, og om dette ikke skjer risikerer de respektive utgiverne fengselsstraff i opptil fem år og en bot på opptil 800 000 euro, cirka 7,7 millioner kroner. I tilfeller hvor mindreårige er involvert kan straffene dobles, skriver justisministeren.

Geens ønsker nå å innlede en dialog med utviklerne av de aktuelle spillene, men det er uvisst hva som blir de neste stegene i prosessen.

Det er altså det faktum at spillere kan betale for innhold i spillene med ekte penger uten å vite akkurat de får som er den avgjørende faktoren i den belgiske beslutningen. I spill som Overwatch og Counter-Strike: Global Offensive kan spillere betale for bokser som blant annet inneholder «skins».

Når det gjelder øvrige europeiske myndigheter har man i Nederland konkludert med at visse typer «loot»-kister bryter med loven, og i tillegg vurderer også Sverige og Tyskland hard lut mot fenomenet. Lotteritilsynet i Norge sa til Gamer.no i fjor høst at de mener det er uklart om praksisen kan defineres som et lotteri siden alle som betaler for boksene får noe for kjøpssummen, men at de vil vurdere å se nærmere på saken.

Hawaii foreslår å forby salg av spill med «loot»-bokser til mindreårige »

Siste fra forsiden