Loot box-drama

Amerikansk senator introduserer lovforslag som vil forby «loot»-bokser

Ønsker også å bli kvitt mikrotransaksjoner som gir urettferdige fordeler i spill.

Illustrasjonsbilde av en «loot»-kiste fra Overwatch.
Blizzard

Josh Hawley, en amerikansk senator fra delstaten Montana, la onsdag frem et lovforslag som vil forby «loot»-bokser og mikrotransaksjoner som gir urettferdige fordeler i spill. Det melder Kotaku-reporter Jason Schreier.

Hawley trekker blant annet frem Candy Crush Saga som et grovt eksempel på mikrotransaksjonspraksisen han forsøker å stanse.
King.com

Ifølge senatoren er målet å få bort praksisen fra spill som er designet for barn under 18 år, såvel som i spill hvor utviklere med viten og vilje gir yngre spillere tilgang på mikrotransaksjoner.

– Når et spill er laget for barn, skal ikke utviklere ha lov til å tjene penger på avhengighet. Og når barn spiller spill designet for voksne, bør de nektes tilgang på mikrotransaksjoner. Utviklere som bevisst utnytter barn bør straffes, skrev Hawley i en pressemelding.

Teamet bak lovforslaget trekker blant annet frem mobilspillet Candy Crush Saga som et eksempel på hvordan mikrotransaksjoner markedsføres mot barn. Om det blir godkjent vil «The Proctecting Children From Abusive Act» imidlertid også ramme spill som FIFA, Overwatch og Apex Legends – som alle benytter seg av praksisen med loot-bokser.

Mener Hawley henger etter

Kort tid etter lovforslaget ble offentliggjort, sendte Entertainment Software Association (ESA) – som blant annet organiserer E3-messa – en uttalelse til Kotaku. Her hevder forbundet at Hawley har sovet i timen, og at lovforslaget er basert på utdatert informasjon.

– Flere land, inkludert Irland, Tyskland, Sverige, Danmark, Australia, New Zealand og Storbritannia, har fastslått at loot-bokser ikke teller som gambling. Vi ser frem til å opplyse senatoren om verktøyene og informasjonen bransjen allerede tilbyr, som lar foreldre kontrollere bruken av penger i spill. Foreldre har allerede muligheten til å begrense eller stanse mikrotransaksjoner med innstillinger som er lett tilgjengelige.

Også i Norge har debatten om loot-bokser blitt et tema i politikken. På oppdrag fra kulturdepartementet konkluderte gruppen Forum for spilltrender med at loot-kister i enkelte spill bør falle inn under den eksisterende lotteriloven. Gruppen mente imidlertid at det kan bli vanskelig å regulere praksisen dersom ny lovgivning skulle komme på plass.

Belgiske myndigheter har gått hardt ut mot «loot»-kister.
I fjor ble praksisen forbudt i landet »

Siste fra forsiden