Nederlandske myndigheter fastslår at visse «loot»-kister bryter med loven

Gir utgivere to måneder på å gjøre nødvendige endringer.

Kistene i Rocket League skal være blant de som bryter med Nederlands lov.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Nederlandske myndigheter slo denne uken til mot «loot»-kister i spillindustrien, etter en lengre granskning av spill som benytter seg av praksisen. Ifølge lotteritilsynet De Kansspelautoriteit bryter enkelte av kistene med landets lovgivning, og organet krever nå endringer.

Fire av ti bryter med loven

Playerunknown's Battlegrounds lar spillere bytte og selge innholdet i «loot»-kistene.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Undersøkelsen tok for seg ti av de mest populære spillene som tilbyr disse kassene med ulike digitale belønninger. Sluttrapporten slår fast av fire av spillene har kister som er lovstridige, både fordi innholdet er tilfeldig og fordi spillere kan bytte premiene enten utenfor eller direkte i spillet. Dette gir gjenstandene nemlig en markedsverdi:

– Å tilby denne typen sjansespill til nederlandske spillere uten å ha lisens er forbudt. Dessuten indikerer våre analyser at samtlige loot-kister som var med i undersøkelsen kan være avhengighetsskapende, konkluderer De Kansspelautoriteit.

Alle ti får med andre ord kritikk, men kun de fire får smekk på grunn av for dårlig regulering av kjøp, salg og bytter av gjenstander. Mens selve rapporten ikke nevner navn, hevder den lokale TV-kanalen NOS (via Dutch News) at de fire synderne er FIFA 18, Dota 2, Playerunknown's Battlegrounds og Rocket League.

Spillenes utgivere har nå frem til 20. juni på å endre systemene sine, og rette seg etter nederlandske lover. Det oppfordres også å fjerne lokkende musikk og lys fra kistene, samt å innføre restriksjoner på hvor ofte spillere kan åpne dem. Dersom advarselen ikke fører til endringer vil lotteritilsynet vurdere strengere sanksjoner for å sørge for mer trygghet og rettferdighet for nederlendere.

Hvorvidt vi vil se en lignende utvikling her til lands er fortsatt uvisst. Lotteritilsynet i Norge sa til Gamer.no i fjor høst at de mener det er uklart om praksisen kan defineres som et lotteri siden alle som betaler for boksene får noe for kjøpssummen, men at de vil vurdere å se nærmere på saken.

Siste fra forsiden