Dansk lotteritilsyn: – Battlefront II-lootboxene er ikke gambling

Er likevel bekymret, og særlig for skinbetting i andre spill.

De siste ukene har «loot box»-fenomenet i spill blitt diskutert heftig i alt fra media til myndigheter. Mens et par politikere i Hawaii har tatt til orde for å få bransjen til å renske opp i praksisen, har Beliga satt igang en granskning for å se om spillkistene kan defineres som gambling.

«Loot boxer» fungerer som forundringspakker – man betaler penger for å få en kiste der man ikke vet innholdet på forhånd. Dette er typisk kosmetiske gjenstander, eller i særtilfeller gjenstander som påvirker selve spillingen, slik som oppgraderte våpen eller gir figurer litt bedre ferdigheter.

– Battlefront II-kistene er ikke gambling

Helt greit, sier danskene.

Vår nærmeste nabo i sør, Danmark, har også kommet på banen nå, etter å ha mottatt mange henvendelser om praksisen slik den er i i Star Wars: Battlefront II. I en uttalelse forteller Spillemyndigheden – det danske forvaltningsorganet for pengespill og lotteri – at de har landet på at praksisen ikke kan defineres som lotteri.

Tilsynet begrunner avgjørelsen med at forundringskistene ikke oppfyller tre definisjonskrav: det må være et innskudd, det må være en grad av tilfeldighet, og det må være en gevinst som må kunne omsettes til økonomiske midler.

– Den typen gevinst man kan få i en «loot box» i Star Wars: Battlefront II kan, etter det Spillemyndighedens har fått opplyst, ikke omsettes til økonomiske midler, siden de fiktive gjenstandene i kisten ikke kan selges eller på andre måter omsettes til penger. Derfor er «loot boxes» i deres nåværende form i Star Wars Battlefront 2 omfattet av «spilleloven», forteller danskene i uttalelsen.

Det betyr at danskene ligger på omtrent samme linje som Lotteritilsynet i Norge, men er til lands har ikke tilsynet etterprøvd Star Wars: Battlefront II-boksene, men kun uttalt seg generelt om fenomenet. Til Gamer.no forteller de at det er uklart om praksisen kan defineres som et lotteri, siden alle som betaler for boksene får noe for kjøpssummen.

– Det som gjør akkurat denne vurderingen vanskelig er at når du kjøper en «loot box» kjøper du faktisk en vare/et produkt. Det er ikke som i et vanlig lotteri, der det blir trukket en vinner av en premie, for her får jo alle det de har bestilt, selv om det vil variere hva boksen inneholder, forteller seniorrådgiver Bjørn Leirdal.

Han understreker likevel at Lotteritilsynet vil vurdere å se nærmere på «loot box»-problemstillingene videre.

Counter-Strike: GO under lupen

Ikke greit, sier danskene. Thomas «Syndicate» Cassell bruker CS:GO LOTTO-siden.

Det betyr likevel ikke at de danske myndighetene mener at all form for «loot boxer» nødvendigvis er innafor. I uttalelsen pekes det på at skinbetting som stammer fra spill som Counter-Strike: GO og andre spill definitivt dekkes av den danske spilloven, og dermed ikke er lovlig. Dette begrunnes med at ting man får i kister fra flere av spillene kan selges videre på nettsider og til syvende og sist omsettes til penger. Det omfatter slike ting som CS:GO Lotto, som var en nettside der man kunne bruke skins som innskudd for å gamble på en pott.

– «Loot boxer» i andre spill enn Star Wars: Battlefront II må vurderes individuelt, siden det ikke er mulig å generelt vurdere om gjenstandene man vinner i en «loot box» kan omsettes til penger. Det kan derfor ikke utelukkes at «loot boxer» i enkelte tilfeller kan være omfattet av «spilleloven», utdyper de danske myndighetene.

Les også
– EA har kansellert kommende Star Wars-spill

De danske myndighetene forsikrer også om at Spillemyndigheden følger med på «loot box»-praksisen og problematikken rundt fenomenet, selv om de ikke vil definere all praksis som gambling. De er særlig opptatt av tilfeller der barn og unge er målgruppen. Foreldre oppfordres også til å følge med på hva barna gjør.

Katalysatoren Star Wars

EAs Star Wars: Battlefront II har vært katalysatoren for diskusjonen rundt «loot box»-praksisen i videospill, etter en massiv misnøye med hvordan spillet gjør opplåsing av utstyr og spilbare helter.

I Star Wars: Battlefront II kan man opparbeide seg spillvaluta som kan brukes til å låse opp ting gjennom spilling, eller man kan være heldig og få spillvaluta i «loot boxer» som man kjøper for ekte penger. Det er forholdet mellom hvor lang tid det tar å låse opp spillgjenstander, samt typen gjenstander, som gjør at spillfansen har sett rødt på nettopp Battlefront II. Praksisen har ellers vært utbredt i mobilspill i mange år, men det er først de siste par årene at vi har sett utstrakt bruk i konsoll- og PC-spill.

Vår anmeldelse av Star Wars Battlefront II: Finnes det et godt spill bak alt bråket?

LES MER: EA fjerner mikrotransaksjonene i Star Wars: Battlefront II midlertidig »
LES MER: EA kutter Star Wars: Battlefront II-priser i kjølvannet av sterk kritikk »
LES MER: EAs Star Wars Battlefront II-innlegg er tidenes mest mislikte Reddit-kommentar »

Siste fra forsiden