Lovecraft-skrekk på Mars får mest i statsstøtte

Totalt får norsk spillindustri nesten 7,5 millioner kroner i denne runden.

Rock Pocket Games

Med jevne mellomrom får vi høre hvilke spillprosjekter som har fått innvilget statsstøtte fra Norsk filminstitutt. I denne omgang er det snakk om 9 spill som til sammen har fått 7,45 millioner kroner. Tre av spillene får støtte for første gang.

Litt av hvert

Blant nykommerne er det Wigged Out, fra Hamar-baserte Encircle Games, som får mest med 700 000 ekstra kroner å jobbe med. I festspillet deres skal man konkurrere om å dytte en stor ball til den andre siden av motstandernes banehalvdel ved å hive mindre baller på den. Spillet er friskt nok satt på en høyskole under barokken.

Gjengen i Encircle Games.
Encircle Games

Skinny Bandit, som tidligere blant annet har laget opplæringsapper, står bak nykommer nummer to. Osloværingene får 500 000 kroner til et plattformspill om en maur. Til tross for at det ser ut som en ganske lys og vennlig affære, er «Veien hjem» inspirert av det mørke og brutale Limbo. Målet er å få mauren Mari, vel … ikke overraskende hjem.

Den siste nykommeren er Henchman & Goons spill, Veien, som får 300 000 kroner. For tiden er utviklerne aktuelle med det kommende Nintendo Switch-spillet Pode og vi besøkte nylig bergenserne.

Mens Pode er skreddersydd for at barn og foreldre skal kunne spille det sammen, ser Veien imidlertid ut som noe langt mørkere. Spillet skal handle om avhengighet og depresjon. Hva slags spillsjanger det vil være i er foreløpig uvisst.

Storinnhåver

The Cabin ser ut til å bli et pent spill.
Tellicherry Games

Blant spill som har fått støtte tidligere år finner vi Megapop Games med Fight. hvor man skal trene slåsskjemper for et VR-spill; undervannsmysteriet Thalassa fra My Child Lebensborn-aktuelle Sarepta Studios; Tellicherry med The Cabin, som later til å være en gåsimulator om norsk hyttekultur og minner; mens både Agens og Monkeybin får hver sine halve million til henholdsvis skatespillet Skate City og Monsterminds.

Sistnevnte beskrives som «Scrabble på speed».

I tillegg får altså det Lovecraft-inspirerte Mars-spillet Moons of Madness hele 2 millioner kroner. Utviklerne har de siste årene dermed tilsammen fått 5,6 millioner til spillet som kommer til PlayStation 4, Xbox One og PC i løpet av 2018.

NFI-støtten

Norsk filminstitutt er i utgangspunktet et statlig organ for filmpolitikk underlagt kulturdepartementet og har blant annet ansvar for å dele ut støtte til filmprosjekter. Siden 2004 har de imidlertid også gitt millioner til spill. Til tross for at den samlede inntekten fra den norske spillindustrien generelt er høyere enn filmindustrien, er det likevel ikke uvanlig at enkeltfilmer årlig får mer støtte enn spill gjør totalt.

Les også
Anmeldelse: Pode

Instituttet stiller også krav til spillutviklerne. Nøkkelpersoner med betydelig erfaring må være involvert i aktuelle prosjekter. Utvikleren må også enten være et registrert aksjeselskap eller ha minst 100 000 kroner med midler fra før.

I tillegg må spillene oppfylle minst tre av fire såkalte kulturkrav: Spillets manus må originalt være på norsk eller samisk, hovedtemaet må være knyttet til norsk historie, kultur eller samfunnsforhold, handlingen må utspille seg i Norge (eller et annet EØS-land) og vesentlige bidrag må komme fra utviklere bosatt i Norge (eller et annet EØS-land). Norsk filminstitutt gir heller ikke støtte til spill med aldersgrense 18 år.

LES OGSÅ: Regjeringen stopper planlagt kutt i støtten til film og spill »

LES OGSÅ: Kulturdepartementet fikk stor utredning om spillutvikling i Norge »

Siste fra forsiden