Anmeldelse

Madden NFL 09

Stjernesmell og hjernetrim

Amerikansk fotball blir nesten ikke bedre enn i Madden NFL 09.

I år er det 20 år siden det første Madden-spillet kom på markedet, og da er det på høy tid at vi i Gamer.no nok en gang gir den utrolig populære serien oppmerksomhet. Jeg har kanskje ikke mengder av erfaring fra tidligere spill, men jeg kjenner idretten passe godt og elsker sport. Dessuten er det ikke sikkert at det er så dumt å starte på mer eller mindre bar bakke. Videre var det heller ingen ulempe med støtte underveis fra en kompis som er svært interessert i NFL og Madden-serien.

Årets nyheter

Vis større

Trailer: Madden NFL 09 #5

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • playstation 3
  • sport
  • madden
  • madden nfl 09


Vinnerformel

Det som tidlig blir klart i Madden NFL 09 er at man ikke vil rote med en sikker vinner. Nyhetene er ikke veldig mange, og man satser videre på kjente vinnerformularer. Den største utfordringen serien egentlig har er å gjøre det mer tilgjengelig for nye spillere, samtidig som det holder på dybden for veteranene. Den balansen mestrer årets Madden-utgave.

Det første du gjør når du starter opp spillet er nemlig å ta Madden-testen. Her gjennomgår du et mylder av øvelser innen fire disipliner på banen. Du lærer for det første hvordan de ulike elementene fungerer, og får for det andre vite hvor god du faktisk er. Dette fører igjen til at vanskelighetsgraden konsolideres, men denne kan heldigvis stilles på når som helst om det blir for tøft eller lett for deg.

Selve banespillet er greit å forstå for de fleste sportsspillkjennere. Det minner mye om det vi ser i for eksempel FIFA når det gjelder bytting av mann, spurting og kasting/skyting. Det er når ballen ikke er i spill at Madden virkelig er utfordrende, og muligens en hard nøtt for nybegynnere.

Det er ikke uvanlig å spille i snøvær.

Enten du spiller angrep eller forsvar må du nemlig velge mellom en mengde strategier for å vinne eller forsvare hver meter, ja dette er virkelig et sjakkspill. I starten kan det være vanskelig å skille dem i fra hverandre, men etter hvert som du forstår spillet mer og mer åpenbarer det seg en spennende verden av muligheter.

Du får hele tiden hjelp til å velge om du sliter med hvordan du skal stille opp, men du kan fortsatt gjøre feil. Da er det godt å få forklart hvorfor feilen skjedde, og hva du kan gjøre bedre neste gang. En nyhet i Madden 09 er at du kan spole tilbake et visst antall ganger når du ikke er fornøyd med det som har skjedd. Denne funksjonen er grei å ha i starten, men etter hvert føles det litt billig å slippe unna ved hjelp av slik «juksing».

Når du etter hvert blir mer erfaren kan du også lure motstanderne dine med falske løpsmønster og posisjonsbytter ved å rope ordrene dine ute på banen. Dette suger deg inn i sin realisme, og du setter pris på det hvor fascinerende amerikansk fotball er. Det er så fantastisk godt å se at valgene dine har en effekt på spillet, spesielt når du får dem til i helt avgjørende øyeblikk. Det er forresten verdt å huske hvor viktig tidsstyring er i amerikansk fotball. Hvis du ikke har kontroll på klokka kan du risikere tapte poeng i begge ender.

Detaljene er midt i blinken, både på og rundt banen.

Simulator

Banespillet er uhyre presist gjengitt fra virkeligheten, men det er ikke uten sine feil. Den kunstige intelligensen bidrar tidvis til hodebry, og det er ikke alltid dine datastyrte allierte imponerer. Man blir sinna når du mister fem yards fordi en lagkompis bestemmer seg for å løpe inn i motstanderens sone i forsvar. Slike feil kan bli skjebnesvangre. Dessuten synes jeg forsvarsspillet blir litt i overkant lett å takle mot den kunstige intelligensen, litt mer eventyrlyst fra datamaskinen hadde ikke vært å forakte.

Dommerne burde også vært mer oppmerksomme og konsekvente, det skjer stadig vekk at gutta i hvitt og svart setter grå hår i hodet på deg – selv om du kan be om videodømming.

Foruten vanlige vennskapskamper er det mye å ta seg til i Madden 09. Du har blant annet vanlig seriespill, der du selv kan bygge ditt favorittlag opp til å vinne Super Bowl. Min favoritt er likevel Superstar, der du enten kan spille som din egen helt eller følge en ekte nykommer gjennom sesongen.

Jeg tok over urokråka Darren McFadden i Oakland Raiders, og hadde det ustyrtelig moro. Du styrer kun spilleren når han faktisk er på banen, og du må vise godt spill for å få tillit. Dette registreres gjennom poeng når du tjener på banen, og det er flott å få en stadig viktigere rolle i laget. Når du ikke er på banen simuleres det som skjer, så du slipper unødvendig venting.

Et flott mottak.

Videre har vi snop som «Madden Challenge», der du kan delta i avgjørende øyeblikk fra virkelighetens NFL. Madden gir deg også nyttige tips i «Virtual Trainer», som minner om testen du må igjennom i starten av spillet. Trening gjør mester, også i dataspill.

Smågodt

I lystige lag er det også mulig å kjøre gjennom noen kjappe minispill på treningsfeltet. Her snakker vi sprinter, vektløfting og diverse øvelser med ball. Poengsummen på slutten av øvelsen avgjør hvem som vinner, og dette er en fin liten avveksling fra de tyngre modusene.

Lokal flerspiller fungerer ganske godt i kamper, og det er morsomt å spille enten mot hverandre eller samarbeide med ett lag. Problemet ved samarbeid er at den ene spilleren ofte får mye mer å gjøre enn de andre, slik sett kunne man balansert oppgavene noe bedre. På nett kan man også utfordre andre, samt spille i en liga med opptil 32 spillere. Valgmulighetene når du fyrer opp Madden NFL 09 er med andre ord enorme.

Brett Favre la ikke opp, selv om han ble tilbudt 100 millioner kroner av Green Bay for å ikke komme tilbake.

Som de fleste andre sportsspill fra EA er Madden 09 visuelt slående. Her har man 20 år med erfaring, og da blir det etter hvert slik at grafikkoppdateringene blir en viktig del av et nytt spill. Spillingen føles dynamisk og levende takket være solid kameraføring, og animasjonene på de ulike spillerne er uhyre variert og realistisk. Videre får vi servert autentiske arenaer og en værmotor som gir snø og regn i stor mengder. Været kunne imidlertid hatt en større effekt på spillet, utover at det ser bra ut.

Du føler deg mer inkludert i spillet takket være interaktive feiringer etter en touchdown, og det er en liten bonus å tjene oppnåelsespoeng for spektakulære gledesscener. Alle godsakene koster likevel dyrt i form av lastetider som med stor fordel kunne vært kortere.

Lyden spiller også en viktig rolle for å gi oss en autentisk sportsopplevelse i Madden 09. Kommenteringen er stort sett gjort med stor overbevisning, ja dette er nesten som å se idretten på amerikansk fjernsyn. Madden selv er imidlertid litt daff, kanskje han begynner å bli gammel og sliten? Miljølydene sitter som et skudd, både i form av spillernes kommunikasjon og publikums reaksjoner på banespillet. Selv om rap og new metall ikke helt er min stil synes jeg også at musikken står godt til spillet.

Nærkampene kan bli svært intense.

Konklusjon

Madden NFL 09 er kanskje ikke et spill for massene her til lands. Til det er interessen for amerikansk fotball alt for smal. Det er synd, for det er virkelig en fascinerende idrett. Spillet gir deg en naturtro opplevelse av hvordan det er å føre et lag helt frem til Super Bowl, og valgmulighetene både på og utenfor banen er nærmest endeløse. Erfarne spillere vil kanskje klage over få nyvinninger, men sett isolert er Madden 09 et sportsspill i toppklassen. Alle med interesse for idrett i spillform bør gi dette en sjanse.

PS: Det er verdt å merke seg at det hviler en forbannelse over spillere som kommer på omslaget av Madden-spillene. Disse spillerne har nesten aldri en god påfølgende sesong, og får gjerne alvorlige skader. I år er det legenden Brett Favres tur (Green Bay Packers). Han burde vært trygg, fordi han la opp i fjor. Nå har imidlertid Favre bestemt seg for å gjøre comeback for New York Jets, og et nytt omslag kan lastes ned fra EA. La oss bare be for quarterbackens forbannede sesong.

Siste fra forsiden