Anmeldelse

Madden NFL 2003

I 13 år nå har fotballfans verden over kunnet kose seg med John Madden-fotballspillene, året 2002 er selvsagt intet unntak. For kort tid siden ble Madden NFL 2003 lansert, det trettende spillet i den svært så vellykkede serien med fotballspill. Når jeg sier fotball, så mener jeg så klart den amerikanske typen. Hvem vil vel sitte og spille spill med den vanlig europeiske varianten når man kan spille amerikansk fotball?

Side 1
Side 2
Side 3

John Madden er en kjent fotballkommentator og tidligere proffspiller i den amerikanske proffligaen NFL (National Football League). Han har siden 1991 frontet en serie amerikanske fotballspill under navnet Madden NFL. Spillene blir sett på som kremen av fotballspill, med god gameplay, god grafikk og smarte kommentarer fra John Madden. Ettersom det er amerikansk fotball det her er snakk om, så styrer nok mange nordmenn automatisk unna. For hva skal de vel med et spill som bare dreier seg om en sport som er kaotisk og meningsløs? Vel, det er der folk tar feil. Hvis de hadde brydd seg om å sette seg litt inn i spillet, så hadde de sett at vi her har å gjøre med en av de mest taktiske idrettene i verden. Amerikansk fotball kan på overflaten se ut som en sport hvor det å denge løs på motstanderen, og det å lage en svær mølje midt på banen er fremste målet. Fakta derimot er at amerikansk fotball er et spill hvor taktikk og rå kraft går hånd i hånd.

Jeg kan prøve å kort forklare spillet for de av dere som ikke allerede vet litt om det, men husk at jeg langt fra er noen ekspert. I amerikansk fotball er det to lag som spiller mot hverandre, akkurat som i de fleste andre ballspill. Poenget med spillet er at laget som er i angrep skal få en oval ball over til motsatt ende av banen. For å få til dette må laget bryte gjennom motstanderlagets forsvar med en eller flere spillere. Spillet starter som oftest med at ballen leveres til en quarterback, han skal igjen kaste ballen framover på banen til en av spillerne som har klart å bryte gjennom forsvarsmuren til det andre laget.

Spilleren som mottar ballen er som oftest en "halfback" eller en "runningback". Målet hans nå er å løpe lengst mulig mot motstanderens mål uten å bli tatt ned. I det spilleren som har ballen blir tatt ned, stoppes spillet og et nytt angrep starter. Det angripende laget har fire forsøk på å få ballen lenger en 10 yards. Klarer de det, får det ytterligere fire forsøk. Sånn fortsetter det til de scorer, motstanderen klarer å ta fra dem ballen, eller de ikke lenger klarer å avansere 10 yards på fire forsøk. For å klare disse oppgavene må man hele tiden prøve å på best mulig måte lure motstanderen, derfor har man et uttall forskjellige spill og taktikker å velge mellom.

Spillet er ute på flere plattformer, men jeg tar altså for meg Xbox-versjonen i denne omtalen. Denne type spill passer helt klart best på konsoll. Dette er et spill som gjør seg best på TV, med deg godt plassert i godstolen. Enda bedre er det med spillet på TV, deg i godstolen og tre kompiser i sofaen. Spillet er lett å komme inn i for de fleste, og skulle det være noen problemer så er det bare å gå tilbake til læremodusen og trene mer.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden