Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Tidenes lengste år er ferdig, og 2021 starter med ti gode anbefalinger.

1
Riot Games
1: Side 1
2: Side 2

Startup Panic

Sjanger: Simulasjon
System: iOS, Android
Utvikler: tinyBuild

Last ned Startup Panic: iOS, Android. Pris: 65 kroner

De av dere som har fulgt denne artikkelserien noen år vet at jeg hadde en lengre periode der jeg nesten hadde med et Kairosoft-spill månedlig. De var kongen av simulasjoner som dette, og spesielt spill som for eksempel Game Dev Story gjorde de til kongene på haugen en stund.

Nå er det en stund siden denen typen spill har fenget, men så kom Startup Panic fra tinyBuild og fikk meg hekta. Her skal du bygge opp et teknologifirma fra bunnen av, og spillet følger mange av de vanlige progresjonsmåtene fra lignende spill.

Det som gjør at spillet skiller seg litt fra mengden er at du kan få flere mulige utfall på historien din, og at de har dytta inn en dose god humor og selvironi som krydrer opplevelsen. Det gjør det til en enkel og morsom opplevelse som godt kan spilles igjen og igjen.

Million Dungeon

Sjanger: Rollespill
System: iOS
Utvikler: Boke Technology Company Limited

Last ned Million Dungeon: Android. Pris: 55 kroner

Match 3-sjangeren er ganske overpakket av spill. Det finnes et helt hav av ulike titler å velge mellom, og flesteparten av de er egentlig ikke spesielt bra spill. Noen godbiter er det dog, og jeg har anbefalt noen av de tidligere. Million Dungeon føyer seg inn i rekken av gode spill, og en god del av det skyldes at alt annet rundt selv match 3-mekanikken.

Dette er en god blanding av rollespill, roguelike og match-3. Du velger en helt, du velger hva du skal gjøre til gitte tider, og ting du gjør og valg du tar får konsekvenser. Det er vilkårlig hva som skjer når, og hver gjennomspilling blir derfor unik. Match-3 kommer inn når du havner i kamp, og brukes på en veldig smart måte.

Her finner du matchende symboler i bunnen av skjermen, mens det i øvre del er et rutenett med fiender. Du får bonuser, gjør skade og mye annet ved å finne like symboler, og derfor kjennes det både nytt og fresht ut. Verdt å sjekke ut, og en morsom vri på en litt stagnert sjanger.

Les også
Sommerens anbefalte mobilspill

Clusterduck

Sjanger: Simulasjon
System: iOS, Android
Utvikler: PikPok

Last ned Clusterduck: iOS, Android. Pris: Gratis.

Clusterduck er kanskje en av de teiteste, men morsomste spillene jeg har spilt på en god stund. Her er hele poenget med spillet omtrent så enkelt som det får blitt. Du skal avle fram så mange forskjellige typer ender du kan.

Det er imidlertid ikke snakk om vanlige ender, men merkelige mutasjoner som for eksempel en and med en annen and som hode. Det er ikke vanskelig, det er ikke utfordrende og spillet gir lite mening, men det er allikevel skikkelig avhengighetsskapende. Du klekker fram en ny variant, og den likke beskrivelsen den nye anda får er full av sjarm og humor.

Det eneste du må passe på er at du har et maks antall ender du kan ha til enhver tid. Blir det fullt må du kaste noen ned i det store, svarte hullet. Og hvem vet hva som skjuler seg der? Nydelig teit, masse humor og vel verdt å sjekke ut.

League of Legends: Wild Rift

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Riot

Last ned Wild Rift: iOS, Android. Pris: Gratis.

Ja, dette er League of Legends, bare på mobil. Og ja, jeg synes det fungerer ganske så bra på berøringsskjerm. Men nå skal jeg også komme med en liten disclaimer: Jeg har ikke spilt mye League på mange, mange år, og jeg er så absolutt ikke en god spiller. Men for meg som er akkurat passe «casual» så fungerer Wild Rift veldig bra.

Dette er det superkjente MOBA-spillet portert til mobil i all sin herlige prakt. Og etter mange år uten å ha sett på spillet så må jeg berømme Riot for oppgraderingene de har gjort rent visuelt. Wild Rift ser skikkelig bra ut, det kjører smidig og selv på en mindre skjerm er det ganske enkelt å holde grei oversikt over hva som skjer til enhver tid.

Kontrollene fungerer bra på touchskjerm, og utviklerne har også lagt inn muligheter for å tilpasse kontrollene slik du selv vil. Det største problemet jeg har med spillet er at det ikke alltid er like lett å sette av 15-20 minutter med spilling på en mobil, som en kamp ofte tar, og det kan blir litt slitsomt å sitte så anspent på en liten skjerm over lengre tid. Til tross for dette er Wild Rift et suverent alternativ til de som digger League og som vil spille når de ikke sitter på PC, eller for andre som bare vil ha det litt moro en kamp eller to nå og da.

Bloodstained: Rituals of the Night

Sjanger: Rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Netease

Last ned Bloodstained: iOS, Android. Pris: 109 kroner.

Jeg har spilt noen timer med Bloodstained på PC, og likte det veldig godt da. Men det dukket opp andre ting som tok fokuset, og jeg kom aldri tilbake til spillet igjen. Heldigvis for meg har Netease laget en fullverdig mobilversjon av spillet, og det er et imponerende stykke arbeid de har gjort.

Hele spillet er med, og alt av tilgjengelig DLC er også inkludert i prisen. De har tilpasset menyer og kontrollsystem til berøringsskjerm, og det alt fungerer helt utmerket. Den visuelle stilen i metroidvania-spillet er helt suveren, nivådesignet er bra og du har mange, mange timer med spill foran deg.

Bloodstained er et solid og vellaget 2D metroidvania. Dette er en nydelig hyllest til de klassiske Castlevania-spillene, samtidig som det moderniserer og tilpasser perfekt til plattformen det nå finnes på. Vel verdt pengene, og et spill jeg kommer til å kose meg med også i lang tid framover.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden