Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Josef Fares' kritikerroste spill har endelig funnet veien til mobilformatet.

1: Ny side
2: Side 2

Årets nest siste måned er i gang. Butikken begynner å fylles med julemarsipan og mas om alle julegavene du skal kaste bort penger på.

Den første morgenfrosten har begynt å komme, og bileiere over det ganske land bytter til vinterdekk. Dette er også den tiden på året der det nesten renner over av nye spill.

September har vært nok en solid måned for mobilspillere. Månedens definitive høydepunkt er Brothers: A Tale of Two Sons, som endelig kan nytes på nettbrett eller mobil.

Utover dette består listen av mange ulike spill, fra mange ulike sjangere, slik at alle og enhver kanskje burde greie å finne noe som passer.

Skyt og fly unna fiendene.

Shooty Skies

Sjanger: Arkade
System: iOS
Utvikler: Mighty Games

Last ned Shooty Skies: iOS. Pris: Gratis.

Hvis du synes Crossy Road gikk litt sakte, og gjerne skulle hatt litt mer action og fart, er kanskje Shooty Skies noe for deg.

Det er den samme utvikleren som står bak begge spillene, noe man også kan se på den lett gjenkjennelige visuelle stilen. Mesteparten av likheten stopper imidlertid der. I Shooty Skies flyr du, og målet er å skyte ned flest mulig fiender før du selv faller ned fra himmelen.

Du styrer ved å sveipe og dra en finger over skjermen. Du må hele tiden hoppe unna fiender, samtidig som du spyr ut kuler slik at de dør før deg. Det er imidlertid en liten vri på styringen. Hvis du slipper skjermen, og står helt stille, lader du opp et superangrep.

Du er helt forsvarsløs, men angrepet du kan utløse er mye kraftigere, og det er herlig tilfredsstillende å se en bunke raketter finne målene sine.

Målet er å få den beste poengsummen, og låse opp nye våpen og nye figurer å fly med. Det er allikevel den deilige styringen som får meg til å ta runde etter runde i Shooty Skies.

Future Sense

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS, Android (kommer snart)
Utvikler: Origin8

Last ned Future Sense: iOS. Pris: 19 kroner.

Bruk tiden som et våpen.

Tidsreiser er spennende. Det har kommet bøttevis med bøker, filmer, TV-serier og spill som omhandler nettopp dette temaet. Tidligere har jeg anbefalt The Silent Age i denne artikkelserien, som også omhandler tidsreiser.

I Future Sense har hovedpersonen fått tidreisende egenskaper, men husker ingenting når han våkner i et fremmed hus. Man ser hvert brett ovenfra og ned, og må løse en rekke oppgaver for å drive historien videre.

Du gjør dette ved å planlegge hvor du skal gå og hvilke gjenstander du skal manipulere. Mellom aksjonene dine stopper tiden, og du får en gitt mengde tid på hvert brett før du eksploderer og må starte på nytt.

Det som gjør det spennende er at du kan manipulere en gjenstand, spole tiden litt tilbake og gjøre en annen ting i stede. Det du har manipulert blir værende. Dermed kan du kanskje distrahere en vakt, stjele et nøkkelkort og åpne en dør på veldig kort tid.

Litt vanskelig å lære seg, men spillet gjør en god jobb med å introdusere ting gradvis. Det eneste som er synd er at dette kun er første kapittel, og det slutter akkurat når jeg skulle ønske jeg kunne spilt mye mer.

Uansett et interessant og ganske unikt gåteløsningsspill.

Afterpulse

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Gamevil

Last ned Afterpulse: iOS. Pris: Gratis.

Enda mer skyting i Afterpulse.

Afterpulse er et tredjepersons gratis skytespill som ved første øyekast ikke ser spesielt bra ut. Det virker mer å være et typisk gratisspill på mobil som er laget mer for å suge penger ut av lommeboka enn det skal underholde.

Så feil kan man imidlertid ta. Dette er et bunnsolid skytespill på mobil, og er et av de aller beste spillene jeg har spilt i denne sjangeren, på dette formatet.

Du kan spille offline, men hoveddelen av spillet foregår via nett mot andre spillere. Her skal du sikte, skyte, kaste granater og gjøre mest mulig skade på motstanderen før de gjør skade på deg.

Kontrollene er solide, grafikken er bra og skytefølelsen i spillet er gjennomført. Variasjonen i våpenutvalget er flott, og det er rett og slett uhyre moro å spille Afterpulse.

Please, Don't Touch Anything

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: Four Quarters

Last ned Land Sliders: iOS. Pris: 49 kroner.

Du vet at du har lyst til å trykke på den knappen.

Du vet den store, røde knappen du definitivt ikke skal trykke på. Trykk på den. Du vet at det er feil, men det kjennes så veldig riktig ut.

Kompisen din forlater deg foran et grått panel med en slik knapp, og ber deg innstendig om å ikke trykke på den. Du må selvsagt gjøre det, og da begynner moroa. Fram kommer det brytere, skuffer med skrutrekkere og flere gjemte ting viser seg.

Du finnes 25 ulike måter å aktivere boksen på, og hver og en av disse løsningene gir en unik slutt på spiller. Hver gang du finner en løsning får du en plakat på veggen foran deg, og en av de 25 lampene på boksen lyser.

Gåtene er smarte, humoren er velskrevet og smart, og musikken passer perfekt til den visuelle stilen. Please, Don't Touch Anything kan minne mye om Papers, Please, men er ikke like dystert og deprimerende. Et av månedens aller beste spill.

Brothers: A Tale of Two Sons

Sjanger: Gåteløsning, plattform
System: iOS, Android (kommer snart)
Utvikler: Starbreeze Studios

Last ned Brothers: A Tale of Two Sons: iOS. Pris: 49 kroner.

Rett og slett et nydelig spill.

Brothers: A Tale of Two Sons var et av de aller beste spillene i 2013. Nå har det blitt laget en mobilversjon som er nesten like bra.

I dette spillet skal du styre to brødre som drar ut på jakt etter en spesiell type medisin til sin syke far. Dette er selvsagt ikke uten problemer, og de to guttene må løse og komme seg forbi mange hindringer på veien.

Det er ingen kamper, og man må heller finne veier utenom fiender, eller løse hindringer i omgivelsene rundt. Det som gjør spillet såpass originalt og unikt er at man styrer begge brødrene samtidig. Storebror må kanskje heise lillebror opp en høy vegg før han selv klatrer, eller at minstemann må krype inn der hvor ikke den andre passer inn.

Selve kontrollen er det eneste jeg har å utsette på mobilversjonen. Det fungerer greit, men det var veldig mye bedre med en håndkontroll. Grafikken er nydelig, og dette er et av de aller peneste spillene du får på mobil. Musikken er også bra, og står godt sammen med det visuelle.

Og selv om alt annet med spillet er så bra er det ingenting som måler seg mot historien det svenske selskapet forteller. Jeg skal ikke røpe noen ting, men bare fortelle at den burde oppleves.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden