Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Josef Fares' kritikerroste spill har endelig funnet veien til mobilformatet.

1: Ny side
2: Side 2

Minions Paradise

Sjanger: Familie
System: iOS, Android
Utvikler: Electronic Arts

Last ned Minions Paradise: iOS, Android. Pris: 39 kroner.

De søte, gule minionene til Gru fra Grusomme Meg-filmene har endelig fått en etterlengtet ferie. Her skal du ta over styringen av de glade figurene, og hjelpe de å bygge et paradis alle kan ha det gøy i.

Fargerikt og flott.

Dette involverer å beordre småtassene til en rekke ulike småjobber, slik at de samler inn ulike ressurser. Du bygger bygninger, låser opp nye figurer som kan bo på øya og koser deg med de mange minispillene.

Minions Paradise er lettbeint, humoristisk og enkelt å spille. Det er et deilig avbrekk fra mer kompliserte spill, og er ganske avslappende å trykke på mens du egentlig gjør andre ting. Og grafikken er imponerende god.

Alt du gjør, eller kommanderer minionene til å gjøre, genererer festpoeng. Får du nok av disse blir det party, og jeg kan ikke skjønne at man ikke har lyst på en real fest med denne glade gjengen.

Downwell

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Moppin

Last ned Downwell: iOS. Pris: 29 kroner.

Her går det fort nedover.

Downwell er det mest irriterende spillet jeg har spilt den siste måneden. Det er ikke på grunn av mangler spillet har, men fordi jeg dør så inn i helvete ofte i spillet.

I Downwell styrer man en figurer som faller lenger og lenger ned i en grotte. Den er pakket med ulike monstre og fiender som prøver å ta livet av deg. Du må styre figuren unna, eller skyte de med våpenskoene.

Det hele foregår i et forrykende tempo, og store deler av et nivå kan blåse unna så fort at du nesten ikke rekker å se hva du gikk glipp av der du falt i høy hastighet. Da er det godt at kontrollene er mer eller mindre perfekte og gir en utrolig følelse av kontroll over figuren.

Det er også enkelt satt opp. Du flytter til høyre eller venstre med respektive knapper på venstre side av skjermen. På høyre side har du hoppeknappen, som også er skyteknapp hvis du trykker gjentatte ganger.

Spillet er også ikke fullt så rett frem som det først gir inntrykk av. I hvert brett er det rom du kan utforske og plukke opp oppgraderinger til figuren eller våpenet ditt. Det er også butikker med gjenstander som kan kjøpes, ikke ulikt for eksempel Spelunky.

Downwell er det spillet jeg har spilt mest på mobilen i oktober, og jeg mistenker at det blir det også i november.

Minecraft: Story Mode

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Telltale

Last ned Minecraft: Story Mode: iOS, Android. Pris: 39 - 49 kroner.

Sjekk ut sverdet mitt!

Telltale fortsetter å kverne videre med formelen de har blitt så kjent for, denne gangen satt til Minecraft-universet.

Historien starter med at Jesse, sammen med sine to venner Axel og Olivia, melder seg på en byggekonkurranse. Der skal de blant annet måle krefter med byggerne i en gjeng som kaller seg The Ocelots. I sann Telltale-ånd er kjernen i spillet alle valgene du tar i dialoger og handlinger du gjør.

Valgene du gjør får konsekvenser for hvordan historien utspiller seg, og det virker som om det er flere veier spillet kan gå. Minecraft-universet er ikke så voksent og dystert som mange av de andre Telltale-spillene, og dette er helt klart et spill som passer også til yngre spillere. Spesielt fans av Minecraft vil fange opp humoren og alle referansene man ser i løpet av spillet.

Utover disse valgene er det litt enkel gåteløsning og «quick time»-sekvenser som driver spilleren videre. Telltale har, i samarbeid med Mojang, greid å skape en historie jeg bryr meg om fra første episode.

Sjarmerende figurer, den velkjente grafikken og Telltale sin fortellerkunst er en god miks jeg gleder meg til å spille mer av i de kommende fire episodene.

X-Mercs

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Game Insight

Last ned X-Mercs: iOS. Pris: Gratis.

En gjeng med tøffinger.

Det er liten tvil om at X-Mercs og utvikleren har hentet mye inspirasjon fra X-Com. Du skal styre en gruppe soldater i kamp mot fiendtlige romvesen i et turbasert kampsystem. Du gjør dette på en rekke ulike brett, og bevegelser og handlinger foregår i et rutenett der alt koster energi.

Det koster en energi å bevege en figur til en grønn firkant, og to for å komme til de hvite. Angrep koster varierende mengde energi alt etter hva du ønsker å gjøre. Snikskytteren bruker for eksempel to energi på å skyte og forhåpentligvis drepe en motstander.

De ulike soldatene kan deles i tre grupper. Du har de store og tøffe som kjemper nærmest fiendene og tåler mest skade. Så har du speideren som er best på mellomdistanse, og som er god å bruke til å utforske kartet. Snikskytteren er naturlig nok best lengst mulig unna.

Basebyggingen er ganske enkel, men fungerer godt. Kampene er ofte utfordrende og intense, og er hovedgrunnen til at jeg koste meg såpass mye med X-Mercs. Dette er en god måte å slå i hjel tid på, og det koster deg ingenting å gjøre det.

Dust: An Elysian Tail

Sjanger: Plattform, action
System: iOS
Utvikler: Humble Hearts

Last ned Dust: An Elysian Tail: iOS. Pris: 59 kroner.

Ser nesten ut som et maleri.

Dust: An Elysian Tail er et enmannsprosjekt fra Dean Dodrill som kom ut på Xbox 360 i 2012. Det har senere blitt gitt ut på PC og Playstation 4, før mobilversjonen av spillet kom tidlig i oktober.

Dette er et todimensjonalt plattformspill med mye slåssing og rollespillelementer. Du kontrollerer figuren ved hjelp av en rekke knapper på skjermen, samtidig som du sklir en finger rundt for å styre bevegelser.

De raske kampene kombinert med kontrollene er spillets store svakhet på dette formatet. Det blir rett og slett litt for unøyaktig, og man klumser til kombinasjoner altfor ofte på grunn av kontrollene.

Utover dette er spillet en fryd, både visuelt og historiemessig. Spesielt grafikken og stilen utvikleren har gått for er nydelig. Animasjonene er flotte, og spillet ser rett og slett fantastisk ut, selv etter tre år. Historien som blir fortalt er overraskende god til å være denne typen spill.

Til tross for klumsete kontroll på berøringsskjerm er dette et meget solid spill.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i september»

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden