Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Litervis med oppkast i norskutviklet spill blant det beste i årets første høstmåned.

eggggg
Hyper Games
1: Side 1
2: Side 2

Det renner nesten over av spill om dagen, både til konsoll og PC. Høsten er alltid en høytid for oss som liker å spille TV-spill, og mobilplattformen lider heller ikke av noen tørke den siste måneden.

Sammen med stort sett sammenhengende grått vær, i hvert fall her på Østlandet, har det kommet en rekke gode spill både til nettbrett og mobil. Gamle konsollspill, ikke fullt så gamle PC-spill og et særegent og unikt norskutviklet plattformspill er blant høydepunktene i september.

Agatha Christia: The ABC Murders

Sjanger: Eventyr
System: iPad
Utvikler: Microids

Du lurer ikke Poirot.

Last ned Agatha Christie - The ABC Murders: iOS. Pris: 75 kroner.

Hercule Poirot er en kul fyr. Selv om jeg har sett alle filmer og episoder med han, sikkert også flere ganger, så koser jeg meg alltid når den belgiske detektiven kommer på skjermen.

Her tar man direkte kontroll over Poirot, og skal, i sann Agatha Christie-ånd løse en mordgåte. Man må peke og klikke seg gjennom en rekke ulike steder for å samle ledetråder, se på gjenstander eller lese notater eller bøker.

Gjenstander, som esker eller kister, må man prøve å få dirket opp i et lite minispill. Det finnes også finurlige spillmekanikker rundt dialog og en rekke andre ting i spillet, slik at det hele føles ganske dynamisk.

Det er aldri spesielt vanskelig, men så er man jo da også mesterdetektiven Hercule Poirot. Grafikken og lyden er flott, passer fint sammen og totalpakken er et solid og underholdende mobilspill.

Invisible Inc.

Et fabelaktig strategispill.

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Klei Entertainment

Last ned Invisible Inc.: iOS. Pris: 55 kroner.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Invisible Inc. har allerede vært tilgjengelig på PC en god stund, men jeg har i det stille gått og ventet på en mobilversjon lenge, da dette virket som et spill som passet perfekt til berøringsskjerm. Jeg tok ikke feil.

Her skal man styre en gruppe agenter som blir angrepet av sine fiender, og må planlegge og gjennomføre et motangrep i løpet av 72 timer. Alle brettene man går igjennom og nivåer er unike for hver gjennomspilling, og det er alltid moro å spille nye runder med Invisible Inc.

I spillet skal man prøve å snike seg inn eller slippe ut fra et sted uten at vaktene finner deg. Det er turbasert, og det finnes en rekke gode mekanikker og gjenstander som hjelper agentene å gjøre jobben sin.

Invisible Inc. er et meget solid strategispill, med masse sjarm og humor, solid kampsystem og masse variasjon. Noe av det bedre du får på mobilformatet, og anbefales på det aller varmeste.

Adam Wolfe

Mørk, dyster og grinete detektiv.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Mad Head Games

Last ned Adam Wolfe: iOS. Pris: Gratis.

Pek og klikk-spill er som skapt for berøringsskjerm, og det har etter hvert blitt ganske mange spill i denne sjangeren, både på nettbrett og mobil.

Adam Wolfe er denne typen spill, og det er et meget solid et også. Hovedpersonen er Adam Wolfe, og han er på mange måter en ganske typisk detektiv. Litt sur og grinete, mørk og mystisk, skjegg og plages av mareritt på natten.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis han som er grunnen til at Adam Wolfe fortjener en anbefaling, men historien han opplever. Han er nemlig ikke en helt vanlig detektiv, men han etterforsker også det overnaturlige. Gjennom spillets gang er man innom flere ulike saker, og spillet har blandet inn en rekke ulike mekanikker for å gi spillerne varisjon.

Her er det gjenstander som skal finnes, puslespill som må løses og QTE-sekvenser. Enkel og god underholdning for de som liker å oppleve en historie uten de aller største hindringene på veien.

FIFA Mobile

Svære knapper, men enkle å treffe.

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: EA Sports

Last ned FIFA Mobile: iOS, Android. Pris: Gratis.

Det at FIFA kommer hvert år, til stort sett alle plattformer, er nesten like sikkert som banken. Det at årets mobilversjon har valgt å kalle seg FIFA Mobile, og ikke FIFA 17 viser egentlig i ganske stor grad hvor fokuset til EA har vært.

Nå har ikke mobilversjonene av FIFA vært i nærheten av PC eller konsollspillene noen gang, men de har allikevel vært mobilversjoner av spillet. FIFA Mobile kjennes i så måte ut som om de separerer mobilspillet bort fra merkevaren, og det lider spillet under mer enn tidligere.

Det er fortsatt et solid fotballspill, med kontroller som fungerer og som ser bra ut på mobilen. Men det er dummet ned og forenklet nesten så mye som det går an, og dette lider FIFA Mobile under.

Selve kjernen i spillet, at man samler kort og bygger lag, samt progresjonen i spillet fungerer bra. Jeg skulle bare ønske det var mer spill å hente, og jeg håper de forbedrer på dette neste år. For det er mye som er bra også i FIFA Mobile.

Eggggg

Høres verre ut enn det er.

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Hyper Games

Last ned Eggggg: iOS, Android Pris: 11 - 22 kroner.

Eggggg er et norskutviklet mobilspill fra Hyper Games. Det er et plattformspill, og til tross for at dette kanskje er en av de mest overfylte sjangerene på mobil, så greier Eggggg å skille seg fra mengden.

Dette skyldes mye måten man kontrollerer figuren på. Man spretter og hopper nemlig rundt på brettene ved å spy. Det er egentlig ganske udigg, men en morsom og tegneserieaktig visuell stil demper litt av ubehaget.

Og kontrollene er kjempebra og presise. Alle hopp eller manøvre man må gjøre sitter som et skudd, og sammen med et godt nivådesign blir Eggggg et meget solid, og veldig underholdende mobilspill.

Prøv det selv, ikke bare fordi det er et norskprodusert spill, men fordi det er så innmari bra.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden