Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

November ble den store strategimåneden, men med innslag av både skyting og bilspill.

mage & Form Games
1: Side 1
2: Side 2

Space Food Truck

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: One Man Left

Last ned Space Food Truck: iOS, Android. Pris: 99-109 kroner.

Fargerikt og pent.

Space Food Truck blander sammen elementer fra mange ulike typer spill og sjangere, men selv om det er mange kokker involvert her så blir det lite søl. De har greid å blande sammen overlevelseselementer, matlaging, styring av figurer og det å lage mat.

Spillet går ut på å reise rundt med romskipet ditt og servere de beste matrettene til de som ønsker å handle hos deg. Mens du gjør dette må du sørge for at mannskapet utfører oppgavene sine, du må oppgradere romskipet ditt, passe på at det har alt nødvendig utstyr, sammen med andre arbeidsoppgaver.

En av tingene jeg har å utsette på spillet er at det er ikke forklarer nok for nye spillere. Det er litt overveldende, og man bruker litt for lang tid på å lære seg alle elementene som utspiller seg. Men når det først sitter, så har man et spill med mye dybde, og mange gode timer med spilling for seg.

Steamworld Heist

Et kjempebra spill!

Sjanger: Strategi
System: iOS (samt PC, PS4, Xbox One, PS Vita, 3DS og flere andre)
Utvikler: Image & Form Games

Last ned Steamworld Heist: iOS. Pris: 109 kroner.

Til tross for at det finnes til stort sett de aller fleste plattformer man kan spille spill på nå til dags, så hadde jeg enda til gode å spille Steamworld Heist. Nå har jeg endelig fått spilt mobilversjonen i mange timer, og det er er enkelt og greit et skikkelig solid og bra spill.

Steamworld Heist er et todimensjonalt turbasert strategispill. Tenk XCOM, men i 2D. Her skal du styre en gjeng med rompirater som forsvarer og angriper fiender i verdensrommet. Det er en herlig steampunk møter western-stemning i spillet, og både figurer og dialog er vellagd og velskrevet.

Kampene er turbasert, og kampsystemet har en herlig dybde. I starten virker det kanskje enkelt, der man kan gjøre en av tre ulike ting. Men utover i spillet, og spesielt på høyere vanskelighetsgrad, så er hver runde viktig. Man må hele tiden vurdere den beste løsningen, og i mange kamper er man kun et heldig skudd unna å måtte kapitulere selv.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Et av månedens, og kanskje også årets, aller beste spill som har kommet til mobilformatet.

Little Lords of Twilight

Kampene utkjempes på et rutenett.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Bkom

Last ned Little Lords of Twilight: iOS, Android. Pris: Gratis.

Little Lords of Twilight er et litt MOBA-aktig spill, men i motsetning til andre spill i den sjangeren er det turbasert og utspiller seg på et rutenett. Man kjemper mot en annen figur, og kampene går ut på å bruke de verktøyene man har på riktig måte, til rett tid, slik at motstanderen til slutt må kapitulere.

Under hver kamp har hver helt en rekke ulike kort man kan bruke. Dette er alt fra magiske angrep til evnen å påkalle hjelpere. Hver eneste runde har man en gitt mengde poeng man kan bruke, før turen går til motstanderen. Det er ganske standard turbaserte systemer, men tilpasset på en slik måte at det fungerer i dette spillet.

Det er forenklet til å passe på mobilen, men det er allikevel masse spill å lære seg, og det er mange nyanser i kampsystemet. Det å vite hva man skal bruke når, og til hvilken tid det er best å angripe er noe som kommer med erfaring, og nettopp det å erfare ting selv er riktig så underholdende i Little Lords of Twilight.

Neon Chrome

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: 10tons Ltd

Actionfylt og underholdende.
10tons Ltd

Last ned Neon Chrome: iOS. Pris: 55 kroner.

Neon Chrome er en stikkeskyter der man ser ovenfra og ned. Du styrer kloner som tar opp kampen mot den store overmakten, og skyter deg vei gjennom etasje etter etasje i en veldig stor bygning.

På veien mot målet møter du på masse ulike fiender som skal tas av dage. Styringen i spillet kjennes litt klønete ut i starten, men det er til dels gjort med viten og vilje fra utviklerne sin del, og til dels at man bare trenger litt øving.

Etterhvert sitter både bevegelser og skyting mye bedre, og man blir riktig så god på å treffe fiender og unngå skade selv. Men uansett hvor god man blir så kommer man til å dø, mange ganger. Hele spillet er bygget opp på at man dør, og prøver igjen. Det går fort, og spillet gir en følelse av at man lærer noe ved hvert dødsfall.

Solid og morsom blanding av roguelike og skytespill i en fargerik pakke.

Rome: Total War

Detaljert og massivt.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Feral Interactive

Last ned Rome: Total War: iOS. Pris: 219 kroner.

De aller fleste strategifans kjenner til Total War-serien, og mange av de mener også at Rome: Total War er blant de aller beste. Nå har spillet kommet til iPad, og det fikser den overgangen på en imponerende, men ikke helt feilfri måte.

Den totale pakken av spill man får her er glimrende. Enspillerkampanjen er storslått og underholdende, men både de detaljerte militærkampene og det mer overordnede strategispillet som finnes. Her bestemmer du mye av hva som skjer med deg selv og dine hærskarer, og det er mange timer med moro å hente.

Selve kampene fungerer også veldig godt, og man kan, om man vil, detaljstyre store deler av de. Det er her spillets store styrke også ligger. Det nytter ikke å sende bueskytterne inn i nærkamp, og det er faktisk ikke nok å ha flere folk enn motstanderen. Du må tenke taktisk, endre tilnærming underveis i kampene og prøve å være smartere enn fienden din. Selv i mindretall så kan du vinne slag med gode avgjørelser, noe som er utrolig tilfredsstillende.

Det som ikke fungerer så godt i Rome: Total War på mobil er til tider fravær av mus og tastatur. Berøringsskjerm blir litt klønete, både i kamper og menyene. Den kunstige intelligensen, og da mest utenfor selve slagene, er dårlig og kan utnyttes litt vel mye.

Bortsett fra det som er dette en av de aller beste, og mest komplette strategipakkene som finnes på nettbrett.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i oktober»

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden