Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

November ble den store strategimåneden, men med innslag av både skyting og bilspill.

mage & Form Games
1: Side 1
2: Side 2

Nå er det like før er årets nest siste måned unnagjort, og da gjenstår bare desember, fylt med julebrus, marsipan og julegodter. Det roer seg også litt på spillfronten i desember, så dette er virkelig tiden man kan slappe av, og spille de spillene som har kommet ut allerede.

I november kom det en rekke meget gode mobilspill, og noe for enhver smak. Blant de utvalgte finner vi vanskelige skytespill, managerspill og detaljerte og store strategiperler.

RunGunJumpGun

Månedens vanskeligste spill.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Gambitious Digital Gaming

Last ned RunGunJumpGun: iOS, Android. Pris: 33-34 kroner.

RunGunJumpgun er et av de mest irriterende spillene jeg har spilt på veldig lenge. Det er enda godt at jeg har et snev av selvkontroll, ellers hadde telefonen fløyet i veggene mange ganger allerede.

Det er ikke fordi dette er et dårlig spill, men rett og slett fordi det er så innmari vanskelig til tider. Kontrollene sitter som et skudd, er utrolig responsive, og når jeg dør (og det er ofte), så er det alltid min egen skyld. RunGunJumpGun er et todimensjonalt plattformspill der man styrer en figur som har et våpen som man både kan skyte fiender med, og fly med.

Du kan imidlertid ikke gjøre de to tingene samtidig, og det er nettopp kunsten å holde seg i luften og samtidig skyte fiender, eller hindringer, som er utfordringen. Spillet er utilgivelig til tider, men alltid velbalansert og veldig bra. Gode kontroller og god flyt gjør det til en fryd å spille, og nivådesignet holder det spennende hele veien.

DC Legends

Samle sammen alle de kule heltene.

Sjanger: Action/rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Warner Bros.

Last ned DC Legends: iOS, Android. Pris: 55 kroner.

DC Legends er et ganske enkelt turbasert actionspill der man skal samle sammen et lag med superhelter, og utkjempe kamper mot ulike typer fiender. Dette er i samme spill som mange andre spill av akkurat denne typen som har kommet den siste tiden, med lette rollespillelementer og et fokus på å bygge opp laget.

Les også
Månedens ti anbefalte spill på mobil og nettbrett

I selve kampene trykker du for å velge fiende, og hva slags angrep du skal bruke. Fiendene, og heltene dine, har styrker og svakheter, og mye av kampsystemet går ut på å utnytte disse. Du kan til og med sette alt på automat, slik at du har minst mulig med kampene å gjøre.

Det er nemlig utenfor kampene mye av spillet foregår. Du finner nye helter til laget ditt, passer på å få de opp i nivå og styrke, samtidig som du har flere andre ting å passe på. Det blir aldri for mye, men er samtidig nok til at det finnes noe å faktisk gjøre her. Warner Bros. har balansert antall ting å gjøre på en god måte, og dermed er DC Legends et ålreit spill å trykke på nå og da.

Football Manager Touch 2017

Tidstyv nummer en for veldig mange.

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Sports Interactive

Last ned FM Touch 2017: iOS, Android. Pris: 209-219 kroner.

Football Manager fra Sports Interactive og SEGA er kongen av fotballmanagerspill, det er det liten tvil om. Det har vært førstevalg på PC lenge, og det har også blitt det med Football Manager Touch-spillene sine de siste årene.

Fjorårets versjon av spillet hadde veldig få mangler, og når man har funnet en formel som virker, så er det lite poeng i å endre for mye. Dette har utviklerne fulgt på PC-spillene sine i lang tid, og de gjør det samme med mobilspillene. For de som spilte 2016-versjonen så er veldig lite endret i årets versjon, og det gjør veldig lite.

Noen små deler av klubbstyringen er tatt bort, og strømlinjeformet opplevelsen til det bedre. Grafikkmotoren for å vise kampene er oppgradert, og spesielt animasjonene er forbedret og har større variasjon.

Utover dette er veldig mye likt, men det er helt i orden, for dette er et bunnsolid managerspill uten store mangler.

Football Manager Mobile 2017

Forenklet versjon av spillet over.

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Sports Interactive

Last ned Football Manager Mobile 2017: iOS, Android. Pris: 95-99 kroner.

Da passer det vel bra å skrive om lillebroren til Football Manager Touch 2017, som heter nesten det samme. Dette er også et managerspill, fra samme utvikler, men som har noen tydelige forskjeller.

FM Manager Mobile 2017 finnes kun til mobilen, og er tilpasset plattformen på en annen måte. Menyene er annerledes, det er ikke den samme robuste grafikkmotoren under kampene, men en forenklet versjon. Databasen er ikke like stor, og valgmulighetene er ikke like store.

Dette er egentlig spillet for alle de som ikke har like mye tid å bruke på fotball på mobil eller PC, men som allikevel ønsker en detaljert og god manageropplevelse. I tillegg til den vanlige spillmodusen har man også utfordringer, som kan være underholdende. I en av de mister du alle førstelagsspillerne dine, og må greie deg kun med et andrelag.

Football Manager Mobile 2017 er enklere og mindre detaljert enn storebror, men uansett et solid og godt spill.

Go Rally

Rally er moro på asfalt også.

Sjanger: Racing
System: iOS
Utvikler: Chillingo

Last ned Go Rally: iOS. Pris: 55 kroner.

Go Rally gir ikke nødvendigvis det beste førsteinntrykket. Det ser litt enkelt ut, og ser ikke like bra ut som en rekke andre bilspill som har kommet på mobilen den siste tiden. Det betyr imidlertid ikke at du ikke burde gi det en sjanse, for dette er et av de beste rally- og bilspillene jeg har spilt på lenge.

Kvaliteten ligger først og fremst i styringen, som er både presis og god. Du kan velge mellom flere ulike kontrolloppsett, slik at alle kan finne sin favoritt. Min var den der bilen aksellererer selv, og man skal styre og bremse med bilen. Da kan man fokusere på å holde bilen på veien, noe som ikke alltid er like lett, i hvert fall ikke i starten.

Når du har spilt ferdig enspillerdelen, eller eventuelt bare trenger en pause, så kan man både lage egne baner, dele de med andre eller kjøre andre spillerlagde baner. Her finner du alt fra idiotiske til fantastiske kreasjoner, og det er mye å velge i.

Go Rally er rett og slett et veldig solid rallyspill.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden