Blogg

Microsoft med Final Fantasy-krutt

Flere godbiter under årets E3

Microsoft holdt i kveld norsk tid pressekonferanse under årets E3-messe i Los Angeles, og bød på flere nyheter.

Det er alltid store forventninger koblet til de tre store konsollprodusentenes egne pressekonferanser under den årlige spillmessen E3 i Los Angeles. Den tradisjonsrike messen, som på mange måter er inngangspartiet til de stadig mer omfattende spillhøstene, er ofte arenaen for store nyheter, og det blir nesten forventet at de som taler skal slippe noen store bomber.

Årets Microsoft-konferanse ble ikke den mest spennende selskapet har holdt. Mye av det de presenterte i kveld har allerede lekket på nettet, blant annet gjennom en storlekkasje fra markedsføringsbyrået Intellisponse for en liten måned tilbake.

Idyllisk i Fable 2.

Gears of War 2 den 7. november

Konferansier i kveld var Don Mattrick, en av de nye sentrale fjesene i den amerikanske programvaregiganten, og det hele startet mer eller mindre rolig med å vise frem spill vi allerede vet kommer til Xbox 360. Gears of War 2, Fallout 3, Resident Evil 5 og Fable 2 fikk alle litt innledende rampelys i form av både videoer og fremvisning av gameplay.

Todd Howard fra Bethesda kunne også røpe at Fallout 3 kommer til å få nedlastbart materiale som vil være eksklusivt for Xbox 360 og Games for Windows.

Til tross for at vi har sett flere av titlene før, kunne endelig noen av spillene få sine slippdatoer avslørt. Gears of War 2 slippes samtidig over hele verden den 7. november i år. Cliff Blezinski kunne også vise frem en ny flerspillermodus, hvor opptil fem spillere skulle holde stand mot store mengder med Locoust-monstre.

Resident Evil 5 er ikke så klart som Marcus Fenix & co, og slippes i en verdensomspennende lansering fredag 13. mars 2009. Peter Molyneux kunne også fortelle at Fable 2 er ferdig, og kommer ut en gang i oktober i år.

Ett nytt Xbox Live-medlem hvert femte sekund

Etter de mer eller mindre kjente storspillene hadde gjort seg ferdig, var det tid for Mattrick-skryt. Han kunne fortelle at tredjepartsinntektene på Xbox 360-spill oversteg inntektene på Playstation 3 og Wii tilsammen. Han kunne også gladelig erklære at «Xbox kommer til å selge flere konsoller enn Playstation i denne generasjonen». Ett nytt medlem kommer vissnok til Xbox Live hvert femte sekund, og Microsoft har raket inn mer enn en milliard dollar på tjenesten. Ikke rart, det er jo nesten umulig å melde seg ut.

Marcus Fenix & co. i Gears of War 2.

Videre fortsatte Mattrick og skryte av hvor mye Xbox Live Video Marketplace utvikler seg i form av nye distributører og samarbeidspartnere. Det ble likevel ikke nevnt en døyt om når vi som tydeligvis ikke bor i verdens navle, vil få tilgang på tjenesten.

Etter at Mattrick hadde fått rast av seg litt, var det tid for Jon Schappert, sjefen for Xbox Live. Han kunne fortelle at Xbox 360-eiere denne høsten vil få tilgang på et helt nytt Xbox Live-grensesnitt som tar i bruk avatarene som ryktene nevnte for en måned tilbake. Tjenesten vil også by på nyheter, som for eksempel avatarbaserte versjoner av de TV-kjente showene «Alle mot en» og «Deal or no Deal». En pressemelding vi har mottatt i kveld sier at tjenesten Xbox Live Primetime blir tilgjengelig i Nord-Amerika pluss Storbritannia, Frankrike, Irland, Tyskland, så vi blir nok en gang snytt for innhold – i alle fall i første omgang.

En del spennede nykomlinger ble også introdusert for Xbox Live Arcade. Geometry Wars 2, et nytt Galaga-spill, South Park og det originale Banjo-Kazooie-spillet var blant dem. Om ikke det var nok har også Microsoft fått med seg Valve, og Glados kunne gladelig informere om Portal: Still Alive. Spillet skal visstnok inneholde hele enspillerdelen fra Portal i tillegg til en ekstra modus.

Les også
Anmeldelse: Infinite Undiscovery

Flere spill for det lettere publikummet

Det var tid for nok en sentral Microsoft-figur da Mattrick lot Shane Kim få komme på scenen for å presentere nye spill til det mer avslappede publikummet. Først ut av disse var en ny versjon av spørrespillet Scene It?, Box Office Smash, og også denne gangen handler det om filmer. Det neste var et helt originalt konsept, og var kalt You’re In The Movies. Her skulle man bruke Xbox Live-kameraet til å gjøre forskjellige bevegelser som igjen ble satt inn i en film. Det hele så veldig Eyetoy-aktig ut, og det kan vel stilles spørsmål til om dette virkelig blir så morsomt som Kim skulle ha det til.

Mer spørring og grubling i nytt Scene It?

Sist ut kunne Kim presentere Lips, som er Microsofts kommende Singstar-kloning. Ryktene om Lips startet også med den tidligere nevnte lekkasjen for en måned tilbake. I tillegg til trådløse mikrofoner, kommer også spillet til å tilby muligheten for å koble til en mp3-spiller og synge med på hvilken som helst sang du måtte ha der.

Både Guitar Hero- og Rock Band-utviklerne fikk tid på scenen. Guitar Hero-skaper Red Octane kunne skryte av at de hadde fått en avtale med Metallica, mens Harmonix pratet om Rock Band 2 og deres eksklusive avtaler med AC/DC og Bob Dylan, i tillegg til en verdenspremiere på Guns’n Roses nye sang Shacklers Revenge. Hvor lenge har egentlig deres nye album vært under produksjon?

De fleste gamle Rock Band-sangene (nedlastede likeså) kommer til å være kompatible med toeren. Spillet kommer for øvrig også til å bli eksklusivt en periode på Xbox 360, men siden ikke Electronic Arts har klart å levere det første Rock Band til oss ennå, er nok den eksklusivitetsavtalen gått hus forbi når vi kan begynne å snakke om en toer på disse breddegradene.

Kveldens japanske bombe

Etter at musikkspillskaperne takket for seg, kom Mattrick tilbake på scenen og annonserte at de hadde en ting til å vise denne kvelden. Opp på scenen kom Square Enix-sjef Yoichi Wada, og det var svært tydelig at engelsk ikke er hans første språk.

Han pratet om det fruktbare samarbeidet med Microsoft, og kunne fortelle litt mer om titlene de annonserte for Xbox 360 i juni i år. Infinite Undiscovery kommer til Europa den 5. september, The Last Remnant (som for øvrig også kommer til Games for Windows) mot juletider, og Star Ocean: The Last Hope en gang til våren 2009.

Final Fantasy debuterer på Xbox.

Wada takket for seg og overlot scenen til Mattrick, som skulle til å avslutte hele pressekonferansen da japaneren entret på nytt og sa at han hadde «en stor nyhet til». En klassisk og flott Square Enix-filmsnutt rullet over de store lerretene, og på slutten av det hele sto Final Fantasy XIII-logoen nærmest innprentet i skjermen. Publikum jublet, og Wada kunne fortelle at spillet vil komme samtidig på Xbox 360 som på Playstation 3.

En stor, flere små nyheter

Med en liten bombe på slutten kunne Mattrick takke for seg i sin første E3-opptreden og avsluttet med å fortelle at Final Fantasy XIII er nok et spill i en lang rekke tidligere Playstation-kjære franchiser som finner et nytt hjem på Xbox 360.

Final Fantasy XIII-nyheten var kanskje den største og mest positive med konferansen. Det er likevel kjedelig å se at vi som ikke bor i de tre største europeiske landene nok en gang blir snytt. Ingenting nytt om når vi får Xbox Live Video Marketplace, og den nye Xbox Live-kanalen Primetime har heller ingen tilgjengelighetsstatus for oss. Blir vi bare glemt?

Vi hørte heller ingenting til den myteomspunnede bevegelseskontrolleren som internett så fint har gitt navnet «Newton». Prisen for kveldens teiteste annonsering går til Xbox Live-sjef Schappert og hans Live Party, hvor du kan se på film sammen med noen over Xbox Live. Ja, det er flott og dele bilder og slikt, men hva er vitsen med å se en film sammen med noen på den andre siden av kloden?

Microsoft har fyrt av kanonene sine. I morgen kveld er det tid for Nintendo og Sony.

Siste fra forsiden