Xbox - emulering

Microsoft slår hardt ned på emulering på Xbox – bannlyser konsoller og kontoer

Miljøet anbefaler å slette alle emulatorer fra «retail mode».

Det blir vanskeligere å få Mario på Xbox-konsoller fremover.
Xbox, Nintendo, montasje Gamer.no

De siste årene har det vært et gryende emuleringsmiljø rundt Xbox-konsollene. Nå virker det som om Microsoft begynner å slå hardere ned på aktiviteten.

Frem til nylig har det vært mulig å laste ned emuleringsplattformen RetroArch til Xbox Series X/S via en lenke til Xbox Store. RetroArch er programvare som legger til rette for at man kan spille spill fra andre konsoller via emulering, som for eksempel Super Nintendo eller PlayStation.

Hva er «developer mode» og «retail mode»?

Vis mer

Xbox-konsoller kan ha to moduser, «retail mode» og «developer mode».

I «retail mode» er konsollen i normal tilstand: du kan spille spill og kjøre apper kjøpt gjennom Xbox-butikken.

I «developer mode» kan du utvikle og teste programvare for konsollen, men du kan ikke spille butikkspill eller kjøre butikkapper. Man må også betale om lag 200 kroner for å aktivere modusen-

Metoden var ganske spesiell fordi den åpnet for at plattformen kunne brukes i «retail mode», i stedet for den mer begrensede «developer mode».

For noen måneder siden begynte Microsoft å lappe sammen hullene som åpnet for metoden, og gjorde det vanskeligere å få til. Likevel greide en gruppe i miljøet å finne et nytt smutthull, og åpnet en Patreon-konto der man kunne betale om lag 20 kroner i måneden for å få tilgang til metoden.

LES OGSÅ: Nintendo setter stopp for Gamecube- og Wii-emulator på Steam »

Utestenger kontoer og konsoller

Denne uken virker det likevel som om Microsoft har satt alle kluter til for å få bukt med aktiviteten. I et innlegg på arnestedet Xbox Emulation Hub på Discord forteller brukeren GoldenSky at all form for emulering i «retail mode» stanses øyeblikkelig.

Grunnen er at Microsoft har begynt å utestenge Xbox-brukere i 15 dager dersom de bruker emulatorer i «retail mode». De hevder at et betydelig antall spillere har blitt utestengt på grunn av dette allerede.

Skjermbilde av GoldenSkys melding på Discord.

– Vi anbefaler på det sterkeste å umiddelbart fjerne alle emulatorapper fra konsollen din i «retail mode» («developer mode» er upåvirket). Vi beklager til alle som har fått en 15-dagers suspensjon, vi vet det er kjipt, skriver GoldenSky.

For dem som legger til rette for å laste ned emulatorer i «retail mode» er straffen enda hardere. Disse møtes med en permanent bannlysning av konsollen som gjør at man ikke kan bruke dentil å koble til Xbox-nettverket, og dermed mister tilgang til alt av nettfunksjonalitet.

Å emulere via «developer mode» virker derimot ikke å være problematisk. Men da må man ut med en engangssum, og mens konsollen er satt til utviklingsmodusen får man ikke tilgang til vanlige spill og vanlig konsollfunksjonalitet.

Emulering på godt og vondt

Emulering av eldre spill er noe som har vært et omstridt tema i mange år. Det er utvilsomt at en stor del av det som skjer i praksis av emulering er ulovlig, men de aller fleste emulatorene i seg selv er ikke lovstridige. Det er de opphavsrettsbeskyttede ROM-filene som – dersom de er anskaffet på ulovlig vis – er kjernen i problemet.

Samtidig er det positive bivirkninger og praksiser som har oppstått som en følge av utbredelsen av emulatorer og kopiering av gamle konsollspill. Mens de fysiske kopiene sakte forvitrer, kan de digitale avtrykkene fungere som arkivert materiale i fremtiden.

LES OGSÅ: 2500 gamle DOS-spill er spillbare helt gratis »

Siste fra forsiden