MMORPG - hva skal du velge?

I et stadig voksende hav av onlinebaserte rollespill kan det være vanskelig å finne det rette. Hvilke finnes, hvordan fungerer de og hvor mye koster det å spille? Spørsmålene er mange rundt denne rimelig ferske spillsjangeren, og Gamer.no inntar rollen som behjelpelig guide i jungelen av løfter og PR-jippo.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4
Side 5
Side 6
Side 7
Side 8
Side 9

Neocron (Reakktor Media)
Utgitt i 2002

Cyberpunk-settingen er ikke død enda, i hvert fall ikke hvis vi skal tro på Reakktor Media og deres Neocron, et onlinespill satt i et vaskeekte cyberpunk-miljø. Det hele finner sted i den omfattende byen Neocron som er en jungel av betong og neonlys, hvor folk i sorte latex-frakker og Matrix-aktige solbriller løper rundt med store geværer. Det finnes også en verden utenfor byen, men denne er ikke på langt nær like velutviklet og relevant – noe som er litt synd. Neocron er dermed et ganske lite spill sett i onlinespill-perspektiv, men som greier å skilte med en fin atmosfære som bør falle i smak hos de fleste cyberpunkt-entusiaster. Spillere kan også skaffe seg kjøretøy etter hvert, selv om disse i stor grad er forbeholdt de med mye penger. Klaner og spillergrupper står sentralt, og spillere kan kjempe om kontroll over ulike fasiliteter.

Spillere kan for øvrig kjøpe seg leiligheter i byen Neocron, og alle starter med en enkel og nedslitt bopel. Denne kommer du inn i ved å gå inn i en heis til bygningen du bor i, et system som fungerer godt. Andre kan også gå inn og velge din leilighet, or de vil ringe på når de står utenfor døren. Større leiligheter kan kjøpes etter hvert, og Neocron har sin egen versjon av ”beste vestkant”. Kampsystemet minner sterkt om Star Wars Galaxies, men er en blanding av rent skytespill og statistisk rollespill. Du fyrer av og må sikte, og om du treffer har både noe å si på siktingen din, samt din figurs egenskaper. Veldig forfriskende. Neocron er nok et offer for lite markedsføring, da det slettes ikke er et dårlig onlinespill. Likevel er det ikke spesielt populært, og kan ikke konkurrere med de store spillene på markedet særlig godt.

PlanetSide (Sony Online/Verant Interactive)
Utgitt i 2003

Dette er enda et onlinespill fra utviklerne av EverQuest og Star Wars Galaxies, men skiller seg betraktelig ut fra resten av de spillene vi dekker i denne artikkelen. Det langt mer et rent skytespill enn et rollespill, og kan betegnes som en slags kombinasjon av Halo og Dark Age of Camelot. Handlingen finner sted på planeten Auraxis som er delt opp i en rekke forskjellige kontinenter, og tre ulike grupper kjemper om kontroll over land og baser på disse. Spillerne velger selv hvilken gruppe de vil tilhøre, og selv om forskjellen mellom de tre ikke er særlig vesentlig på noen som helst måte, vil du fremdeles legge merke til overflatiske utseendeforskjeller og enkelte teknologimomenter. Spillet støtter flere tusen spillere per server, og er en enorm, episk kamp om makten på planeten. Spillerne kan ta i bruk en mengde forskjellige fly og kjøretøyer, alle med futuristisk preg, eller ta del i kampene til fots.

PlanetSide er i og for seg et på mange måter genialt skytespill som kombinerer det massive onlinegameplayet med den mer intime Counter-Strike-aktige konkurransefølelsen. Det har likevel ikke vært uten kritikk, spesielt fordi mange mener du ikke får det virkelige suget etter å utrette noe for din side. Det hele virker kanskje litt meningsløst når du kjemper om en base som bare få timer senere faller i hendene til noen andre. Slik skifter maktbalansen hele tiden, men utviklerne lanserer hele tiden nye ideer og oppdateringer som skal gjøre spillet til en bedre og mer meningsfylt opplevelse. PlanetSide har også nylig fått ekspansjonen Core Combat som legger til baser og kamper i undergrunnsmiljøer på Auraxis, samt andre goder spillerne kan tilegne seg og sin side der. PlanetSide er bygd opp på et slags rollespillsystem hvor du samler inn kamppoeng du kan kjøpe ferdigheter for, slik som evnen til å føre nye fly eller bruke mer avanserte våpen.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4
Side 5
Side 6
Side 7
Side 8
Side 9

Siste fra forsiden