Anmeldelse

Modnation Racers

Fartsfylt moro

Samle sammen kameratgjengen, denne sjarmbomben byr på mye gøy.

1: First page
2: New page

Tenk å kunne spole tiden tilbake igjen. Tilbake til tiden der de største bekymringene vi hadde, var om mor hadde handlet inn en ny forsyning med sjokomelk – ingen regninger, ingen terrorister, ingen global oppvarming. Tilbake til tiden der feteste man gjorde, var å samle kompisgjengen rundt Nintendoen for å ydmyke dem – i Mario Kart.

Det sies at ungdommen er sløst bort på de unge. Det er kanskje sant, ikke vet jeg. Men når jeg setter meg bak rattet på en liten gokart fra Modnation, ja, da våkner mitt indre barn og hyler av forlystelse.

Hybrid

I Modnation Racers, fra kanadiske United Front Games, styrer du en liten ”mann” og hans gokart. Jeg bruker ordet ”mann” fordi jeg ikke helt vet hva jeg skal kalle de figurene som befolker Modnation.

Jeg nevnte innledningsvis Mario Kart, og det er ikke uten grunn. Modnation er nemlig Sonys tilsvar til Nintendos Mario Kart. Istedenfor å styre Mario og vennene hans, lager du din egen figur og gokart.

Vroom, vroom, vroooooooom!

Modnation Racers består egentlig av to deler – en kjøredel og en skapelsesdel.

I kjøredelen handler det om å vinne løp, naturlig nok. Men det stopper ikke der. I hvert løp får du to ekstra utfordringer. Det kan være noe så enkelt som å slå ut tre motstandere, eller noe så vanskelig som å ikke treffe veggen en eneste gang i løpet samtidig som du havner på første plass.

Les også: Anmeldelse av Monster Hunter

Kjøringen er veldig rett frem (tok du 'an?). Hold inne R2 for gass, L2 for brems og X for drifting. Ved å drifte tjener man boost, som kan brukes for ekstra fart, skjold og sidesveiping. Det finnes også andre måter å tjene boost på, som å utføre spinn i lufta, kjøre bak andre gokarter eller rett og slett slå ut motstanderne.

Guns ’r us

Det finnes to måter å slå ut de andre gokartene på. Den ene måten innebærer sidesveiping. Det vil si at du kjører opp på siden til motstanderen du ikke liker, og dra høyre spake mot ham. Det kaster din gokart mot hans gokart, og slår ham ut. Lett som en plett!

Den andre måten er litt mindre personlig, men desto mer gøy. Vi snakker selvfølgelig om raketter, lyn og sjokkbølger. Spredt rundt på banene er noen røde kuler du kan plukke opp. En kule gir deg et vilkårlig våpen. Ved å plukke opp kule nummer to og tre uten å bruke våpenet, oppgraderer du det. Fra en enkel rakett kan du få rakettartilleri som kan slå ut flere motstandere samtidig. Men vær obs på en ting, om motstanderen klarer å få has på deg, mister du en oppgradering.

Det er nok av farer langs veien.
Les også
Anmeldelse: Modnation Racers

Om du skulle befinne deg på feil side av raketten, kan du aktivere et skjold rundt gokarten din. Dette bruker boost, og det bruker det opp kjapt. En må derfor aktivere det på akkurat rett tidspunkt, og en pipelyd forteller deg når fienden har deg i siktet. Feilberegner du, er det bare å plukke opp restene og fortsette løpet et par sekunder senere.

3 Fast, 3 Furious.

Det finnes ingen oppgraderinger i Modnation Racers, det vil si, du kan ikke oppgradere motor og slikt til gokarten. Men du kan stille inn kjørestilen din. Ved hjelp av en liten meny kan du for eksempel ofre toppfart for aksellerasjon.

Ettersom du ikke kan oppgradere gokarten din, er det kun dine egne evner som bestemmer om du vinner eller taper. Det betyr at den eneste måten du vinner på, er å kjøre bedre enn alle andre. En skulle tro at dette var selvsagt, men jeg vil påstå at en del bilspill skiller veldig mellom biltype A og biltype B, selv om de i utgangspunktet befinner seg i samme klasse. I Modnation, for å havne på tredjeplass i et løp, trenger en bare å kjøre godt. Vil en vinne, må en mestre drifting, boosting, offensive muligheter og en må kunne bruke skjoldet effektivt. Ved senere løp finner en fort ut at en må mestre disse ferdighetene, om en har lyst å komme videre. Du kan, med andre ord, ikke gjemme deg bak 1500 hestekrefter og firhjulstrekk.

Les også: Anmeldelse av Alan Wake

Modnation viser seg fra sin beste side.

På grunn av at Modnations baner senere i karrieremoduset krever stålkontroll, er det ikke rent sjeldent en må resette et løp. Selv om spillet er veldig tilgivelig og ikke straffer deg så mye om du skulle gjøre en tabbe, er det ofte den siste runden i løpet som skiller guttene fra mennene. Det er kjedelig å få en rakett opp i eksosanlegget rett før mål. Men en finner også fort ut at et par ekstra forsøk gjør at en lærer seg banen å kjenne. En kan si at øvelse gjør mester.

Som et lite tilleggspunkt vil jeg nevne at Modnation Racers’ enkeltspillerdel følger karrieren til en figur ved navn Tag. Mellom hvert løp fortelles litt av historien om Tag, og hans største fiende Espresso, en italiensk sjåfør med en voldelig apekatt. Grunnen til at jeg nevner dette, er fordi det er en uventet morsom historie. Hele Modnation-universet er herlig tullete, men mellomsekvensene tar virkelig kaka. Se frem til fjollete reklamevideoer, en crew-chief som ikke helt vet hva han holder på med, og kommentatorer som er mer opptatt av å prate skit om hverandre enn å kommentere løpet.

Selv om historien har forholdsvis lite å si i et bilspill, er det likevel et friskt pust, og humoren treffer ganske bra i forhold til temaet i Modnation - upretensiøs moro!

1: First page
2: New page

Siste fra forsiden