– Ikke stol på Famitsu

Kommentator sår tvil om Famitsus upartiskhet etter full pott til MGS: Peace Walker.

Det japanske spillmagasinet Famitsu, som er et av de største i øylandet, har en særstilling som den asiatiske spillpublikasjonen som oftest blir sitert her hjemme.

Nå er Famitsus fire anmeldere først ut i verden med anmeldelse av Metal Gear Solid: Peace Walker. De fire er enige om at spillet fortjener 10/10, og dermed får det totalt 40 poeng, som er det maksimale et spill kan få hos Famitsu.

Enkelte kommentatorer, som Kotakus Brian Ashcraft, er lite imponert over magasinets håndtering av anmeldelsen, og uttaler at man ikke bør stole på Famitsu. Ashcraft påpeker at reklame for Famitsu dukker opp inne i spillet, samt at tidligere Famitsu-redaktør og sjef for Famitsu-utgiver Enterbrain dukker opp i tosiders reklamer for Peace Walker.

Enterbrains Hirokazu Hamamura på den japanske Peace Walker-nettsiden.

Videre mener Ashcraft det er problematisk at magasinet ikke er åpen om avtalene mellom Famitsu og spillets utgiver Konami.

Tidligere har en anonym forumbruker som hevder å ha nær kjennskap til Famitsu-anmelderne hevdet at Famitsu måler spill mer ut fra forventet popularitet enn egne kvalitetsvurderinger.

Oppfatningen støttes delvis av en uttalelse fra en Square-Enix-representant som mener at amerikanske anmeldere bare tar hensyn til hva de selv synes om spillet, mens japanske legger mer vekt på hva andre spillere vil synes. Uttalelsen var ment på å forklare hvorfor The Last Remnant fikk nesten full pott hos Famitsu, mens totalsummen hos amerikanskdominerte Metacritic reflekterte noe helt annet.

Hvorvidt vår anmelder synes Peace Walker fortjener skryten vil vi forhåpentligvis kunne fortelle deg rundt slippdatoen, 18. juni.

(Kilder: Kotaku, Selectbutton, Wired)

Siste fra forsiden